Het begin is gemaakt (Raadsheer B – Unk A)

Afgelopen donderdag was het tijd voor de eerste avondcompetitie wedstrijd van het jaar en mochten we aftrappen met een thuiswedstrijd tegen Unk. Qua team en sfeer is er niet  veel verandert, we hebben er alleen een versterking bijgekregen welke we nog even geheim houden omdat hij de eerste ronde niet mee heeft gespeeld. Voordat ik jullie ga vervelen met ellen lange party analyses, varianten en etctera, wil ik het eerst hebben over wat dit team kenmerkt: de 7 zekerheden.

 1. Voor aanvang van iedere wedstrijd gaat het los in de app. Beloftes worden gemaakt dat punten binnen gehaald worden. De magische 4-0 komt iedere keer naar voren.
 2. Iedereen is altijd aanwezig of kan meedoen, wat dit jaar zelfs een luxeprobleem is omdat 1 iemand teleurgesteld moet worden.
 3. Pascal komt, bij een thuiswedstrijd, standaard altijd 2 minuten voor aanvang van de partij binnen gelopen.
 4. Pascal is altijd als eerste klaar.
 5. Pascal haalt altijd het eerste punt binnen.
 6. De magische 4-0 wordt nooit gehaald, vaak ook niet in de buurt.
 7. Vol goede moed wordt beloofd dat we de volgende keer wel een 4-0 halen, wat ook iedere keer weer niet gebeurt.

Nu jullie een beetje weten wat dit team doet, zullen we nu maar beginnen met de ellen lange partij analyses. Zoals jullie misschien al verwachten, beginnen we met Pascal.

Pascal zat deze keer op bord 3. In een solide beginstelling, gebeurde het een en ander waardoor hij in een eindspel terechtkwam met een helehoop pionnen, waarvan hij de gelukkige was een vrijpion te hebben op b3, die gedekt werd door een pion op c4, die weer gedekt werd door een pion op d5, die weer gedekt werd op e6, die weer gedekt werd door een pion op f7, en jullie raden het al, die gedekt werd door pion een koning op g8. Naast dat de tegenstander hier een hoop pionnen tegenover had staan, had Pascal een toren tegen twee paarden. De tegenstander bood meermaals remise aan, wat hij van de teamleider niet mocht aannemen. Zoals een verre Noorse neef van hem, Magnus Pascarlsen, buitte hij het eindspel uiteindelijk uit en haalde het eerste punt binnen (1-0).

Op bord 4 zat Mark deze keer. Mark had een spannende partij waar veel leuke dingen gebeurde. Hij kwam op een gegeven moment in onderstaande stelling terecht.

(wit aan zet)

Aan jullie de eer om deze stelling op te lossen. Mark koos helaas de verkeerde voortzetting waardoor hij ernstig in de penarie kwam. Het siert hem dat hij zo lang door bleef spelen. Normaal gesproken geeft iemand dan snel om, maar door Mark zijn doorzettingsvermogen weet ik zeker dat de andere spelers van hun team hem toch begonnen te knijpen want ze telde het punt al denk ik. Jammer  genoeg, was het materiele overwicht uiteindelijk te veel waardoor Mark verloor. Zijn strijdlust valt echter te prijzen! (1-1)

Op bord 2 zat René en zijn stelling bracht mij  terug naar een traumatiserende partij. Na 5 zag ik al een stelling op het bord die ik een keer tegen hem compleet verkeerd beoordeelde en dan ook 7 zetten later al aan de bar mijn verdriet kon wegdrinken. De tegenstander kende (jammer genoeg) wel een manier om dit aan te pakken en het werd dan ook een boeiende partij. Na wat geleuter won René een aantal pionnen wat uiteindelijk niet meer te houden was en haalde het tweede punt binnen (2-1).

Op bord 1 zat de captain die volgends de omstanders “het dan maar even moest doen”. Ik kan heel lang over de partij praten en dat ga ik niet doen. In het kort, we dansten lang om elkaar heen waarbij in zijn stelling steeds kleine verzwakkingen kwamen. In een eindspel hield ik het loperpaar over tegen twee manke paarden. Het was in het eind dan ook een kwestie van “techniek” om het punt binnen te halen. Deze techniek werd beheerst waardoor het derde punt en de overwinning binnen was (3-1)

 

Als de puntjes dan bij het paaltje terecht komen staan we na deze 3-1 overwinning nu gedeeld eerste met Staunton, maar dat zal niet lang meer duren. Helemaal omdat de 4-0 alweer beloofd is, en het lang onrustig in de app is gebleven.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

5 gedachten over “Het begin is gemaakt (Raadsheer B – Unk A)

 1. Leuk verslag Mitchell!
  Punt 6 & 7 durf ik te betwijfelen.
  En laten wij vooral niet vergeten: “Zonder verlies is er geen overwinning”, dixit Rene Karpov.

 2. Van de 7 zekerheden klopt punt 3 niet, volgens mij dan toch. Pascal was toch duidelijk te laat, donderdag!! Ja toch? Nie dan?
  Maar ja, de toptalenten kunnen zich wat veroorloven, he! Pascal, een tip van The Butcher: zet je klok morgen een uur vooruit!
  Mark zal nog wel in een dipje zitten, als hij er ooit nog uitkomt. Die heeft een stikmat over het hoofd gezien en dat is toch de ultieme natte droom van elke schaker. Van elke schaakster ook, trouwens.

  1. Nee hoor Rene, de voorzitter keek op de klok toen ik binnenkwam en gaf me zelfs een complimentje dat ik keurig op tijd was 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *