Verslag Noteboom Weekendtoernooi 2017

 Geen Wilbert erbij. Einde verslag 🙂 grapje, om mee te beginnen, gelukkig waren er anderen, waaronder leden van het schaak- en drankgilde De Stukkenjagers, één Rokadost  en ook kopstukken van eigen vereniging, ik ‘mocht’  zelfs met de voorzitter meerijden, achteraf had ik het eigenlijk liever niet gedaan, maar daarover meteen meer.

Als je met mij mee wilt rijden moet je wel dan en dan op een exacte plaats zijn, vrij vertaalt om 16:00 op de Gastelse weg in Roosendaal, best lastig met openbaar vervoer, niet zeuren dacht gewoon doen. De rit er naar toe duurde 7 kwartier. Een kwartier later reden we langs Jawel, de afslag Breda Noord 🙂 Jorrit is er dus mede de oorzaak van mijn beursfiasco, alles in TomTom gestopt, had toch die updates aangeschaft, dan had ik zelf kunnen rijden. Dit laatste klinkt als een grap, een slechte zelfs, maar is niets minder dan de waarheid.

Kuch kuch euh sorry ja zei Jorrit bij het zien van dit bord, apology excepted 🙂

Verdere raadsheerleden Daan van Dongen, Mark Schraets en Luuk van Dongen, Stukkenjagersgilde leden waarmee ik me heb kunnen vermaken Bram van de Berg, Mark je kent hem wel, Stefan Euh en Roel Nogwat en Rick Ensering van Rokado, wat Daan dan weer best leuk vond.

De eerste ronde speelde ik tegen de man met pet, Roel Romanescu, voordat ik hem eraf ging slaan vroeg ik of het geen familie was van Nikolai, je weet maar nooit. En zoals het zo vaak gaat als ik er iemand wil afslaan zetten ze een spiegel ertussen 🙁

 

1

Zo met zwart tijd om te oogsten, helaas bleek de zeis erg bot. .. Txf3?? Roel dacht niet na en pakte hem. 2. Kxf3 Lc6 3. Kf4 Lxh1 4. c4 de schoft (ik had alleen maar Ke5 gezien en dan had ik Ld5) Kxh6 5. Ke5 hele dikke plus voor wit. .. Kg7 6. Kxe6 Kf8 7. Kd7 heeft blijkbaar stap 6 gedaan afhouden koning, waar waren mijn beveiligers in hemelsnaam, zoiets sta je toch niet toe, onbetrouwbaar toch die lui.

De enige manier om nu niet te verliezen was hem neerschieten, maar ja die familie heh, dan ga je toch twijfelen. 7. .. Le4 8. c5 (d5 is +8) .. Lf5+ 9. Kd8 L bxc5 10. dxc5 Le4 11. Kc7 a5 alles goed maar mij krijg je niet dictator 12. Kb6 a4 13. b3 J a3 J nou moet wit plots heel erg uitkijken, helaas deed ie dat ook. 14. Kc5 La2 15. Ka4 Lxa2 remise, pffffffffffffffffffffffff. Tja, niet zoals ik wilde beginnen.

Goed ik ging naar huis, ff wat geld uitsparen dacht ik, niet twee nachten een hotel. Later moest ik aanhoren dat Jorrit en Daan samen minder kwijt waren voor twee nachten grrr. Gelukkig had ik geen saaie terugrit??! Samen met Rick de bus in bij Transferium, daar waar we vreemd genoeg ook hoofdarbiter Artur Schuering tegen kwamen. Punctueel, stipt, geletterd, aardig, vol anekdotes, praatjes makend. Ik zei tegen Rick dat hij eigenlijk in het Guiness record boek moest staan, als man die de meeste vierkante kilometers krant heeft verslonden, hij leest geen krant, nee hij neemt hem in zich op. En wat beurt? Zou Frans Vreug den Hil zeggen. Artur kijkt schichtig om zich heen of niemand kijkt en ziet dan zijn kans schoon. De bus komt volgens het digitale bord pas over 7 minuten, hij grijpt in zijn overjas, een opgefrommelde krant komt tevoorschijn, hij duwt hem of is het misschien haar werkelijk tegen de neus aan, heeft het ook al een geur denk ik dan, wat staat er dan toch voor interessants op blz. 41 van de vrijdagkrant, ik had het moeten vragen.

Goed de trein nog want nog lang niet in Breda. Wel met allebei een halve liter Heineken, die ik Rick aanbood en die hij betaalde, wat een mooie wereld is het toch 🙂 proost Rick. In de trein vroeg Rick: Daan van Dongen? Wat is ermee, vroeg ik daar speel ik morgenvroeg tegen. Hmm, dan ben ik vanaf nu diplomaat! Want kopstuk Raadsheer, kan je niet een oor aan naaien. Anderzijds wilde ik Rick ook niet onnodig bang maken door te zeggen van kan heel goed dit of dat. Dat heeft Rick helaas wel aan den lijve moeten ondervinden.  Tot mijn niet geringe verbazing won Daan namelijk dit onderonsje. Daan die dit toernooi nog veel meer van zich zou laten zien.

Verder met de reis. In Rotterdam moesten we eruit, Rick was thuis en ik moest overstappen, het werd bijna een dodemansrit, na 100m stopte de trein ermee, er bevond zich een vermoeide persoon op het spoor, ’t zal wel een dronken Pool zijn geweest. Nog later in Breda, 5 voor 2 om precies te zijn, en regen en geen bus en helaas zelfs geen taxi te zien. 5 taxi’s stopten, deden hun raam open, en als ik dan zei Noortberghmoeren in de Haagsche Beemden reden ze steeds snel weg? Zou er een dergelijk aardverschuiving zijn geweest net als in Ponzano Italië? Nou kwart over 2 eindelijk in de taxi, helaas wel met 3, dus met enorme omweg, lees geen korting, thuis om half drie, pffff. Zzzzzzzzzzz

Verdere uitslagen ronde 1:

Daan verliest, Jorrit wint ietwat fortuinlijk, Luuk wint, Mark remise en Rick verloor ook weliswaar tegen 2300+ maar het kwam toch aan want hij het een en ander niet gezien en dat baarde zorgen.

Partij ronde 1 van Mark met wit tegen Bert Bergshoeff 1568

[D43: Semi-Slavisch: 5 Lg5 h6]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pc3 Pf6 4.Lg5 e6 5.Pf3 Lb4 6.Db3 [laatste zet uit boek]

6…Lxc3+ 7.Dxc3 0–0 8.e3 Te8 9.Ld3 Pbd7 10.Pe5 Dc7 11.Lf4 Dd8 12.0–0 h6

13.Dc2 Pf8 14.c5 Ph5 15.Lg3 [15.Tae1 De7±]

15…Pxg3 16.fxg3 f6 17.Pg6 e5 18.dxe5 fxe5 19.Pxf8 Txf8 20.Txf8+ Dxf8 21.Tf1 De7

22.Lh7+ Kh8 23.Dg6 [23.Lg6!? Komt in aanmerking. 23…Lg4 24.Dc3=]23…Le6 24.Dc2? Td8 [zwart heeft d4 in de planning opgenomen.]

[na 24…Dg5 Nu komt zwart in het voordeel. 25.e4 De3+ 26.Kh1 d4–+]

25.Ld3³ d4 26.exd4 exd4

27.Te1= Df6 [De veiligheid van de witte koning is verslechterd]

28.Tf1 [Wit dreigt met materiaalwinst: Tf1xf6]..De7

29.Te1 Df6 30.Tf1 remise, een verstandige keuze.

 Ik moest de volgende dag weer met de trein naar Leiden. Onderweg kwam een vrouwtje  briefjes uitdelen, ik kreeg er geen maar wist er toch een te bemachtigen. “Ik ben een moeder met twee kinderen, zonder geld, wilt u aub iets van mijn kopen, papieren zakdoekjes”. Nou daar hoef ik niet over na te denken. Ik had alleen maar 5 € in mijn zak, en dacht ‘nou dan boft ze een keer’. Ik geef het biljet en krijg dan in ik vermoed de taal van Nikolai Ceaușescu te horen dat ze net op zijn. Ik zeg is best. Nadat ze weg was zei ik tegen de mensen rond om heen, dat waren dure zakdoekjes, 0 voor    vijf €, kan iemand uitrekenen wat ze per stuk hebben gekost.

Ronde 2

bye voor mij

De overigen: Daan wint zoals gezegd van Rick, Jorrit verliest, Luuk wint, Mark verliest

Partij ronde 2: Luuk met zwart tegen Robert Huisman

Oeps dat doet zeer zei Fritz erbij 🙂

Ronde 3

 Dan maar meteen door met een partij uit ronde 3 die ik op aanraden van een hoop mensen moest inleveren voor de schoonheidspartij, hij werd het niet omdat ze hem niet konden lezen, hij had het over een paar onmogelijke (slechte) zetten, gelukkig maar nu ik flip15 er even in heb laten neuzen. Nou resteert hoge vermakelijkheid, dan maar.

Leo- Minima Rens stelling na 17. .. Dxd6 Laat het spektakel beginnen.

3

 1. Pb5!! Meteen een gekkenhuis, ik stond 20 minuten achter in tijd hierna weer gelijk, ook qua stelling trouwens. .. Lxg3 19. Kf1?? ik dacht nooit met hxg3 aanspraak te kunnen maken op een schoonheidsprijs. Hierbij stel ik een prijsvraag diegene die het origineelste antwoord heeft wint een 6pack Hoegaarden, was is de beste benaming voor iemand die tijdens de partij aan de schoonheidsprijs zit te denken, schoonheidskoning(in) valt al af, ijdeltuit is niet origineel, verder valt er over de uitslag niet te discussiëren.

19 .. Txb5 20. Lxf6 Tg8? zelf dacht ik aan korte rokade hoewel daar ook wel nadelen aan kleven. Flip15¼ dacht aan 20. .. e5!! Tja, over activiteit gesproken, Lh3 dreigt, een kompleet verwoestende zet, niks + voor wit en stop al je make up maar terug in je toilettas.

 1. hxg3 Dxg3 22. Tb2 (waarom geen Lc6+? Noueh omdat dat verkeerd uitpakt wegens .. Ld7 23. Lxb5 Lxb5 24. c4 Df4+ wil je niet) .. Ld7 23. c4 Txb2 24. Lxb2 h4?! 25. Lf6 h3 26. De4! En zwart zwicht weldra 1-0 pff

Overige uitslagen: Daan wint van wederom sterke speler ditmaal O. Pienski toch 2145! Jorrit solide remise, Luuk verliest, Mark wint en Rick verloor helaas.

Na ronde drie even gezellig samen eten bij het prima restaurant van het Hotel Bastion. Lekkere (wit)biertjes, en ieder bestelde verder wat verschillends, Jorrit een king-size schnitzel, zie foto.

4

Tja wat een lap 🙂

Avondronde 4

Jorrit, Daan en Mark hadden nu een bye. Luuk verloor helaas.

Zelf speelde ik tegen een van de broers Flohr, ditmaal Marcel, toch 19zoveel.

Het ging lang gelijk, ik won ergens een pion, die kreeg ik eigenlijk zo maar, waarna wit achter de feiten aanliep, moest er nog wel lang voor vechten maar toch een punt

Ronde 5

Met wit tegen Jip Damen die me in de opening verraste, ik kwam beroerd te staan wist er toch een gewonnen stelling mee voor elkaar te krijgen die ik jammerlijk verklootte zoals Hans het altijd noemt.

5

In het middenspel had ik een pion verloren, zwart verzuimde om door te pakken en na een ongelukkig Kf8 ergens heb ik deze superstelling weten te bereiken.
De concentratie was echter onbestaand. Ik had de stelling al aan 4 a 5 mensen laten zien en als dan Jan Willem de Jong zegt: Frans zou trots op je zijn, dan stoppen bij mij de hersenen. Iets doorrekenen ben je mal.

Hop 1. dxe7 Dxe7 ik dacht hij is gek en achteloos ging ik de dame winnen dat had ik immers 3 zetten ervoor al uitgerekend. 2. Pxf6?? Lxf6 niks dame winst, ik was het gelijk zat en gaf op, wat ook nergens op sloeg. Zoals gezegd echt gewoon stoppen met denken, ik ken weinigen dit dat hebben. Er zou een eindspel met ongelijke lopers uit zijn voortgekomen, (flip15½ zegt ook =) in mijn gedachten speelde ik al met een stuk minder.

De analyse was onthutsend na niet 1. dxe7 maar mijn alternatief 1. Pxf6+ . Na vijf minuten stellingen bekijken had Jip het wel gezien alles won voor wit. Vroeger had ik de straatstenen eruit gescholden, nu slikte ik een keer goed, en kon blijdschap opbrengen voor Jip, die daardoor uiteindelijk als derde in de eindstand kwam.

Voor mijn gemoedsrust was het wel god dat de stelling geen + 10 was, waar het wel op lijkt. Eén variant houdt zwart net overeind.

1.Pxf6+ gxf6 (Lxf6 verliest wel snel) 2. De6+ Kh7!? Dat doe je niet graag en wij dachten zelf dat 3. h5 wel genoeg was, edoch heeft zwart dan .. De8!! En na 4. hxg6 Kxg6 staat de koning veilig. Dus had ik 3. Df7! Moeten vinden, dat is een dikke plus 1 ok

Goed gelukkig wel goed nieuws van de anderen.

Om te beginnen met Daan die tegen IM M. Admiraal speelde, ik ga er vanuit dat hij een geanalyseerde partij opstuurt, hij speelde een bizar lange partij, iets van bijna 200 zetten knap remise. Tussen de middag had ik nog even met hoofdarbiter Arthur Schuering staan praten dat ik het knap vond van Daan, ik had er zelf niet van mee gekregen omdat hij buiten aan het uitwaaien was samen met Jorrit. Arthur vertelde dat het al een hele tijd remiseachtig was, beide spelers noteerden niet meer, daarom viel er niets te claimen, daarom speelde beide maar door. Op een gegeven moment dacht Schuering als deze partij ooit tot een einde moet komen zal ik toch maar gaan noteren. Uiteindelijk na heel veel zetten dan toch remise, knap werk Daan, wiens tpr opklom tot 2243!!

20170226_085210

Verdere uitslagen:

Jorrit remise, Mark remise, Luuk verliest en Rick was blij met remise.

Ronde 6 zondag middag

Zoals eerder gezegd, niet heel erg van slag af, wel wat vermoeid aan de slag.

Je hebt van die stellingen dat je weet dat je tegenstander in dit geval Minnema Rens het verkeerde plan heeft gekozen en dat je gewoon goed staat.

7

Ik speel .. Pb4 leek me vervelend voor wit. Komt Minima met 17. Le3 als antwoord. Ik was aan het wandelen op het moment dat hij dit zet, en dacht al, verdorie ik speel hem eigenlijk alleen maar in de kaart, ik dwing hem een goede zet te doen, Le3. Dan ga je niet meer zitten kijken of het een slechte zet is als ie hem inderdaad heeft gespeeld.

Maar het is zelfs een krukzet, want de dame heeft plots maar 1 vluchtveld. En de beste zet is Pc6 terug J grappig toch. Wint in 2 zetten een stuk zonder dat ie er iets voor heeft. Ik draai de boel om en krijg het zonder dat ik trouwens ook maar een moment beseft heb nog erg lastig.

Wit kreeg in de partij twee momenten om naar remise af te wikkelen, eerste keer zag hij niet en de twee keer deed hij aanvankelijk de goede zet, maar was de vervolg zet te langzaam, zelfs.

8

Wit heeft mooi 24. Txc6 geofferd hij had dan verder moeten gaan met Da6+ gevolgd door .. Kd7 dan weer schaak met Db5, als de koning dan naar een zwart veld gaat komt de loper in actie en geen stukverlies.

Hier speelde tot mijn geluk Minima 16. Pe4 fxe3 17. Pc5 ziet er inderdaad dreigend uit .. Td1 mat 🙂

Tja Lucky 🙂

Eindscore 4 uit 6 tpr 1962, ik kan wel mopperen over de verloren partij tegen Jip, maar een halfje cadeau uit ronde 1 en nu weer een halfje, soort evenwicht.

Overigen: Daan verloor helaas, toch een toptoernooi en een tpr uiteindelijk boven de 2100 hulde. Ik vermoed een punt of 30 gewonnen.

Jorrit weer remise, speelt denk te veel partijen van Giri na 😉 eindscore 3 uit 6 en tpr 1841, m.a.w. ca 13 elo-punten gewonnen

Luuk wint van maar liefst 715 ja je leest het goed, het moet niet gekker worden. Eindscore 3 punten tpr helaas wat aan de lage kant voor Luuk, die dat moet gezegd niet fit was.

Mark verloor helaas. Hierdoor kwam hij op 2,5 punt en een tpr van 3 punten boven eigen rating

Rick besluit met zijn 2e remise, wellicht enerzijds blij dat de nulreeks was beëindigd maar zal met zijn tpr toch niet tevreden zijn.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

27 gedachten over “Verslag Noteboom Weekendtoernooi 2017

 1. de jury is er naar lang beraad uit.
  de 1e prijs gaat naar Goos met Icarus, mooi bedacht Goos, minder is dan weer dat hij liever Cola heeft, de jury heeft dit nog even in beraad, hoe dit te honoreren.
  Hoewel bij de aankondiging van de prijsvraag er helemaal niet over een 2e en zelfs 3e prijs werd gesproken, is de jury genereus en kent de 2e prijs toe aan Sander, met rups, hij wint zegt maar de originaliteitsprijs, 1 witbiertje bij de Roskam.
  3e prijs gaat naar dhr. Kortsnoj, bedoeld als aanmoedigingsprijs, een beetje meer je best doen graag en dan maak je de volgende keer misschien wel kans, eveneens een witbier aan de bar,
  Allen gefeliciteerd, namens de jury die bestond uit Icarus, Rups en Veldheer don Leo

  1. Dat je kiest en je zelf daardoor vergelijkt met een figuur uit de Griekse mythologie is weer echt een Icarus actie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *