Luuk Skypewalker eindelijk ontmaskert.

Luuk Skypewalker eindelijk ontmaskert.

Het heeft lang moeten duren, maar gisteravond tijdens de eerste DROL van het seizoen is Luuk Skypewalker (hierna genoemd Luuk S.) ontmaskert. De jongeman die in het seizoen 2013-2014 nog als derde eindigde in groep 4, is namelijk van Chess.com verbannen vanwege verdenkingen van cheating (zie de foto onder het bericht). Sinds het schaken online steeds meer booming is, zien we ook het aantal valsspelers stijgen. Sinds schaakcomputers makkelijker toegankelijker zijn voor schakers, neemt het gebruik ervan ook toe. Waardoor het zo maar mogelijk wordt dat iemand van 1300 iemand 2000 verslaat. Helemaal in langere tijd formats zie je dit toenemen, omdat valsspelers meer tijd hebben om de computer zijn/haar zetten uit te laten rekenen. Is Luuk S. gezwicht voor deze verleiding?

Iedereen heeft in de laatste jaren Luuk S. steeds sterker zien worden, en vele vroegen zich af hoe dat zo kon. Komt het omdat hij urenlang schaakboeken leest? Heeft hij misschien eindelijk het licht gezien? Of heeft hij misschien stiekem een schaakcomputer gebruikt in de competitie? Wie Luuk een beetje kent weet dat je hem bijna niet vindt op Facebook, maar wel vaak in een schaakboek. Luuk is het levende bewijs dat als je veel openingstheorie leert, het combineert met wat boeken over eindspelen, je sterk kan groeien en een top kandidaat kan worden voor het kampioenschap in groep 1. Echter om kampioen te worden heb je meer nodig. Dingen zoals misschien een schaakcomputer.

Is het dan toch misschien dat hij een schaakcomputer gebruikt? Gebruikt hij de hoestaanval die hij soms heeft als afleidingsmanoeuvre? Stuurt zijn moeder hem dan snel de beste zetten door? Of checkt hij snel zijn telefoon als hij wat water gaat drinken op de wc? Wie kan het zeggen. Sinds gisteravond lijkt dit wel een stuk plausibeler te worden. Sinds hij al zijn partijen heeft gewonnen tijdens DROL 1, kan ik me niet voorstellen dat hij tegenstanders uitgescholden heeft, bedreigt misschien. Hoe kan hij anders van mannen zoals the Eastbird, Roland91 en Bigarrow winnen? Deze mannen klappen in hun handjes als ze tegen Luuk mogen spelen en ontkurken de champagne en spa-rood flessen al voordat ze hun eerste zet hebben gedaan tegen hem. Zijn verbanning kan hier niet door komen. Heeft Animal Rights hem aangeklaagd omdat hij zo ongenadig hard paarden slaat? Of vanuit een vrouwenbeweging omdat hij iedere partij probeert een dame te slaan? Dit kan het ook niet zijn, toch?

Hoe komt het dan dat hij verbannen is? Het heeft deels te maken met wat hij mij liet weten toen ik hem vroeg hoe het kwam: “ik zit er zelden op”. Dit heeft als resultaat dat zijn online chess-rating, wat gisteren nog 1386 was, zeg pak hem beet 500/600 punten te laag is. Als je dan, van spelers met een rating van 1700 en 2000 gaat winnen, dan vermoed Chess.com dat er iets niet in de haak zit. Dit werd vervolgens versterkt als we naar de nauwkeurigheid van zijn partijen keken. Zo had Luuk in zijn eerste 3 partijen, opeenvolgend, een nauwkeurigheidspercentage van 96.5% 96.3% en 99.6%. Dit betekent dat, hij praktisch als een 2000 speler speelt. Natuurlijk vindt Chess.com dit vreemd als er eigenlijk maar 1386 achter zijn naam staat… Het moet gezegd worden, zijn tegenstanders hielpen welwillend mee door soms een nauwkeurigheidspercentage van 38.2% te noteren.. Deze combinatie heeft Luuk S. de das omgedaan en hierdoor is zijn account verbannen. Het enige wat Luuk S. nu kan doen is naar zijn niveau gaan spelen: 1386.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “Luuk Skypewalker eindelijk ontmaskert.

  1. Ik heb hem er inderdaad altijd al van verdacht.
    Extern waar cheaten wordt gecontroleerd, daar bakt hij er niets van, Luuk Stockfish.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *