Tagarchief: Zundertse Bode

Schaken leer je niet, je moet het begrijpen

“Schaken leer je niet, je moet het begrijpen”. Deze uitspraak komt van Viktor Korchnoi, “Viktor de Verschrikkelijke”. Russische schaakgrootmeester (1931-2016) die in 1976 naar het Westen overliep en volgens velen de sterkste speler was die nooit wereldkampioen is geworden. Maar helemaal gelijk krijgt onze Viktor niet met zijn gesproken woorden. Je moet wel degelijk eerst de grondbeginselen en de spelregels van het nobele schaken leren. En hoe de stukken zich over het bord mogen bewegen, is toch ook wel makkelijk om te weten! Maar zo’n moeilijke materie is dat niet en als je dat eenmaal onder de knie hebt dan krijgt Korchnoi het gelijk wat meer aan zijn zijde. Dan komt schaken ook veel op intuïtie aan, op gevoel. En de ene schaakliefhebber begrijpt de dieper liggende gedachte achter het schaken beter dan de andere. Maar dat is ook helemaal niet erg.

Lees verder ...
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vergeten? De Raadsheer speelt ook nog een bekercompetitie.

Door Corona is het verenigingsleven al twee jaar van slag en dan geraken sommige clubactiviteiten op de achtergrond. De bekercompetitie van De Raadsheer is daar misschien wel een voorbeeld van. Als er vanwege de RIVM-maatregelen maar beperkt geschaakt kan worden dan  krijgt de belangrijke clubcompetitie toch voorrang boven de rest. Maar de bekercompetitie is zo’n fijne nevencompetitie dat wedstrijdleider Niek Oostvogels als het maar even kan “ het spelen voor de beker” op de agenda zet. Sinds de regels wat versoepeld zijn, heeft  Wernhouter Oostvogels zowaar weer wat lucht in zijn programmering. Tussen twee haakjes, je zou de laatste twee jaar maar competitieleider van een club zijn geweest. Dan heb je met dank aan corona toch een bos grijze haren gekregen. Of niet dan? Of zo kaal als een biljartbal geworden. Of de migraine heeft toegeslagen! Slapeloosheid! Enge dromen! Angstzweet! Verslaafd geraakt! Ga zo maar door. Maar Oostvogels is een koele kerel, niet gauw van zijn stuk te krijgen, en oogt nog steeds goed.

Lees verder ...
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

De Raadsheer begint opvallend goed aan de bondscompetitie

Niet alleen wordt er bij De Raadsheer alweer een tijd in clubverband geschaakt maar ook de externe bondscompetitie draait na een gedwongen pauze van anderhalf jaar inmiddels weer op volle toeren. Maar van een gebrek aan wedstrijdritme is in de uitslagen niets te merken. Integendeel, de maar liefst vijf! teams die in de bondscompetitie spelen, hebben zonder uitzondering allemaal een hele goeie aftrap gemaakt in de “externe”, zoals dat in het jargon heet.

Lees verder ...
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Schakers bevrijd van het coronajuk

Na een schaakloze periode van ruim anderhalf jaar wordt er in Zundert alweer ruim een maand in competitieverband geschaakt. Elke donderdagavond is het als vanouds weer volle bak bij Het Wapen van Zundert. Het “nieuwe normaal” wordt als een bevrijding ervaren. Ook de QR-codes kloppen als een bus dus niets staat een avondje schaak nog in de weg. Dat om 24.00 uur het café al dicht moet, en de tap op slot gaat, is nog wel een puntje van aandacht. Maar iedereen is opgelucht dat het weer mag en dat vertaalt zich in ware straatgevechten op de schaakborden. De strijdlust is enorm, alsof er eerst maar eens afgerekend moet worden met dat lange nietsdoen. Je zou het niet denken in een volle en doodstille zaal maar de vonken spatten er vorige week donderdag van af. Vooral Ron Been is on fire.
In de grote groep drie, er zitten daar maar liefst 16 spelers in, staat hij na vier ronden met drie overwinningen en één remise alleen op kop. Deze keer moest Marijn ten Velde er aan geloven. Ten Velde had zijn vorige twee partijen gewonnen maar Been zette hem, met de zwarte stukken nog wel, weer terug in de realiteit. Tycho Elst en Lars van Opstal laten Been nog niet helemaal weglopen. Zij wonnen ook en volgen op slechts een half puntje. Ilona Struijs maakte dit seizoen de overstap van de jeugd naar de senioren en won haar allereerste partij bij de grote mensen. Ze won van Lia van Hooydonk en dan heb je echt wel wat in je mars. Zijn nu alle remmen los bij Ilona? We zullen het gaan zien!

Lees verder ...
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Corrie Daamen schiet op het schaakbord uit haar slof

Al in de derde speelronde, die vorige week donderdag in café/zaal Het Wapen van Zundert gespeeld werd, is de schaakcompetitie ontbrand. Niet dat de eerste twee ronden saai of slaapverwekkend waren, helemaal niet, maar vorige week sloegen de vlammen zich om de schaakborden heen.  Cindy Struijs weet na twee overwinningen nu ook hoe het voelt om te verliezen. Ze werd er door Marijn ten Velde vakkundig afgemept.  Marijn heeft nog maar twee i.p.v. drie partijen gespeeld maar zijn scoringspercentage  is wel 100%. Ron Been, bijvoorbeeld, heeft 2,5 punten uit 3 maar staat toch tweede omdat hij een scoringspercentage van 83,3 heeft. En Cindy staat niet alleen nog op de 3e plaats maar ook weer met beide jonge benen op de grond. We zijn benieuwd of ze na deze tegenvaller weer aan het winnen slaat.  Maar het was Corrie Daamen die tot “woman of the match” werd  uitgeroepen. Het ging niet vanzelf en het bleef maar duren en duren, tot laat in de avond, maar uiteindelijk kreeg ze er Mark Smolders toch onder.  Ze was doodop, alle energie was uit haar lichaam verdwenen, maar de overwinning maakte het allemaal een stuk dragelijker. Smolders zal zich niet veel beter hebben gevoeld maar hem kennende zal hij zich door deze tegenslag niet zo gauw uit het veld laten slaan. 

Lees verder ...
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail