Raadsheer 2 Kampioen met minimale marge!

Op zaterdag 11 april rond 14.30 uur loop ik het café Theseus in Tilburg binnen. Ik word vriendelijk begroet door de kastelein en met een koffie loop ik de schaakzaal achter het café binnen. Het tweede team van onze vereniging speelt hier om het kampioenschap en om de iets of wat gespannen raadsheren een hart onder de riem te steken, is uw razende reporter ter plaatse! Hier volgt een verslag.
Mijn rondje langs de borden geeft me geen gerust gevoel. De stellingen zijn complex en er is nergens een duidelijke overwinning te zien. Overwinningen zijn nodig want de nummer twee in de poule, ’t Paardje 1, staat gelijk in matchpunten maar 1,5 bordpunt achter. U begrijpt nu waarom er zoveel druk op onze raadsheren ligt!
Op bord 1 speelt Johan Goorden met wit een verlengde variant van een Damegambiet tegen Eric van Dongen (1823). Johan maakt een kleine misstap en geeft de controle uit handen. Met zwart aan de touwtjes weet Johan er nog een remise uit te persen; 0.5-0.5.
Op bord 2 zien we de mooiste partij die ik in Tilburg heb gezien die middag. Tycho van Dijk laat zien hoe je moet schaken en Frank Vennix (1529) was het slachtoffer. Frank speelde goed maar Tycho speelde zijn Konings-Indisch volgens het boekje en kon al snel een punt bij de score bijschrijven; 0.5-1.5.
Erik Roks krijgt op bord 3 op zijn 1.e4 een Franse partij voorgeschoteld door Wim den Uijl (1549). Erik wrijft zichzelf op zijn welbekende manier nog eens door de haren en zucht. Hij bestelt een Croque Monsieur en 5 zetten na de laatste hap, geeft Erik twee stukken weg. Sacrebleu! 1.5-1.5.

foto 2
Teamleider Jorrit Havermans op bord 4 speelt ook een Franse partij tegen het 1.e4 van Ton van Moorsel (1540). Jorrit had er zin in want binnen amper 20 zetten zijn bijna alle grote stukken van het bord en blijft een handvol pionnen, een paard en een loper aan iedere zijde over. Jorrit ruilt zijn loper tegen het paard van de tegenstander en zo kan een razend spannend eindspel tussen loper/paard beginnen. Een tactisch kunststukje volgt en het stevent af op een remise. Zijn tegenstander verplaatst zijn loper en biedt remise aan. Jorrit kijkt. Ziet hij het goed? Ton geeft zijn loper weg! Ton ziet het ook en begrijpt de ernst van de zaak. 1.5-2.5.
Jan van de Berg speelt de 2e mooiste partij die ik die middag heb gezien. Andries Hohner (1522) bouwt een muur tegen de Engelse opening van Jan. Maar als de wolf in “de wolf en de 3 biggetjes” blaast Jan deze muur omver en loopt over zwarts verdediging heen. Knap staaltje aanvallen van Jan! 1.5-3.5.
Bord 6: André van der Laar heeft met zwart een Konings-Indisch opgezet tegen Wim van der Velden (1368). Wim speelt een dijk van een partij en André moet zijn kans afwachten om iets te kunnen ondernemen. Naarmate de partij vordert krijgt Wim er een extra tegenstander bij: de tijd. André maakt daar handig gebruik van en na een kleine fout van Wim kan André toeslaan. Een paardensprong van André zet Wim schaak en valt meteen de toren aan. 1.5-4.5.

 

foto 1
De overwinning is binnen maar zoals u al gelezen heeft, zijn de bordpunten van onschatbare waarde. Elk halfje is een daalder waard in dit razend spannend slot.
Bord 7: rots in de branding Mitchell Mathijssen speelt een Torre tegen Paul Hobbelen (1537). Mitchell laat zijn loper insluiten maar krijgt er 3 pionnen voor terug. Laat dit maar over aan Mitchell. We mogen blij zijn dat we deze man als leraar hebben voor onze jonge raadsheren en dames want subliem loopt hij Paul onder de voet met 3 pionnen en zijn koning. 1.5-5.5.
Dan heb ik het beste voor het laatst bewaard: Jos van Ginneken op bord 8 tegen Wendy Carol (1299). Jos met zwart speelt de Philidor’s verdediging. Jos kent zijn theorie maar Wendy ook! Deze partij laat zich niet beslissen in de reguliere speeltijd en terwijl de laatste seconden wegtikken, moet de 40e zet nog gedaan worden. Terwijl beide teams om het bord staan om naar de ontknoping van deze thriller te kijken, loopt de spanning nog verder op. Eric schrijft voor Jos en Frank Vennix schrijft voor Wendy. De spanning en de tijdsdruk worden Jos teveel en na wat kleine foutjes valt het doek ten gunste van Wendy.

Met een 2.5-5.5 eindstand is het wachten op het verlossende woord uit Bergen op Zoom waar ’t Paardje 1 speelt. Na wat zenuwachtige slokjes bier en wat kijken op horloges komt het bericht dat ’t Paardje heeft gewonnen met 1.5-6.5! De Raadsheer 2 is kampioen geworden met slechts 0.5 bordpunt verschil! Gefeliciteerd Raadsheren! En u begrijpt dat het nog lang gezellig is geweest bij De Roskam…

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Raadsheer 2 Kampioen met minimale marge!

  1. Goed gedaan mannen.
    Als mensen van dit kaliber gaan stemmen, komt het ook nog wel eens goed met de politiek.

  2. Iedereen die met ons heeft meegespeeld bedankt! Was een goed feestje gisteravond, we hebben achteraf nog wat lekkere sneukeltjes op bij de Roskam.

    BSV trad aan met een ernstig verzwakt team (slechts 7 man waarvan 1 met een rating van onder de 300 ELO) tegen een versterkt team van ‘t Paardje.

    Wat mij betreft dus de verdiende kampioen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *