Interview Rick Mertens

Raadsfileren:

 

Rick Mertens

 

Op verzoek van Jorrit ontving ik Rick Mertens op een druilerige Zondagmiddag. Bij zijn binnenkomst trakteerde ik hem direct met een vooraf opgezette stelling. Herken je deze stelling Rick? Weet je dat ik hier s nachts gillend van wakker word? Rick schiet in de lach en zegt, ja dat is een partij tussen ons waarbij het op pat uitdraaide.

Ik speelde hier mijn loper naar g2. Rick pakt zijn loper en zet hem op g2. Ik zeg dat klopt, echter de manier waarop jij toen je loper wegzette was iets anders. Je maakte daarbij een gebaar van “ooh wat doe ik nu” , daarop sloeg ik hem en zei jij a tempo pat. Rick zit te grinniken. Het was in 2015, Michell had net in een schaakles verteld dat je niet te lang moet doorspelen als je verloren staat.

We begonnen met een pot schaak zonder klok, ik met wit en dus Rick met zwart. Rick koos voor de oude mannen opening van Ron Been, Caro kann. Na een zet of 15 had ik behoorlijk wat druk op zijn koning nog steeds in het midden. Na een zet of 30 had Rick behoorlijk wat druk op mijn koning inmiddels weer terug in het midden…

Na een zet of 50 was het en werd het remise, Koning loper tegen Koning loper. Rick zichtbaar blij en ik onzichtbaar blij.

Zo het ijs was gebroken en de groot gegroeide Rick ging aan het echte bier.

Rick hoe beleef je de huidige Corona tijd mbt het schaken?

Ik mis het schaken erg, en natuurlijk niet alleen het schaken ook de gezelligheid daar omheen. 

Schaak je nog wel met Raadsleden?

Nee sinds corona heb ik eigenlijk geen schaak contacten. Ik schaak soms nog wat op het internet maar dat is toch heel anders dan clubschaak.

Waarom denk je dat Jorrit jou koos als volgende filet op de menukaart?

Misschien omdat ik al een lange tijd jeugdlid ben en nu bij de senioren speel?

Ben je nu niet een beetje bescheiden, denk je niet dat hij in jou de nieuwe Niek en een potentieel kampioen en gedegen voorzitter ziet?

Nou laat ik niet bescheiden zijn, dat zou ook best kunnen.

Is het je ambitie om kampioen te worden van de Raadsheer?

Jazeker wel. En mocht ik bijvoorbeeld wegens studie tijdelijk ergens anders wonen dan word ik gewoon ergens anders kampioen 🙂

Wat vind je van Jorrit als voorzitter, schaker en mens?

Ik vind Jorrit een goede voorzitter, als nieuw lid wordt je hartelijk verwelkomd. Hij blijft interesse tonen in je ontwikkeling, het voelt als een warm bad, dat doet hij goed. Ik ken hem ook buiten het schaken als Corsobouwer daar is hij zacht gezegd iets minder serieus.

Rick heb je hobby’s?

Mijn grootste hobby is als ik niet werk of studeer wat te chillen met mijn vrienden.

Ook op de vereniging heb ik veel plezier met Lars en Thijs van Opstal en jullie Jan. We vormen samen een gezellig clubje zowel op de vereniging als daarbuiten.

Waar moet ik dan aan denken?

Gewoon in een hut wat muziek draaien, slap ouwehoeren en een biertje drinken.

Dat klinkt als een leuke hobby, wat voor werk doe je dan?

Ik werk bij de Dirk, vind ik erg leuk. Relaxed werk met een leuke club mensen en ook nog wat geld verdienen.

Ligt daar ook je carrièrepad of studeer je voor iets anders?

Ik studeer nu rechten. Ik pak dat in de breedte aan omdat ik nog niet weet welke richting ik daar binnen op ga. Misschien ga ik voor advocaat of zelfs rechter.

Is het een moeilijke studie en duurt dat nog lang?

Nee het is niet heel erg moeilijk, daar komt bij dat ik vrij makkelijk kan leren. Als alles verder loopt zoals het nu loopt ben ik ongeveer over 5 jaar ver klaar. Nog 3 jaar rechten, 1 jaar master en 1 jaar vervolgstudie.

Ik ben benieuwd naar jouw muzieksmaak.

Ik houd van Popmuziek , Carnavalsmuziek en Hollandse meezingers.

Ik heb een hekel aan Hard-style Heavy metal en Rap, dat is gewoon geen muziek.

Hmm, misschien begrijp je het gewoon niet. Dat zal het zijn, misschien valt er ook niet zoveel te begrijpen…..

Houd je van lezen en zo ja wat lees je zoal?

Ik lees graag tijdschriften over geschiedenis.

slik

Vooral de Nederlandse geschiedenis in bijvoorbeeld de gouden eeuw.

Tijdschriften over geschiedenis? Is het huidige Internet niet een grotere makkelijkere en snellere bron?

Jawel maar ik lees graag iets wat op papier staat. Mocht ik op het net  bijvoorbeeld een interessante PDF file vinden , dan print ik hem uit en lees ik hem liggend op de bank.    (rare jongens die advocaten)

Heb je al een vriendin een vriend of andere vorm van relatie?

Nee ik ben zielig en heb alleen vrienden op dit moment waar ik veel plezier mee heb. Corona maakt het op dit moment moeilijk om op normale manieren contacten te leggen.

Wat eet je graag, met welk gerecht mag ik je ‘s nachts wakker maken?

Lasagna of een ander pastagerecht, maar dan wel klaargemaakt door een echte Italiaan. Die natuurlijk wel moet kunnen koken.

Ook aan jou de vraag, de beste frieten in Zundert?

Zonder twijfel de Bolle Buiken als het over friettenten gaat, als het alleen over de beste frieten gaat dan zijn het de frieten uit mam haar vetpan. Van die lekkere zelf gesneden rakkers.

Wat is je favo vakantieland?

Spanje, maar dan wel helemaal het zuiden. Andalusië is een geweldig gebied met de prachtige steden Granada en Sevilla.

Goed alvorens we het over schaken gaan hebben krijg je traditiegetrouw een keuzelijst. Het is de bedoeling dat je iedere keer je favoriet noemt.

 

Vette Worst – Broodje gezond                                                                            Vette worsten

Hond – Kat                                                                                                                   Kat

Wel vaccineren – niet vaccineren                                                                     Wel vaccineren

Zwemmen – Fietsen                                                                                              Zwemmen, mits in de zomer

Kamperen – Hotel                                                                                                  Kamperen

Horror film – Komische film                                                                              Komische film

Dierentuin – Museum                                                                                           Museum

Vroeg op fruitig en fris – Lang uitslapen                                                     Lang uitslapen

Boek – Film                                                                                                               Film

Blonde sexy stoot – keurige keukenprinses                                              Blonde keukenprinses

15 min pppp – 5 min pppp                                                                            5 min pppp

Zundert – Amsterdam                                                                                        Zundert

Grolsch – Heineken                                                                                             Grolsch

Klap op je neus – klap op je oog                                                                   Klap op mijn neus

Wie is de Mol – Flikken Maastricht                                                               Wie is de Mol

 

Extern zelf verliezen maar winnen met team,

Extern zelf winnen maar verliezen met team.                                     Zelf winnen.

 

Jaarfeest met karaoke en sketches,

jaarfeest met bitterballen en aan de bar lallen.                                Aan de bar lallen

 

2 witte geroosterde boterhammen, ingesmeerd

met zoete chili, bedekt met schouderham en

ietwat augurk en lente-ui, daar overheen roer ei

met gesmolten kaas en gebraden ham blokjes.

Daar bovenop gebakken spekjes en nog een

scheut zoete chili met 4 seizoenenpeper, gehakte

bieslook en een snufje zout,

Een gekookt ei.                                                                                                  Een gekookt ei

 

Hoe ben je met schaken in aanraking gekomen?

Op de lagere school kregen we de eerste schaaklessen van kees van Erk. Ik werd er door bevangen en ging daarna als jeugdlid lessen volgen bij de Raadsheer.

Wat vindt je het leukst aan schaken?

Ik vind het mooi dat het spel zoveel mogelijkheden biedt. Dat je door middel van het  combineren van verschillende krachten je doel kunt bereiken. Ook is het een vorm van werken / trainen aan je geestelijke conditie.

Kun je me wat vertellen over je beste partij en die partij waar je liever niet over praat?

De partij(en) waar ik het meest tevreden en trots op ben waren de partijen voor de baronie cup. Ik moest spelen tegen gasten die een stuk ouder en groter waren, toch heb ik daar gewonnen. Dat gaf me een heerlijk gevoel. Waar ik erg van baal was de eindstrijd in 2019 voor promotie. Bij een gedeelde gelijke stand verloor ik van twee op papier mindere schakers en mistte ik daardoor promotie, ik kon wel janken.

Tegen wie speel je erg graag en tegen wie speel je liever niet?

Ik speel graag tegen Thijs van Opstal dat zijn altijd spectaculaire partijen, wij hebben samen ook een hele goede klik. Ik speel niet graag tegen die hele grote forse lange nieuwe gast. Richard Pijl? Ja die. Denk je dat je aardig staat, blijkt 4 zetten later dat je gerust op had kunnen geven.

Wat vind je van de jeugd van de Raadsheer?

Ik vind de jeugdafdeling van de raadsheer echt het leukste wat er is. Als je toch ziet wat daar allemaal georganiseerd en gedaan wordt, dat is prachtig. Ik vond de lessen van Goos en Jan en Kees erg leerzaam. De lessen van Michell waren top, en Niek analyseert iedere week mijn Donderdag partij, daar leer ik het meest van. Ik geef nu zelf ook les, het is een fijne club om mee samen te zijn.

Ben je een agressieve speler of een defensieve?

Ik speel bewust defensief. Ik denk altijd kom jij maar dan sla ik je twee keer harder terug. Ik neem geen risico’s, ook houd ik niet van gambieten en pion offers. Ik ben dan te lang bezig die pion terug te winnen. En mocht dat lukken dan is het nog maar gelijk.

Als laatste vraag, bij wie zou je op de vereniging het liefst een schaakbord tot over de oren op het hoofd kapot meppen?

Zonder lang na te denken, Lars van Opstal. Deze gast presteert het steeds om te verliezen door te snel te spelen. Alle waarschuwingen negeert hij, hij blijft verliezen omdat hij onnodig te snel zet.

Rick heeft hierna gezellig met ons meegegeten en kreeg ondanks zijn wens voor een gekookt eitje toch de uitgebreidere variant. Dat het goed smaakte bleek uit het feit dat ze hun lege bord af zaten te likken.

 

Graag wil ik de volgende keer Mitchell Matthijssen gefileerd zien.

En dan nu het laatste vaste item, de tegeltjeswijsheid van Rick Mertens:

Wie niet goed kan schaken moet leren bluffen

 

Kortsnoi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “Interview Rick Mertens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *