Het Noteboomtoernooi van: Leo Rietveld

Gangmaker Jorrit opperde al weer een poos geleden om met een groep schakers van de Raadsheer het bovenstaande toernooi te gaan spelen. Zelf was ik daar niet zo heel erg naar geneigd wegens lichamelijk ongemak, Jorrit wist me toch over te halen. Ik besloot me te richten op anderen helpen en het gezellig houden (zo hopende mijn miserie naar de achtergrond te kunnen drukken). Uiteindelijk kreeg Jorrit een groep van 6 bij elkaar, Roland& Daan, maar ook Mitchell en Jan die hun eerste toernooi zouden gaan spelen, wat  voor een van hen een onvergetelijk toernooi zou gaan worden.
De gangmaker regelde netjes voor ieder onderdak in hotel Ibis te Leiden, een paar km van de zaal vandaan. Ik werd opgehaald om kwart na vijf door Roland in zin mooie nieuwe Toyota Prius hybride, een technisch vernuft, allerlei toeters en bellen, zo vertoont het dashboard hoe de auto rijdt, d.w.z. op benzine of op elektriciteit, of op beide, en wanneer hij laadt?! “Huh?” dacht ik. Ja hij laadt weer op tijdens het remmen, hm. 1 op 20 rijd hij, niet slecht, goed voor het milieu dus! Mitchell en Daan kwamen met de trein, en Jorrit en Jan reden samen vanuit het zuiden, zij waren reeds om drie uur vertrokken, wellicht om even in te checken bij het hotel en nog een hap te kunnen eten.

Het toernooi.

Er waren vier groepen in dit jubileum toernooi, het was namelijk de 75e uitvoering ervan. Een supergroep, bestaande uit Loek van Wely, Jan Timman, Pedrag Nikolic en Jan Smeets, verder een A, B en C-groep. Alleen Roland speelde A, Jorrit, Daan en moi de B-groep en Michell die ik op voorhand hoog had ingeschat samen met jan in de C-groep.
Van mijn tijd bij de Variant in Breda ken ik Loek en Jan (Timman), beiden heb ik al eens voor een simultaan in Zundert weten te strikken. Nu had Jan niet zo’n goed Wijk aan Zee toernooi gespeeld, ik had het met hem te doen, vlak voor het toernooi begon zocht ik hem op en overhandigde hem een zelf geschreven gedicht, ik hoopte dat hij er iets aan zou hebben en anderzijds wilde ik weten wat hij er van vond, hij is zelf immers ook schrijver. Een aantal keren ben ik tijdens het toernooi langs hem gelopen, ook wanneer de partij nog niet bezig was, in de hoop een reactie te mogen ontvangen, maar dat was ijdele hoop, jammer. Hij won van Loek, dank zij een cadeau, dit toernooitje is voor hem goed verlopen.

Aldus begon ’s avonds om half acht het toernooi iedereen was vol goede moed.
Mijn eerste ronde partij:  Zwart tegen Dick van den Berg

1

Wit staat hier slecht, moet je wel de goede zet vinden, ik speelde hier het schijnbaar goede 17. .. Le6, wat heeft zwart immers nog? Goed gestemd besloot ik eens naar de andere borden te gaan kijken, toen ik terugkwam was ik zeer onaangenaam verrast 18. Dc7! 
Verdorie, weg voordeel, drie zetten waren goed hier, te weten Pb4, Pe5 of Te5 allemaal +2. Nu staat zwart maar iets beter, ik heb één geluk hij heeft niet veel tijd meer.

2partij

Een eind verder in de partij, zwart lijkt er in geslaagd om wit passief te houden, echter wit is hier aan zet en kan gewoon Ld3 spelen, met gelijke stelling. Dick blundert hier helaas voor hem met 28. f4?? De partij duurt plots niet lang meer, er volgde nog 28. .. Tc2+ 29. Kd1 Pxe3+ 30. Ke1 Ta2 31. f5 Pxf5 32. Ld3 Pxg3 0-1

Zo de kop is eraf.
De rest van het team Raadsheer:
Jan, Mitchell 1 Roland ½ Jorrit en Daan valse start 

Met gemengde gevoelens allen terug naar het hotel voor een apres schaak. Ze hadden halve liters Heineken, het duurde niet lang of iedereen zat op de zelfde golflengte, namelijk de goede 🙂
Er werd nog flink geanalyseerd, ook gesnelschaakt en twee tegen twee totdat er geen bier meer werd getapt en dat was helaas erg vroeg, namelijk 01:00 beetje belabberd 🙁
Niet het enige minpunt van het hotel, onze kamer had ook een paar gebreken. Het was er te warm, ik schat minstens 22 a 23 °C en iets maakte de hele nacht herrie, het bleek achteraf onze airco te zijn, die toch echt uit stond. Hij maakte het geluid van een toiletpot, die om de 3 minuten leegde en daarna langzaam weer vol. Het hield mij lange tijd uit de slaap, en ook de nacht erna, hetgeen mij op zondag parten speelde en ik was helemaal op. Ook Jan heeft er wel degelijk last van gehad, maar ja die is een stuk jonger.

Ook het schaaktoverboek kwam er aan te pas, nl. The Joys of Chess van C. Hesse.
Elke avond werden er een aantal leuke stellingen uit bekeken, eentje nu (die we toen trouwens niet hebben gezien, des te leuker:
3partij

de uitroeptekenpartij 🙂

Zwart aan zet uiteraard. Heeft hij eigenlijk nog wel wat?
Kijk eerste zelf maar het antwoord staat aan het einde van het verslag.

Mijn tweede partij: met Wit tegen Ed Wagemans
Mijn BDG opening is inmiddels bij iedereen bekend, zwart heeft alles vrij snel gespeeld en lijkt goed te staan.
4partij
Ik vervolg met 19. Le3 Tdh8 20. Th1 e5 het lijkt erop dat zwart spel krijgt, maar niets is minder waar 21. Lf2! Th5 22. h4 e4 23. Le2 T5h7 24. Lg4 met gewonnen stelling, er volgde nog 24. .. Td8 en nu moet er een toren naar de c-lijn, de snelste manier is via h3, maar ik vond geen weg om op c3 uit te komen na Lb4, en besloot daarom 25. c4 te spelen .. xc4 26. Tc1 b5 27. b3 a5 28. bxc4 La3 29. Tc2 b4 30. c5 en er is niets aan deze opmars te doen. 1-0

De rest van het team Raadsheer:
Jan, Mitchell, Daan 1 Roland en Jorrit ½

Mijn derder partij: met Wit tegen Daniel Zevenhuizen
Mijn mooiste partij sinds lange tijd.
5partij
Vanuit een pirc-opening is zwart op zoek naar tegenspel en denkt dit te vinden op de dame vleugel, beter voor hem was geweest als hij dat het openen van de f-lijn had gedaan. Mij kwam dat allemaal wel goed uit, ik kreeg daarvoor alle tijd om mijn stukken optimaal te plaatsen voor een aanval op de koning, een dubbel paardoffer komt eraan 
6partij

Een aantal zetten later staat deze stelling op het bord en ik gooi het paard de stelling in met 24. Pf5!?

Zwart besluit niet te nemen, er volgt: (ik moet hierbij wel aanmerken dat ik mijn notatiebiljet kwijt ben, en dat dus de zetvolgorde best wel eens net anders geweest zou kunnen zijn, uiteindelijk kom ik wel op de goede slotstelling uit). 24. .. f6 25. Tf1 b4 26. axb4 axb4 27. Df2 met plan ruilen op g7 en dan dame via f6 naar h6 27. .. La6 28. Te1 Pf8 29. Kg2 (niet logisch dus wel zeker ergens eerder gespeeld) .. Tb8?! 30. Pxg7 Kxg7 31. Df4 nu blijkt ook waarom Tb8 niet goed was, Daniel speelt daarom de toren nog maar eens en nu naar 31. .. Tb7 32. Ld2 een ogenschijnlijk onbeduidende zet zwart denkt zijn stelling te kunnen consolideren met 32. .. bxc3 33. bxc3 Te6 34. Pe3 fxe5 35. Pf5!! Zie stelling

7partij

Tja winnend:)
Er volgde nog .. 35. .. gxf5 36. gxf5+ Kh8 37. Dg5 Tg6 38. fxg6 hxg6 39. Dxe5+ enz 1-0

De rest van het team Raadsheer:
Jan, Mitchell, Daan 1 Roland en Jorrit 0

Na deze ronde zat Jorrit in een klein dipje. Na wat gegeten te hebben ging ik even buiten wandelen, Jorrit besloot ff mee te gaan. Ik deed waar ik goed in was, bij iemand de juiste snaar weten te raken, er was immers nog niets verloren aan het toernooi, het halfje had zomaar zelfs ook een nul kunnen zijn. De buitenlucht of mijn woorden of beide deden Jorrit goed, getuige het verder verloop van het toernooi.

Zo genoeg over mijn partijen.

Ronde 4

Uitslagen:
Jorrit 1
Roland, Leo, Jan ½
Mitchell noppes

Avond twee aan de hotel bar:)

We waren iets eerder waardoor in staat meer dan 1 halve liter naar binnen te werken, niet dat iemand zich zorgen moet maken, het max stond op 2 🙂

Tja het boek dan maar weer:

8partij

Dreiging tot de macht n partij

Zwarts rij oogt kwetsbaar, hoe daar van gebruikt te maken?

Antwoord achterin verslag.

Ronde 5

Daan, jan, Jorrit en Mitchell 1
Roland en Leo zero

Ronde 6
Jan, Jorrit 1
Roland en Leo ½
Daan en Mitchell 0

Afsluiting:
In ons midden hebben we een winnaar en dat is Jan 🙂 hij won met 5½ uit 6 de C-groep en een hele hoop rating punten!! Ik schat zo’n 100 en flink wat cash, ik weet niet hoeveel want hij moest het wel delen. Ik heb zelf geen partij van hem, als het goed is levert hij die bij Jorrit aan. Maar namens mij en ongetwijfeld de andere Raadsheer team leden driewerf HOERA HOERA HOERA en klapplaus!

de uitroeptekenpartij
1… Tc7!! Werkt op het eerst gezicht maar 1 zet lang, maar schijn bedriegt 2. Dxc7 gaat nl. snel mat met .. Df3+ en Txc6 ook maar dan met Dd1‡ tja wit moet toch een zet vinden. 2. b5!! Vlecht er een extra dreiging in nl. Lf8+ Zwart weer aan zet, als hij remise wil dan kan dat via 2. .. Dd1+ 3. Txd1 Txb7. Zwart wil echter meer en tovert 2. .. De2!! Uit de hoge hoed, nu verliest voor wit 3. Lf8+ Kh5 4. Txh7+ Kg4 wegens snel mat Wit laat echter niet onbetuigd en knalt 3. Txh7+!! erin  Nu moet zwart weer uitkijken: stel hij neemt met de toren 3. .. Txh7 dan volgt wel 4. Lf8+ Kh5 5. Dxh7 Kg4 6. Dxg6+ en het loopt niet goed af. Dus speelt zwart 3. .. Kxh7! Waarop volgt 4. Dxc7+ Kg8 met eeuwig schaak. Zwart moet vooral niet Kh6 spelen wegens 5. Lf8 waarop wit wel winstkansen heeft.

Dreiging tot de macht n partij
Daar zijn ze dan de dreingingen:
Tot de macht 1: Df8
Tot de macht 2: Lh6 (want Txh6 > Df8 mat)
Tot de macht 3: Td7!! (want maakt snel de dreiging tot de macht 2 uitvoerbaar

Dus er wordt gespeeld 1. Td7!! Lxd7 2. Lh6!! En zwart mag kiezen hoe hij ten onder wil gaan:
A. 2. .. Txh6 3. Df8 mat
B. 2. .. gxh6 3. Dxf6+ Kg8 4. Df7+ Kh8 5. Df8 mat

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “Het Noteboomtoernooi van: Leo Rietveld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *