Schaken leer je niet, je moet het begrijpen

“Schaken leer je niet, je moet het begrijpen”. Deze uitspraak komt van Viktor Korchnoi, “Viktor de Verschrikkelijke”. Russische schaakgrootmeester (1931-2016) die in 1976 naar het Westen overliep en volgens velen de sterkste speler was die nooit wereldkampioen is geworden. Maar helemaal gelijk krijgt onze Viktor niet met zijn gesproken woorden. Je moet wel degelijk eerst de grondbeginselen en de spelregels van het nobele schaken leren. En hoe de stukken zich over het bord mogen bewegen, is toch ook wel makkelijk om te weten! Maar zo’n moeilijke materie is dat niet en als je dat eenmaal onder de knie hebt dan krijgt Korchnoi het gelijk wat meer aan zijn zijde. Dan komt schaken ook veel op intuïtie aan, op gevoel. En de ene schaakliefhebber begrijpt de dieper liggende gedachte achter het schaken beter dan de andere. Maar dat is ook helemaal niet erg.

Daarom wordt de competitie bij schaakvereniging De Raadsheer in drie groepen van verschillende speelsterkte gespeeld. En door promotie en degradatie komt iedereen in een groep terecht waar tegenstanders van hetzelfde niveau zitten. Zo speel je altijd tegen min of meer gelijkwaardige tegenstanders. En dan wordt schaken een fijn spelletje waarbij je voor een paar uurtjes heerlijk je zinnen kunt verzetten.  Door corona kwam de competitie bij de Raadsheer vaak maanden stil te liggen. Het was improviseren wie er nou wel of niet in een andere groep moest gaan spelen.

Maar de laatste weken wordt er alweer volop competitie gespeeld  en nu de beperkingen zelfs helemaal opgeheven zijn, zal alles snel weer zijn normale verloop krijgen. Eindelijk, eindelijk kunnen we de draad van “Het Nieuwe Normaal” gaan oppakken. Wat een opluchting is dit, zeg. Hè, hè! (diepe zucht). We sluiten af met een goed doordachte anekdote van de 100 jaar oud geworden Bernard le Bovier de Fontenelle, Frans filosoof (1657-1757): “Er zijn vier dingen waarvan ik altijd gehouden heb maar die ik nooit heb begrepen: kunst, muziek, vrouwen en schaken”. 

Uitslagen vorige week: Johan Goorden- Hans van der Linden 0-1. Adrie van Opdorp- Luuk van Dongen 1-0. Niek Oostvogels- René Roks 1-0. Adrie Gommers- Jos van Ginneken 0-1. Kees van Erk- Jorrit Havermans 0-1. Jan van den Berg- Adrie Domen 0-1. Pascal Roos- Herman Krijnen 1-0. Marijn ten Velde- Mark Schraets 1-0. Ron Been- Ilona Struijs 1-0. William Gommers- Lars van Opstal 1-0. Mia van Baarsen- Lia van Hooijdonk 1-0. René Verheijen- Ina Asselbergs 1-0. Corrie Daamen- Cindy Struijs 0-1.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *