SV de Raadsheer schaaknieuws

Een rondje Zwitsers bij de Raadsheer.

Deze week beginnen zo’n 35 schakers van De Raadsheer aan de 2e helft van de competitie en als voorafje werd vorige week eerst nog een rondje “Zwitsers” gespeeld. Het vierde. Voor een leek zegt dat helemaal niets, dat Zwitsers systeem. Zie het als een bekercompetitie bij het voetbal. Maar dan ietsje anders!

Een nevencompetitie die, als in de grote competitie je kansen verkeken zijn, in mei alsnog een aardige troostprijs kan opleveren. Er staan dit seizoen zeven speelronden Zwitsers op de rol en de eerste grote schifting is nu gemaakt. Met nog drie te gaan, is het niet alleen heel spannend maar het vooruitzicht is ook erg interessant. De grote jongens zullen elkaars pad nu gaan kruisen. Er is geen ontkomen aan. Trouwens, ook de mindere goden blijven elkaar tegenkomen. Dat is nu juist het aardige van dat “Zwitsers”, je speelt altijd tegen tegenstanders van gelijkwaardig niveau.

Er vielen vorige week enkele opvallende uitslagen te noteren. Om te beginnen bij de twee degradanten van groep1. Die waren uit op Zwitsers eerherstel, zo leek het wel. En dat is ze dan goed gelukt. Wernhouter Jan Vriends, teleurgesteld en wat verbeten omdat hij volgende week acte de présance in groep 2 moet geven, vocht tegen John van Dijk of zijn leven er van hing. En dat urenlang. En dan ook nog met de zwarte stukken. Zie dan maar eens van die Van Dijk te winnen. Dat gaat gewoon niet. Mooi wel dus. Was het laksheid van Van Dijk? Onderschatting? Vermoeidheid? Dat laatste zou het weleens geweest kunnen zijn want John werkt zich de godganse week uit de naad. Of was het toch de klasse van Vriends? We houden het op het laatste. Jan heeft al vaker laten zien dat hij een aardig potje kan schaken. Of verdient de overwinning van Luuk van Dongen op Richard Pijl meer applaus? Zou kunnen. Feit is dat de sterke Pijl pas zijn eerste! officiële wedstrijd van dit seizoen verloor. Leo Rietveld won in een enerverende partij van Jos van Ginneken en Erik Roks liet zich al vrij snel door Hans van der Linden te grazen nemen.

Behalve deze vier winnaars nestelde Daan van Dongen zich door een zwaar bevochten zege op Rene Roks ook in de top. Dat was een partij van buigen of barsten zoals het bedoeld is. Nee, het was niet echt een gezellig schaakavondje voor de Roks-Brothers uit Risberge! Ze werden allebei terug geworpen naar de grauwe middenmoot.

Maar dan Pascal Roos, ook al uit het Aopelaand. Die vindt zichzelf na een gedegen overwinning op Lia van Hooijdonk ineens terug op de zevende(!) plaats. Roos moet zich in hogere sferen wanen, dat kan niet anders. Maar deze week komt toch echt alle eer toe aan de ook al in Rijsbergen wonende Corrie Daamen. Zij is nota bene de moeder van Roland Daamen die inmiddels in den lande speelt maar zich bij De Raadsheer tot een sterke speler ontpopt heeft. Corrie won van Arno van Den Hoogen en was daar zo blij mee en trots op dat haar moment op de foto vereeuwigd moest worden. Een historische zege die haar weleens net dat zetje kan geven om hoger op de schaakladder te klimmen. Een hard gelach voor Van den Hoogen, zoiets komt hard aan. Schaken is een edele sport maar het spel kan ook deuken in je ego slaan!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *