Bekerschaak in Zundert!

Een verloren dinsdagavond in oktober brengt mij op het idee om naar De Roskam te gaan. De eerste ronde van de beker wordt daar geschaakt. Na een kort bezoekje aan de Dirk voor wat boodschappen, stap ik blij ons prachtige schaakwalhalla binnen op zoek naar de schaakgoden en diens avonturen.

Rustig loop ik door de zaal en aanschouw ik de borden. Net te laat om goed de opening te kunnen zien maar wel op tijd om alle actie mee te krijgen. Bij William Gommers en Adrie Domen is de stelling herkenbaar: Adrie geeft met zwart het welbekende 1…c5 als antwoord op het 1.e4 van William: Siciliaans. Tot ver in de partij blijven de stukken en de pionnen op het bord. De spanning wordt opgevoerd en nog verder opgevoerd. Ik kan er niet meer tegen en besluit ergens anders te gaan kijken.

IMG-20151027-WA0007

Jan Vriends tegen Jorrit Havermans is de partij ernaast. Laat ik daar eens naar gaan kijken. Ik zie een vreemde stelling dus kijk ik even naar de opening. Het notatieboekje van Jan ligt netjes naast hem en ik zie dat Jan de en passant zet niet correct heeft genoteerd! Ik zeg maar niks want dit zijn dingen waar de wedstrijd op een heel vervelende manier beslist door kan worden. De opening was een soort van Benoni met e5 van zwart. Het brengt een mooie partij op het bord waar ik zeer van genoten heb.

Een tafeltje verder zitten Hans Boogaart en Jan van den Berg een potje schaakbluf af te werken. Voor de toeschouwer een mooi spektakelstuk maar voor de spelers zelf waarschijnlijk een hel. Hans neemt initiatief en breekt door het centrum van Jan. Als de rook opgetrokken is, blijft er enorme dreiging op de zwarte pionnen van Jan met name op zijn centrumpion e5. Jan dekt bij, Hans valt dubbel aan, Jan dekt nog een keer extra. Zo ging het spelletje blufpoker door en wederom kon ik de spanning niet aan.

Ik schuif een tafeltje verder naar de Belgische broedermoord. Marc Schraets mag het met wit opnemen tegen levende legende Dennis Roelands. Marc speelt zijn bekende damegambiet met 1.d4 en 2.c4. Dennis antwoord volgens theorie en Marc schuift naar verloop van tijd zijn pion naar c5. Ik vind het tijd om te gaan kijken bij William en Adrie.

En wat ik daar aantref! Zo stond alles nog op het bord en zo is alles eraf! Ik loop naar de kant van William, leg zijn pen even recht en bekijk de notaties. Een veldslag heeft plaats gevonden en de rook was net opgetrokken. William telt zijn troepen en staat 3 pionnen achter tegen d’n Domenator. Adrie stoomt op met 3 pionnen op de damevleugel en snijdt de koning van William de pas af met een toren op e8. William brengt zijn toren achter de pionnen van Adrie. Adrie schuift door en William wil de eerste pion van het stel oppikken en ziet dan het onvermijdelijke. Bij het nemen van de pion kan Adrie met een paardzet zijn koning en toren aanvallen. William zucht en steekt zijn hand uit in plaats van de toren te verzetten. Adrie plaatst zich als eerst voor de volgende ronde. Proficiat!

Op naar het spelletje blufpoker. De druk blijft onverminderd opbouwen bij de partij van Hans en Jan. Helaas ziet Hans iets teveel beren op de weg en maakt een kleine tactische fout. Jan ruikt bloed en de man in vorm straft dit meteen af. Diverse combinaties komen op het bord en Jan drukt Hans verder weg. Jan geeft nog een pion weg welke door Hans genomen kan worden. Terugslaan zou voor Jan het einde van de partij hebben betekend; na het terugslaan van het paard staat de koning schaak en valt Jan’s dame. Jan ziet het en zucht bij de sluwheid van Hans. Na goed spel van Jan komt Hans een kwaliteit achter. Hans forceert maar zoals wel vaker met bekerschaak is de counter dodelijk. Jan komt een stuk en een kwaliteit voor en het enige wat Hans ervoor kan laten zien zijn 3 pionnen. Jan breekt door de rokadestelling van Hans heen en zet de oud kampioen schaakmat. Proficiat Jan!

Dan naar Marc en Dennis terug. Dennis staat een pion voor en heeft het merendeel van het bord tot zijn beschikking. De levende legende en eindspelspecialist weet dit varkentje te wassen en Marc ziet dat het te laat is. Marc probeert alles om het tegen te houden maar dit was teveel. Dennis bekert door ten koste van Marc. Gefeliciteerd Dennis!

Dan is er nog 1 partij: die van Jan en Jorrit. Een mooie pot met veel dreiging in de stelling. Jan ziet veel komen maar kan zijn stukken niet actief genoeg maken om de aanval van Jorrit tegen te houden. Op Jan’s rokade stelling komt een venijnige aanval met een Pf3! van Jorrit. Vraag hem de stelling maar op het bord te zetten: het is de moeite waard. Jan zit met het handen in het haar en ziet de ellende al komen. Een torenoffer van Jorrit breekt alles open en Jan kan maar 1 ding en dat is Jorrit feliciteren met de overwinning. Jorrit proficiat!

Gezamenlijk volgt beneden de loting voor de volgende ronde. Op het programma staan nog de wedstrijden tussen Jac Hereijgers en Rick Mertens en Niek Oostvogels en Mitchell Mathijssen. Jos van Ginneken en Pascal Roos hadden deze ronde de buy en stromen in de tweede ronde in. De trekking is als volgt gegaan:

Jorrit Havermans – Jac Hereijgers/Rick Mertens
Jos van Ginneken – Jan van den Berg
Niek Oostvogels/Mitchell Mathijssen – Adrie Domen
Pascal Roos – Dennis Roelands

IMG-20151027-WA0012

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

5 gedachten over “Bekerschaak in Zundert!

 1. Hulde Goos, vermakelijk stukske weer.

  Het was gisteravond vooral leuk om Dennis weer eens te zien, al zal Mark daar anders over gedacht hebben…

  1. “Er is geen grotere ramp dan het onderschatten van de vijand.”
   Maar ik ben tevreden dat toch een Belg een ronde verder kan.
   Succes Dennis!

 2. Als je op het puntje van je stoel een verslag leest, af en toe begint te klappen of diep zucht, dan is dat goed geschreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *