In Memoriam Erik Roks (1956 – 2023)

Erik Roks is overleden.

De eerste signalen dat Erik ziek was, kwamen toen zijn vrouw José een afmelding stuurde voor de teerdag van 5 juni. Enige tijd later werd bekend dat Erik een tumor in zijn hoofd had. Maar deze zou goedaardig zijn en goed te verwijderen. Toch werd bij een controle besloten dat Erik zo snel mogelijk geopereerd moest worden, op donderdag 29 juni. Tijdens de operatie kreeg Erik een langdurige hersenbloeding waardoor er complicaties ontstonden. De operatie moest daarom noodgedwongen afgebroken worden en Erik werd vanaf dat moment in een hele diep slaap gehouden. ’s Nachts kreeg hij weer een hersenbloeding en op maandag 3 juli weer één. Deze was op een cruciale plek en was fataal. Hij is hierna niet meer ontwaakt.

 

Op de teerdag zou Erik gehuldigd worden voor het 40-jarig lidmaatschap bij sv De Raadsheer. Dat was eigenlijk al in Coronatijd (2020), maar moest nog ingehaald worden. De bedoeling was om Erik uitgebreid in het zonnetje te zetten.

Schaken heeft Erik geleerd in de zesde klas van de lagere school, samen met broer René. Ze kregen les van hoofdonderwijzer Boomsma. Na schooltijd zelfs bij de leraar thuis. Vooral Erik bleek een talentvolle schaker te zijn. Het was dan ook logisch dat beide broers lid werden van sv De Raadsheer.

Erik was vooral technisch en strategisch goed, soms zelfs heel goed. Tegen sterkere tegenstanders speelde hij op zijn best. Het moest hem moeilijk gemaakt worden. Dan kon hij boven zichzelf uitstijgen. Tegen tegenstanders van een lager kaliber kan hij zich moeilijker opladen. Hij “valt dan achter het bord in slaap”, om het zomaar eens te zeggen. Dat heeft hem in de loop der jaren wel een aantal punten gekost. De klok was vaak zijn gevaarlijkste tegenstander. Erik kwam eigenlijk altijd in tijdnood.

Erik was ruim 40 jaar een van de betere schakers van de Raadsheer en heeft vrijwel altijd in de hoogste groep van de interne competitie gespeeld.

Voor de externe competitie (KNSB) speelde Erik de laatste jaren als kopman van het tweede team. Hij heeft ook heel lang in het eerste team gespeeld. Om extern te spelen was Erik altijd erg enthousiast, hij was dan ook een ‘puntenkanon’ voor het team waar hij in speelde.

Snelschaken, 5 tegen 5 minuten, vond Erik geweldig. Hij kon zich enorm opladen voor het jaarlijkse snelschaaktoernooi. Snelschaken is de graadmeter voor iemands schaakkwaliteiten, was Eriks stelregel.

Een echte schaakleraar was Erik niet. Daarvoor had hij geen geduld. Toch sprong hij regelmatig bij als er even niemand beschikbaar was. De jeugd moest genoeg aandacht krijgen, vond Erik.

Erik vond de gezelligheid bij de vereniging heel belangrijk. Hij was zelf een van de grote sfeerbepalers. Als er maar gelachen werd. Als bv een voorzitter iets wilde zeggen, kwam er al snel een opmerking in de sfeer van “hey voorzitter, we hebben nog wat anders te doen vanavond” ,of “we hebben dorst”. Daarmee kreeg Erik de lachers op zijn hand. Ook in de speelzaal, waar het tijdens de wedstrijden erg stil is, hoorde je regelmatig een guitige opmerking van Erik. Maar Erik was vooral een kampioen van de nazit. Na de wedstrijd met een Leffe Blond napraten met Erik was altijd een feestje. De hele partij werd onder de loep genomen, hij deed dat gewoon ‘uit het hoofd’. Ook kon hij vol passie vertellen over andere zaken, zoals zijn werk, de natuur en vogels waar hij zoveel over wist. Maar vooral ook over zijn gezin, José en zijn dochters Femke en Maartje waar hij zo trots op was.

Een aantal jaren geleden organiseerde Erik het zomeravond schaaktoernooi in zijn tuin. Om wat er in zijn uitnodiging stond moeten we nu nog vaak lachen: “Breng voor de zekerheid een vestje mee want tegen de tijd dat de zon op komt kan het weleens wat frisjes zijn”.

Erik was een markante en gepassioneerde Raadsheer. In de nazit zal Erik nog vele jaren voortleven in de verhalen. We hebben vaak met hem gelachen en we zullen nog vaak om hem lachen.

Erikkk, wat gaan we je ongelooflijk missen.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

9 gedachten over “In Memoriam Erik Roks (1956 – 2023)

 1. Het was nooit saai in de kleedkamer na de spinning met Erik en wat daar besproken werd bleef ook “binnen de kleedkamer”.
  Wat een schok was het toen ik hoorde wat Erik is overkomen.
  Gecondoleerd met dit grote verlies

 2. Erik, wat komt dit binnen. Onze partijen waren altijd boeiend en naarmate de tijdnood vorderde ook de spanning. De nabeschouwing was met jou altijd genieten vanwege het gezellige karakter en ontspannende sfeer. Ik ga je enorm missen. Heel veel sterkte aan ieder met dit verlies.

 3. wat een geweldig en sympathiek mens was Erik!
  de schaakwereld gaat hem vreselijk missen, ik ga hem missen …
  buiten het schaken kwam ik hem wel eens tegen in de Zwarte Schuur in de Pannenhoef Etten-Leur, altijd een oprecht geïnteresseerd praatje
  heel veel kracht, liefde en sterkte voor zijn vrouw en dochters, verdere familie en vrienden

 4. Eric was niet altijd aanwezig op de vaste donderdag. Maar als hij er was, had hij altijd tijd voor een praatje, of een grapje met me. “ Blijven oefen hè, dan wordt het heel misschien nog wat”.
  Nu zal ik nooit weten wie er een olifantje op mijn scootje zette op een keertje.
  Ik vermoed dat het Eric was, zoiets paste bij hem.
  En wat een mooie wensen had hij.✨

 5. Ik ben ongeveer 5 jaar een collega van Erik geweest bij Distilleerderij Cooymans in Tilburg. Bij deze wil ik graag mijn condoleances overbrengen aan zijn vrouw en kinderen. Heel veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.
  Sven de Gids

 6. Wat een prachtig In Memoriam. Ik ken Erik van andere gelegenheden en alles wat hier beschreven wordt herken ik. Ik ben net als jullie heel erg geschrokken. Maar Erik zal altijd in mijn hart en gedachten voortleven. Sterkte José, Vemke en Maartje en andere dierbaren.

 7. Het was mij een eer om tegen je te mogen schaken, en achteraf altijd in voor een praatje.
  Gecondoleerd met dit enorme verlies!

 8. Erik, zonder jou zou de club niet hetzelfde zijn. We hebben samen aan de keukentafel in Strijbeek een paar lessen stap 6 gedaan. We konden allebei niet vaak genoeg om het echt door te zetten. En dat kwam goed uit, want zo hoefden we niet toe te geven dat het toch wel erg moeilijk was. We hebben het maar afgesloten met een concert van Kyteman in Breda. Zet nog maar een plaatje op, pak een biertje en rust zacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *