Top afsluiting van top seizoen!

IMG_5448
Donderdag 4 juni was de afsluiting van het mooie seizoen 2014/2015. Voor de raadsheer een mooi seizoen vanwege het kampioenschap van twee teams, de omvang en het succes van de jeugdopleiding, de vele deelnemers aan de interne competitie en de verschillende successen van individuele schakers (senioren en jeugd). Om dat te vieren en afsluiten stond er een snelschaaktoernooi op het programma terwijl boven de finale van de allereerste bekercompetitie werd gespeeld. Wederom een geslaagd idee uit de hoed van Jorrit Havermans welke volgend jaar zeker terug komt. Hier volgt een klein verslag van de avond.
Nadat Jorrit de heren Jan van de Berg en Niek Oostvogels aan de finale hadden gezet, kon beneden het snelschaaktoernooi aan gang. 10 minuten per persoon per partij en 6 ronden in het Zwitsers systeem stonden onze raadsheren en vrouwen in de weg voor de eeuwige roem. Tussen de rondes door werd op een groot bord de partij van Jan en Niek geanalyseerd door niemand minder dan Frank Verkooijen. Met hulp van krachtpatsers Leo Rietveld en Sander Boogaard werden verschillende varianten uitgevoerd en konden de toeschouwers genieten van de complexiteit van het schaakspel.
Dat er in 10 minuten partijtjes veel gebeuren kan, bewees Willem de Kort door een knappe overwinning te boeken op Frank Verkooijen. De ronde daarna werd Willem, nog euforisch van zijn overwinning op de recordkampioen, knullig mat gezet door Mitchell Mathijssen met een dame gedekt door een vergeten loper op b1. Zo werden verschillende partijen briljant gewonnen of roemloos verloren en zo hoort het op een snelschaaktoernooi. Graag wil ik wel aanstormend talent Damien Verhaeren uitlichten. Met 2 punten op de 21e plaats geëindigd, vind ik dit een hele knappe prestatie van Damien. Chapeau! Damien gaat volgend seizoen meedoen met de senioren in de interne competitie. Een eerste jaar waarin veel geleerd zal worden en dan wil ik hem graag nog een keer zien schaken op het snelschaaktoernooi.
Maar bij topsport draait het om het podium en dat was er! Met op de derde trede Mitchell Mathijssen. Een ware killer in het snelschaken die zijn omvangrijke openingskennis combineert met vlijmscherpe aanvallen. Tweede plaats was voor Sander Boogaard. De nummer 2 van groep 1 behoeft geen verdere toelichting. De man is bijna niet te kloppen en dat bleek wel met 4,5 punt uit 6 wedstrijden. Dan de nummer 1. Niet voor niets wordt hij Don Leo genoemd omdat hij regelmatig een offer you can’t refuse doet. Menig bord staat binnen 10 zetten in brand als hij speelt en zo ook bij dit snelschaaktoernooi. Verdiend de nummer 1 met 5,5 uit 6: Leo Rietveld. Zie hier de volledige uitslag van het afsluitend snelschaaktoernooi.
foto 1

Zo kwam het toernooi ten einde en werd de avond afgesloten met de prijsuitreiking door Frank Verkooijen en een charmante blondine die opvallend leuke inzichten in het schaakspel had. In groep 3 werd Hannie Hermans glansrijk kampioen gevolgd door Iratush Tharmalingam en Pascal Roos. Plaats 1 en 2 geven recht op promotie en zo zien we Hannie en Iratush volgend seizoen in groep 2.
In groep 2 was het tot op het laatst spannend. Verschillende personen streden nog om promotie en de top 3 was nog niet zeker. Verschillende partijen werden nog gespeeld en uiteindelijk vormde zich de volgende eindstand: Mithuss Tharmalingam op 3, André van de Laar op 2 en Adrie van Opdorp op plaats 1. André en Adrie zijn na een half seizoen afwezigheid weer terug in groep 1 en onderin zien we Jan Bruens en Kees Luijken volgend seizoen weer terug in groep 3.
foto 3

Dan aangekomen bij de crème de la crème van onze vereniging: groep 1. Na een razende eerste seizoenshelft waren de ogen gericht op Sander Boogaard die 1.5 punt meer had dan recordkampioen Frank Verkooijen. Maar Frank was Frank niet geweest als hij niet in de tweede seizoenshelft een come back maakte en uiteindelijk met een half punt verschil de titel in de wacht sleepte. Sander eindigt op plaats 2, hetgeen natuurlijk ook fantastisch is! Op plaats 3 zien we Hans van der Linden en zo hebben we de top 3 van onze vereniging.
foto 2

Ondertussen waren Jan en Niek klaar met hun partij en werd het slot van hun partij door henzelf geanalyseerd. Van een klein foutje van Niek werd door Jan goed gebruik gemaakt en zo ging de allereerste beker naar Jan van de Berg! Een knappe prestatie in een knock out toernooi dat vele verrassingen kende. Een toernooi dat zeker voor herhaling vatbaar is en waar volgend jaar zeker meer animo voor zal zijn.
Tot slot wil ik nog het tegeltje van Sander Boogaard uitlichten. Sander’s uitspraak “Een gewonnen game maar toch verloren. That’s chess! “ werd vereeuwigd op een tegeltje en aan hem overhandigd.
foto 4
Sander beloofde het een mooi plekje te geven op het toilet om daar nog meer mensen te verblijden. Sander had deze uitspraak gedaan vanwege deze partij:
http://www.sv-deraadsheer.nl/2015/02/17/analyse-sander-boogaard-jan-broekhuis/
Zo kwam een hele leuke avond op zijn eind en bleef het nog lang gezellig in onze mooie thuishaven De Roskam. Tot volgend seizoen!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een gedachte over “Top afsluiting van top seizoen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *