Het wonder van Zundert geschiedt! Raadsheer A verslaat RSG A en is kampioen!

De laatste ronde van de avondcompetitie is voor het avondteam A uitgelopen op een zeer onverwacht succes. In eigen huis werd RSG A, dat met de sterkste opstelling speelde, verslagen.

Op voorhand stond RSG A 1 matchpunt voor op De Raadsheer en alleen winst zou dus een kampioenschap opleveren. Met een totaal ratingverschil van meer dan 1000 punten verdeeld over de 4 borden was RSG A topfavoriet voor de overwinning en om dus enige kans te maken op een stunt werd een tactische truc met het hele team doorgenomen: op bord één offerde captain Jorrit Havermans zichzelf op tegen Stefan Colijn(2258), waardoor op de onderste borden 2,5 punt zeker gesteld zou moeten worden. Een moeilijke uitdaging en een gewaagde gok. Het plan was duidelijk, al werd er natuurlijk stiekem rekening gehouden met een zware verliespartij.  4-0 voor RSG was geen uitslag geweest waar we enorm van hadden opgekeken.

Hoe anders kan een avond soms lopen.

Niek haalde als eerste een vol punt binnen. Tegen Ivo Kok (exact 2000 elo punten) kwam hij met matig uit een Scandinaviër. Ook de klok was niet in Nieks voordeel, maar ongetwijfeld getergd door het feit dat hij hier van zijn eigen opening dreigde te verliezen werd nog een tandje bijgezet. Ivo zette een paard aan de rand en had veel te veel tempo’s nodig om het stuk terug in het spel te brengen, waar Niek perfect gebruik van maakte. Door zijn overwinning kroonde Niek zich tot topscorer van het team én de divisie. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat verschillende Nederlandse en buitenlandse topclubs zich al voor hem gemeld hebben…

Niet in het minst tot zijn eigen verrassing kwam Jorrit vervolgens gewonnen te staan tegen Stefan Colijn (2258). Stefan kwam in ernstige tijdnood en offerde een kwaliteit voor een mat aanval, deze aanval sloeg echter niet door, waarna Jorrit met scherp spel in de tegenaanval ging. Uiteindelijk bleek een aanval op de onderste rij voldoende om mat af te dwingen. Of Jorrit na deze overwinning nog door gaat met schaken is nog niet helemaal duidelijk.

Dit hield in dat op de middelste borden één remise voldoende was. John experimenteerde met zwart in het Konings Indisch en bracht daarmee Alik Tikranian(2025), regerend Nederlands kampioen in de klasse onder 16, ernstig in de problemen. John won een kwaliteit in een werkelijk overdonderende aanval en de remise is een resultaat dat hij gezien de stelling, enkel ten behoeve van het team accepteerde.

John had echter door kunnen spelen voor de winst: om de feestvreugde nog wat te verhogen haalde Leo namelijk ook een remise op bord 2. Cees IJzermans(2044) kreeg  Leo’s befaamde Blackmar-Diemer voor de kiezen. Hij koos ervoor al snel weer een pion terug te  offeren wat een gelijke stelling en een goed speelbare partij voor beide kanten opleverde. Leo’s zorgde met zijn remise dat alle vier borden ongeslagen bleven, de spreekwoordelijke kers op de toch al heerlijke taart!

In lichte shock van het resultaat had het avondteam weinig zin om al direct naar huis te gaan, de glimlachen waren niet van het gezicht te slaan. Ondanks het resultaat bleven ook Stefan en Bo van RSG nog lang hangen, wat een bijzonder gezellige avond opleverde. Heren van RSG, hulde voor jullie instelling en we hopen jullie over twee seizoenen in de Hoofdklasse opnieuw tegen te komen.

Eenieder die dit seizoen voor het avondteam heeft gespeeld: hartelijk dank voor jullie inzet!  We zullen volgend jaar in de Hoofdklasse alle zeilen bij moeten zetten om niet te degraderen, maar wie maalt daar op dit moment om!

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Het wonder van Zundert geschiedt! Raadsheer A verslaat RSG A en is kampioen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *