Schakers bevrijd van het coronajuk

Na een schaakloze periode van ruim anderhalf jaar wordt er in Zundert alweer ruim een maand in competitieverband geschaakt. Elke donderdagavond is het als vanouds weer volle bak bij Het Wapen van Zundert. Het “nieuwe normaal” wordt als een bevrijding ervaren. Ook de QR-codes kloppen als een bus dus niets staat een avondje schaak nog in de weg. Dat om 24.00 uur het café al dicht moet, en de tap op slot gaat, is nog wel een puntje van aandacht. Maar iedereen is opgelucht dat het weer mag en dat vertaalt zich in ware straatgevechten op de schaakborden. De strijdlust is enorm, alsof er eerst maar eens afgerekend moet worden met dat lange nietsdoen. Je zou het niet denken in een volle en doodstille zaal maar de vonken spatten er vorige week donderdag van af. Vooral Ron Been is on fire.
In de grote groep drie, er zitten daar maar liefst 16 spelers in, staat hij na vier ronden met drie overwinningen en één remise alleen op kop. Deze keer moest Marijn ten Velde er aan geloven. Ten Velde had zijn vorige twee partijen gewonnen maar Been zette hem, met de zwarte stukken nog wel, weer terug in de realiteit. Tycho Elst en Lars van Opstal laten Been nog niet helemaal weglopen. Zij wonnen ook en volgen op slechts een half puntje. Ilona Struijs maakte dit seizoen de overstap van de jeugd naar de senioren en won haar allereerste partij bij de grote mensen. Ze won van Lia van Hooydonk en dan heb je echt wel wat in je mars. Zijn nu alle remmen los bij Ilona? We zullen het gaan zien!

In groep 2 stond een heuse topper op het programma: Jan van den Berg tegen Jorrit Havermans. Het zijn allebei ex-groep 1 spelers dus die kunnen wel wat leuke dingen verzinnen met de schaakstukken. Havermans hoort met zijn ranking van 1843 eigenlijk in groep 1 thuis maar zijn hoofd staat naar zoveel andere dingen dat hij het schaken voor even op een lager pitje moet zetten. Het werd een zwaar bevochten remise tussen Jan en Jorrit. Rick Mertens en Jan Vriends wonnen wel, ten koste van Herman Krijnen en Adrie Domen, en maken een sprongetje op de ranglijst. Tot in het linker rijtje nog wel. En dat is toch een fijnere plek om in te staan dan het rechter.

In groep 1 hadden de zwartspelers een succesvolle avond. Er werden vier partijen in de hoofdgroep gespeeld en drie daarvan werden met zwart gewonnen. De vierde werd remise. “Wit begint en wint” is bij het moderne schaken geen zekerheidje meer. De zwartspeler heeft nu veel meer weerwoord tegen het openingsrepertoire van wit. Voor Adrie van Opdorp was het dubbel feest. Hij won van Johan Goorden en als je nog maar koud een week met pensioen bent, kun je tegelijkertijd opgelucht genieten van zowel je overwinning als van je vrijheid!  De opvallendste uitslag was misschien wel de remise van de nog puntloze René Roks tegen koploper Richard Pijl. De beer is hiermee nog niet los bij Roks maar alle kleine beetjes helpen, nietwaar!

Uitslagen groep 1: Willem de Kort- Niek Oostvogels 0-1. Thijs van Opstal- Hans van der Linden 0-1. Johan Goorden- Adrie van Opdorp 0-1. René Roks- Richard Pijl 0,5-0,5. Groep 2: Jan van den Berg- Jorrit Havermans 0,5- 0,5. Jan Vriends- Adrie Domen 1-0. Pascal Roos- Kees van Erk 0,5- 0,5. Rick Mertens-Herman Krijnen 1-0. Adrie Gommers- Mark Schraets 1-0. Groep 3: Marijn ten Velde- Ron Been 0-1. Lars van Opstal- Cindy Struijs 1-0. Corrie Damen- Tycho Elst 0-1. Mark Smolders- William Gommers 0,5- 0,5. Bernadette Egeric- René Verheijen 0-1. Mia van Baarsen- Jac Herijgers 1-0. Lia van Hooijdonk- Ilona Struijs 0-1.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *