Hoezo , zetdwang?

Nuenen 2 – Raardsheer 2

(N2-2<->R2-6)

 

Omdat er nu weer een ander Roks zo nodig op vakantie moet, gaan we weer shoppen. In het eerste team valt niets te halen, maar in het derde team weet ik Jan de Kort los te peuteren. Achteraf gezien een nobele daad van Pascal, want door een late afmelding is hij uiteindelijk zelf met een man minder vertrokken. Wanneer de auto van Jan Vriends voor komt rollen stappen mijn zoon en ik in en verrassen Inge met een mooie bloem. De reis verloopt voorspoedig en met wat koetjes en kalfjes over eindspelen , boeken, schaaktechnieken en auto-ongelukken, arriveren we op de plaats van bestemming.

Op papier zijn we duidelijk sterker, maar in de praktijk hoeft dat vaak niet zo te zijn. Dit is immers al een aantal keer gebleken. Met een andere strategie heb ik als teamcaptain besloten de strijd aan te gaan. Deze keer met het motto: kijk maar wat je doet, biedt of neem remise aan wanneer je dat zelf wil, zorg er voor dat je een leuke partij voor jezelf speelt. De bordindeling was op rating, echter de nieuwe ratinglijst zal de volgende keer wat doen verschuiven.

Met het welkomstwoord werd Inge gerustgesteld dat ze niet lastig zou worden gevallen, enkel op het bord…. Je vraagt je af waarom er zo weinig dames schaken. Erik op 1, Luuk op 2, Ik op 3 en Jos op 4 waren vrij snel klaar. Het sterkte verschil deed zijn werk. Met een stand van 0-4 kreeg Jan de Kort een remise aanbod. Ik adviseerde hem zelf te beslissen wat goed voor hem leek en hij koos er voor om door te spelen. Ondertussen rolde Inge haar tegenstander op en werd het 0-5. Maikel van Ginneken stond een stuk achter, en eerlijk gezegd zag ik het somber voor hem in. Echter toen ik later weer ging kijken was het qua materiaal gelijk.  Had ik het verkeerd beoordeeld, was het een heeeel erg lang termijn offer geweest, had zijn tegenstander geblunderd of had er zich een ingenieus plan ontwikkeld in Maikels kronkelige meesterbrein, hoe dan ook, de kansen waren volledig gekeerd. Maikel schoof de laatste pionnen tactisch dicht, hierdoor kwam zijn tegenstander in zetdwang en moest met een koningszet een cruciale pion weggeven. De man dacht en dacht en dacht terwijl het aantal opties nihil was. Maar de goede man had nog een onverwachte optie, hij sloeg de klok in en zei, oh ik ben vergeten de klok in te duwen!!!!!!!! What the fuck? Hoe krijg je het verzonnen?? Maikel sloeg natuurlijk cool de klok weer terug en zei , nee je bent vergeten te zetten (of zoiets). Het was mogelijk om hier iets te gaan claimen, maar Maikel stond compleet gewonnen. Ik ging op advies toch nog even op zoek naar een wedstrijdleider. De man die ik er echt uit vond zien als wedstrijdleider, beantwoordde mijn vraag :” bent u de wedstrijdleider” niet. Bent u de wedstrijdleider? Uhh, hallo Mijnheer weet u misschien dan wel wie de wedstrijdleider is? Met een diepdoordringende blik recht in mijn ogen zei hij heel kort, nee. En hij draaide snel om en weg was ie. Wat een rare situatie maar met 0-6 geen reden verder om de gemoederen te ontsussen. Twee Jannen waren nog bezig. Jan de Kort stond gewonnen, maar speelde te snel. Achteraf bleek dat hij over het hoofd had gezien de 40 zetten te zijn gepasseerd. 1 verkeerde keuze kostte hem uiteindelijk de partij. Met het besef van meer tijd was dit waarschijnlijk niet gebeurd. 1-6  Jan Vriends stond zwaar onder druk. Verloor op het eind zn paard, en de promotie van zijn tegenstander was niet meer te stoppen. Ik denk dat Jan Vriends vandaag de zwaarste partij van ons alle 8 heeft gespeeld. Dus eigenlijk heeft hij het meeste schaakgenot voor zijn contributie gekregen. Dus eigenlijk moet we vandaag allemaal een beetje jaloers op Jan zijn. Positiever kan ik het niet maken. 2- 6

In onze poule hebben de nummer 1 tm 3 , 6 matchpunten Wij staan op 4 met 5 matchpunten. Met dit gegeven kan ik alleen maar zeggen, we gaan lekker doorschaken, we doen wat we leuk vinden, nemen of bieden remise als we daar zin in hebben, genieten van onze pot , en alles komt op het eind helemaal goed.

 

“He’s such a tough opponent… he declined my resignation!”

 

Kortsnoi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *