Interview Jorrit

Raadsfileren:

Jorrit Havermans

 
Na de uitreiking van de welverdiende beker aan Bernadette, ontsproot het idee ook een kort interview aan haar te geven. Door dit interview ontsproot bij Jorrit het idee om eens wat vaker en wat grootser van opzet interviews te geven aan onze Raadsleden. Zeker tijdens deze schaakloze corona tijd, is het misschien fijn om eens wat meer te lezen over dat clublid waar je zo weinig van weet. Jorrit zelf kwam als eerste aan de beurt zodat we de vormgeving en eventuele vaste punten, gestalte konden geven. Zo ontstond dus ook het idee om eerst een partij te schaken, voorafgaand aan het interview.

We besloten zonder klok te spelen maar we hadden wel de afspraak wat tempo er in te houden. Omdat we beiden hetzelfde openingen boek van Euwe gehanteerd hebben, leek het leuk om de hoofdvariant van Aljechin lang aan te houden. Nou is lang bij mij vaak 4 zetten, dus kwam ik al snel in de problemen door mijn eigenwijsheid. ←? Tempo erin houden kwam ook niets van terecht, en onbevreesd werd ik door de voorzitter in mijn eigen huis, in het bijzijn van vrouw en kinderen, zwaar vernederd.

Wit (Jorrit dus) aan zet.

 

Jorrit, hoe bevalt je het voorzitterschap?

Goed, en mede dankzij Corona heb ik het vrij rustig nu. Ik heb fijne bestuursleden, met deze club proberen we alternatieven te bedenken.Ik kan je zeggen dat ik het als secretaris een stukje drukker had.

Zijn er dingen waar je nu als voorzitter tegenaan loopt waar je van te voren niet bij stilstond?

Nee niet echt, het voorzitterschap is geleidelijk gegaan, Frank heeft langzaam en doordacht taken overgedragen en zich tactisch teruggetrokken. Bij aanvang zat ik wel net in de rumoerige periode van het sluiten van de Roskam. We kunnen nu zeggen dat dat goed afgerond is, maar op dat moment heeft het me wel erg beziggehouden.

Wat vind je vrouw ervan, met een voorzitter samen te zijn?

Vrouwen houden van voorzitters, het heeft ook iets erotiserend.

Merk je dat ook als je bijvoorbeeld door AH loopt? Jazeker!

Wat vind je leuk en minder leuk als voorzitter?

Ik vind het leuk als er dingen georganiseerd worden waarbij de opkomst dan groot is. Bijvoorbeeld een schaaktoernooi met veel spelers, of dat dagje naar Amsterdam. Minder leuk zijn soms de gesprekken over minder leuke zaken die er natuurlijk ook bij horen als voorzitter. Het is niet zo dat ik dat van te voren niet wist.

Hoe bevalt het je als kersverse vader?

Uhh, hij is al 1.5 jaar hoor. Het bevalt me erg goed.

Wie voedde de huiler ‘s nachts?

Ik heb dat even geprobeerd, maar dat werd niets het brak me echt op. Karola heeft dat 10 maanden lang gedaan. Toen brak de tijd aan dat hij na een laatste voeding rond 23.00 uur ‘s avonds, doorsliep tot 07.00 uur ‘s morgens.

Op wie lijkt je zoon het meest?

Hij heeft mijn ogen en mijn haarlijn (het arme kind) voor de rest lijkt hij qua uiterlijk en gedrag het meest op zijn moeder.

Over hoeveel jaar denk je dat hij van je wint met schaken?

Hij houdt erg van voetballen, eerlijk gezegd denk ik nooit 🙂 

Wat is je favoriete muziek?

Coldplay en de zogenaamde Euro-dance.

Bespeel je zelf een muziekinstrument?

Nee, ik heb ooit gitaar geprobeerd, maar dat werd niets. Vroeger was er een prijsuitreiking in de Roskam waarbij de intermezzo’s muzikaal ingevuld werden door Dennis. Ik bood aan om dat met een basgitaar te ondersteunen. Ik heb me daar toen zwaar in vergist, het was echt veel moeilijker dan ik dacht en heb dat niet kunnen doen.

Wat vind je van Death-Metal?

Ik vind de muziek prima, maar die mensen die daar naar luisteren………

Wat is je favoriete eten?

Heel veel en heel vet.

Kan je vrouw goed koken?

Nee, maar ik kook zelf graag. In feite ben ik op dit moment ook aan het koken. Thuis staat er nu stoofvlees te sudderen.

Wat is je favoriete restaurant?

Ik moet zeggen dat ik erg graag “Bij De Nonnen” eet.

Waar ga je nooit meer eten?

We waren eens bij een Pizzeria in Breda op de markt. Het gerecht wat we daar bestelden stond binnen 10 minuten op tafel. Het smaakte dus ook echt als een opgewarmde hap.

Eet je kip met mes en vork?

De filet wel de poten niet.

Waar haal je de beste frites in Zundert?

Op de markt bij de Bolle Buiken.

 

Wat is je favoriete film?

(na een tijdje denkwerk) Icarus. Het is een film/docu over een amateurwielrenner. Ik ga er niets over vertellen, je moet hem gewoon gaan zien. Deze film is mij lang bijgebleven. Je maakt me nieuwsgierig, ik ga hem zien. Hij is op Netflix.

Heb je ook een favoriete acteur?

Ja, Sean Connery. Vooral in de film The Rock, ik heb deze film samen met mijn broer vaak gezien.

Kijk je ook tv? Wat vind je van het aanbod?

Nee, ik kijk eigenlijk alleen sport. Het aanbod vind ik erg mager. Ik kan dat zeggen omdat ik soms zie wat mijn ega zit te kijken.

Wat voor werk doe je?

Ik ben planner bij Frijado. Het betreft dan de productie en de assemblage. Tegenwoordig ben ik meer bezig om de manier van plannen te verbeteren dan met het plannen zelf.

Vind je het leuk en heb je zicht op de toekomst van je carrière?

Ik vind het leuk wat ik nu doe. Hoe de toekomst er uit gaat zien weet ik nog niet. Ik weet wel dat ik het belangrijk vind om met een leuke club mensen te werken.

 

Jorrit voordat we het over schaken gaan hebben lees ik je een keuzelijst voor. Je moet iedere keer een keuze uit 2 maken welke het meest bij je past. Ok.

 

Biden – Trump                            Biden

Macaroni – Bami                            Macaroni

Leffe – Rode wijn                            Leffe

Uitslapen – Tuinieren                        Uitslapen

Yolanthe – Katja Schuurman                    Yolanthe

Met wit beginnen – met zwart                    Met wit

Zon, zee strand – Outdoor Hiking                    Outdoor hiking

Tesla – Landrover                            Tesla

Vegaburger – Everzwijn                        Vegaburger

Een boek – een film                            Film

Een dorp – een grote stad                        Een dorp

Schaakkampioen Raadsheer – Voorzitter Rh            Schaakkampioen Rh

Volkskrant – Telegraaf                        Volkskrant

Kerst met vrienden in een apres ski-hut – kerst met je gezinnetje thuis, ganzenborden voor de open haard

Na lang nadenken en een verwensende blik kwam het politiek correct antwoord:

kerst met je gezinnetje thuis, ganzenborden voor de open haard

 

Hoe denk je over remises?

Ik moet zeggen dat ik best regelmatig remises maak. Extern spelen er natuurlijk teambelangen. Ook is een remise natuurlijk beter dan verliezen. Nadeel van een remise is dat je er niets van leert. Wel ben ik me bewust van de kracht van een remise aanbod. Ook  al ben je het niet van plan, een tegenstander gaat na het aanbod, als hij het niet accepteert, vaak net iets anders spelen, omdat hij zich in een comfort modus waant.

Voor wie van de vereniging heb je de grootste angst?

Hans vd Linden, die weet me iedere keer te vernederen op het moment dat ik denk beter te staan. Buiten Hans krijg ik steeds meer vrees voor Luuk. Luuk is langzaam aan een wandelend openingsboek aan het worden. Zijn theorie gaat erg ver.

Natuurlijk nu de vraag tegen wie je het liefst speelt?

(zonder na te denken) Niek. Niek is ieder jaar mijn persoonlijke derby. Ik denk dat iedereen wel iemand heeft waartegen hij heel graag speelt. Die match, daar kijk je dan naar uit.

Is het je ambitie om ooit clubkampioen te worden?

(kijkt me vragend aan) Ja natuurlijk. Maar als ik realistisch naar het deelnemersveld kijk zal dat niet makkelijk gaan.

Wat was je mooiste partij?

Tegen Niek toen ik net arriveerde in groep 1. Ik had van te voren regelmatig de discussie met Niek over de Aljechin verdediging. Niek zei me dat ik daar nooit ver mee zou komen. Die partij speelde ik, je raadt het al, Aljechin. En ik won van hem! Ik heb daarna nooit meer Aljechin tegen hem gespeeld, je kent Niek.

Een andere leuke partij was tegen Tycho. Wij hadden van te voren een grootmeester partij geanalyseerd. Een hele spectaculaire pot die in een remise eindigde. We spraken samen af deze partij gewoon na te spelen op een clubavond. Vooral Frank was erg geboeid door onze partij. Na afloop wisten we al zijn suggesties makkelijk te weerleggen. Een dag later hebben we ons geheim verteld.

Heb je een advies aan beginnende schakers waar ze op kunnen teren?

Vergeet even al die openingen en concentreer je meer op de tactics.

Wat vind je het mooist aan het schaken?

Schaken zorgt volgens mij voor een bepaalde mentale hardheid. Het is iets wat je zelf doet. Zonder geluksfactoren met dobbelstenen of gedeelde kaarten. Het is puur man tegen man met een open vizier, de beste wint.   Dat is dammen toch ook? Ja maar een damspel heeft saaie stukken.

Schaam je je dat je als voorzitter nu in groep 2 speelt (grinnik)?

Nee helemaal niet, ik vind het fijn om als voorzitter ook eens tegen nieuwe gezichten te spelen.

Speel je anders tegen tegenstanders met een lagere rating?

Nee ik speel mijn spel, alleen dan is mijn winstkans het grootst. Soms probeer ik een partij wel mooi te eindigen in plaats van snel.

Ga je goed met verlies om?

Ik ben er steeds beter in geworden…. Sommigen worden sterker van een verliespartij, ik denk dat dat de echte potentiële kampioenen zijn. Een verliespartij demotiveert mij soms.

Nou dat was hem Jorrit. Ik stuur je dit uitgewerkte interview ter goedkeuring toe. Bij dat antwoord van je wil ik graag dat je de volgende persoon benoemt waar je wat meer over wilt weten. Ook wil ik een tegeltjes spreuk van je om het met wat diepgang af te sluiten.

In de goedkeuring van Jorrit, wordt Rick Mertens voorgesteld om te fileren. Jorrit zijn tegeltjes wijsheid spreuk om het af te sluiten is:

ALLES IS ONMOGELIJK, ALS JE DAT MAAR WIL

 

 

 

Groet Kortsnoi

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

5 gedachten over “Interview Jorrit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *