Analyse: Sander Boogaard – Jan Broekhuis

Op zaterdag 7 februari speelde het eerste thuis tegen het eerste van Garde. Sander Boogaard (1967) trad aan op bord 2 tegen Jan Broekhuis (1908). Op de groepsapp van de Raadsheer commenteerde Sander na de wedstrijd: “Een gewonnen partij, maar toch verloren. That’s Chess !!”. Zijn tweede stukoffer bleek teveel van het goede te zijn, bij de eerste stond hij nog op +3 volgens Fritz.

Bekijk hieronder de partij met het commentaar van Sander zelf !

De 16e zet is de cruciale stelling. En naar mijn inziens ook van enig belang. Wat daarna resteerde heb ik volledig verkeerd aangepakt en ingeschat.

Het idee achter direct 16. Lxh7 is dat zwart deze direct moet aannemen waarop ik Pxe6 kan doen omdat zwart dit tweede offer niet mag aannemen wegens geforceerd mat (Dh5+ en g6 met ondekbaar mat).

Zwart reageert echter uiterst bekwaam en speelt Dd6 waardoor ik een paard + loper ruil tegen twee pionnen en een toren. De nadeel van deze stelling is dat zwart het loperpaar heeft en ik nog niet gerokeerd hebt. Het loperpaar is nu niet beslissend genoeg omdat de zwartveldige loper ook weinig velden heeft. Het probleem van mijn koning in het midden daarentegen is vrijwel doorslaggevend. Met goed spel van wit is het tegen te houden, maar ik heb wat steken laten vallen en die heeft mijn tegenstander goed afgestraft.

Mijn allereerste idee was om 16. Pxe6 te spelen. Zwart moet het stuk terugslaan anders komt het achter in materiaal. Dus 16 …. Fxe6. Nu kan wit 17. Lxh7+ spelen. Zwart mag het stuk niet aannemen wegens bovenstaande redenering met Dh5+ en g6 met ondekbaar mat. 17… Kh8. 18. Dh5. En hier zag ik de tussenzet 18… Lf3. De dame heeft nog maar 1 goed veld 19. Dh4, Lxg5 om het mat tegen te houden en een vluchtveld voor de koning. 20. Txg5, Tf6. Hier zag ik het niet goed meer en dacht eigenlijk dat zwart er eenvoudig uit zou komen, maar daar heb ik me in vergist. Uiteindelijk besloot ik om voor de ‘veilige’ optie te kiezen 16.Lxh7+ direct.

Het einde van de partij kan ik me niet helemaal meer voor de geest halen aangezien ik ongeveer 45 zetten heb gedaan en bij de 22ste zet nog maar 5 minuten had.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

5 gedachten over “Analyse: Sander Boogaard – Jan Broekhuis

  1. Pascal, jij ook bedankt voor het invoeren van de partij in deze browser. Ziet er leuk uit zo!

    @ Jorrit, inderdaad welbekend mee. Ik controleer ook altijd voordat ik een combinatie uitvoer of ik de zetten niet moet omdraaien. Hier dacht ik juist dat mijn eerste ingeving slecht was omdat ik verder had gekeken en dacht dat zwart de belangrijke velden kon pakken dmv een tegenoffer. Dat bleek echter niet zo te zijn. Aiiii.

  2. Helaas Sander, en erg herkenbaar dit.. De goede zetten zien maar ze jammerlijk omdraaien waardoor een goed offer verandert in het naar de slachtbank brengen van je stukken.

    Ach, beter slecht geofferd dan goed getimmerd;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *