Terugkeer van het Broddelwerk (SV de Raadsheer 1 – SV de Baronie 2).

Waar de hele wereld geïnteresseerd richting Dubai kijkt naar op welke creatieve manier mensenrechten worden geschonden en hoe Magnus Carlsen zijn wereldtitel aan het verdedigen is, draaide het de vorige externe ronde maar om een wedstrijd: SV de Raadsheer – SV de Baronie. Waar dit normaal een walk-over voor SV de Raadsheer dient te zijn, heeft het vorige verslag er (misschien) voor gezorgd dat de Baronnen met het mes tussen hun tanden naar Zundert afreisden. Dit verslag, mooi getiteld “Broddelwerk”, heeft voor een hoop consternatie veroorzaakt en is ook (tot nu toe) het meest bittere verslag dat over een schaakwedstrijd is geschreven. Het resultaat laat u raden, we hebben deze wedstrijd niet gewonnen. Dit is trouwens niet de reden dat Jeroen ditmaal niet het verslag schrijft, maar dat leg ik jullie later wel uit. Voordat de wedstrijd begon waren er twee obstakels.

De eerste was de persconferentie van Ome Hugo en Ome Mark. Deze werd een week vervroegd vanwege de oplopende coronacijfers. De horeca om 6 uur dicht was de aankondiging, wel vanaf zondag pas zodat de wedstrijd wel gewoon door kon gaan. In de wandelgangen gaat echter het gerucht dat de Baronie verzocht had om het al vanaf zaterdag in te laten gaan, zodat ze de corona winterstop tenminste met een goed gevoel in konden gaan in plaats van een toegediende nederlaag door hun aartsrivalen.

Het tweede obstakel was dat de tegenstander maar met 7 man op kwam dagen. Dat we 1-0 voorstonden hierdoor kon weinig mensen boeien op dat moment, dat een iemand niet hoefde te spelen wel. Iedereen wil natuurlijk liever spelen, wat natuurlijk begrijpelijk is want een uitwedstrijd bij de Baronie betekend voor velen een veel kortere reistijd dan een thuiswedstrijd in Zundert. Uiteindelijk was ondergetekende de lul, omdat de tegenstander op bord 2 zat en ik voor het eerst in mijn leven op bord 2 mocht zitten van Niek… Ik heb NO een hele middag vervloekt en nu ik dit verslag schrijf vervloek ik je nog steeds. Ook heb ik me nog even afgevraagd om naar Breda te rijden om te kijken of er iemand halverwege gestrand was met een lege accu, maar je moet een gegeven punt niet teruggeven. Helemaal omdat dit de eerste wedstrijd van het seizoen zou zijn dat ik niet met een kater ging spelen en ik niet weet hoe ik helemaal nuchter schaak.

Jeroen vertelde mij ooit dat het moeilijkste gedeelte van het verslag deze overgang is, ik geef hem gelijk.

Dat tegen de Baronie andere regels gelden dan tegen alle andere tegenstanders bleek wel op bord 1. Waar je het resultaat bij Niek normaal wel op kan schrijven, bleek de Baronie toch iets naar boven te halen in onze Niek. Het was zelf zo erg dat ik even het gevoel kreeg dat Niek niet meer wist hoe hij na afloop moest reageren. Na 84 achtereenvolgende remises, won Niek zowaar een keer een partij. Het schijnt dat hij na afloop zowaar elke talkshow en krant heeft gebeld om zijn verhaal te doen, maar zolang je niks over covid-19 of vaccinaties te melden word je niet uitgenodigd. Een uitgebreid interview met Niek over zijn overwinning komt ooit nog. (2-0)

Op bord 3 & 4 zaten de van Dijkjes te spelen. Ik kan over deze potten veel schrijven, maar ik denk dat het voldoende is om te zeggen dat de terugreis van John & Tycho waarschijnlijk niet heel gezellig was. (2-2)

Op bord 5 zat onze Jeroen. Jeroen was tot nu toe de meest waardeloze speler van ons team met een reisafstand punten ratio van 126 op 0. Waar menig schaker de Corona periode heeft gebruikt om zijn schaken te verbeteren, weten we dit nog niet van Jeroen. Jeroen smeekte me ook op zijn knieën om ditmaal het verslag te schrijven zodat hij zich focussen op zijn partij. Ik wilde dit wel doen, wetende dat het resultaat op zijn bord toch niet zou veranderen en ik schreef alvast een 0 op het score formulier. Echter, Jeroen liet eindelijk weer zien uit wat voor soort hout hij is gesneden. Harrie de H -pion marcheerde naar voren en een aanval werd zijn tegenstander te veel. Een briljante partij, al zeg ik het zelf. Hij gaf zijn tegenstander geen enkel cadeau, dat zou hij een dag later pas gaan doen. Jeroen ik ben trots op je. (3-2)

Dat niemand Corona nog serieus neemt, bleek wel op bord 6. Luuk kreeg een van zijn kenmerkende hoestbuien en niemand gaf een kick. Waar deze hoestbui normaal betekend dat de tegenstanders vrouwen en kinderen eerst evacueren en dan zelf de zaal uitrennen, bleef iedereen gewoon zitten en doorschaken. Toen Luuk de WC in ging en het op een gegeven moment stil werd, kwam er misschien weer een beetje hoop bij zijn tegenstander. Deze stond op dat moment zo beroerd, dat het stikken van zijn tegenstander misschien nog de enige manier was om een punt te halen. Toen Luuk even later uit de WC kwam moest hij zijn partij even nog rustig uitspelen. Gelukkig bleef ons talent goed bij de Les(sMann) en haalde alweer een overwinning (en wat ratingpunten) binnen. (4-2)

Op bord 7 speelde ons internationale meester Richard Pijl, en ik was enorm geïnteresseerd in zijn partij. Iemand met een achtergrond bij de Baronie en een eigen schaakcomputer die de Baron heet, kan nog wel eens verassen. Het was voor Niek ook fijn om te weten waar de loyaliteit van onze Richard ligt. Toen ik zag wat de opening was, ben ik maar even weggelopen, dit had niks met schaken te maken. Echter, na een zet of 15 hadden ze zowaar een hele interessante stelling opgebouwd met zijn tweeën en werd het ook leuk om te kijken. Echter de loyaliteit van Richard aan de Baronie (of een hoop smeergeld) zorgde ervoor dat Richard gunstig plan koos, voor de Baronnen. Richard offerde (blunderde(?)) 3 pionnen voor een aanval die niet doorsloeg en gaf zijn tegenstander tevreden een hand. (4-3)

Op bord 8 zat onze Frans, nog een Baron telg dus ik hield mijn hart vast. Helemaal toen ik op een gegeven moment naar zijn stelling keek en bang was dat het weer niet voldoende ging zijn en me afvroeg waarom hij niet op zijn Frans speelde. Het pionnetje voorsprong was echter genoeg en na afloop vertelde Frans me dat je deze tegenstander zacht aan moet pakken omdat er anders een grote kans is dat je zelf een pak rammel krijgt. Je kunt hem moeilijk ongelijk geven als hij wint. (5-3)

De overwinning was binnen en het kampioenschap is nog steeds in eigen hand. Wanneer we dit kunnen gaan verpesten weten we nog niet, maar dat we het gaan doen staat waarschijnlijk al wel vast.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een gedachte over “Terugkeer van het Broddelwerk (SV de Raadsheer 1 – SV de Baronie 2).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *