Raadsheer 2—-Dsc 1

 

 

De naam DSC1 doet vermoeden dat de heren een clubje schakers uit Dongen vormen en dat er waarschijnlijk nog een is. Met gemiddeld 100 ELO punten meer en een stevige plaats in de middelste gelederen , goed te doen in mijn optiek. Beetje huiswerk en voorbereiding bleken later de sleutel tot succes.

 

Onze opstelling was weer gerangschikt naar rating, met uitzondering van Adrie van Opdorp. Onze Rijsbergse pitbull ging weer op 1 om zijn genadeloze zegetocht af te kunnen ronden. Inmiddels heeft hij een Tpr van 2093 opgebouwd, en staat in de lijst beste scoorders met een winstpercentage van 5 uit 6.

 

Aan de hand van de vorige 8 matches werd een voorspelling gedaan, en kreeg ieder weer een mogelijke opening van de vermoedelijke tegenstander op zn bord. Een aantal voorspellingen waren juist een paar ook niet door ziekte en daardoor een verschuiving. Wel was onze doelstelling duidelijk minimaal 1 puntje pakken op de bovenste 4 borden en op de laatste 4 borden de punten binnenharken.

 

Klokslag 13.00 zat DSC1 klaar in de zaal en Raadsheer 2 in het zonnetje op het terras! Het doet een teamcaptain goed zijn spelers in een relax mode te zien voor aanvang strijd. Toen iedereen binnengedruppeld was vertelde ik dat de uitslag geen invloed meer zou hebben voor onze komende degradatie. Echter zou de uitslag voor ons wel belangrijk zijn omdat het de laatste match in de Roskam betrof, en die wilde we kunnen vieren.

 

De gemoedelijke sfeer veranderde per minuut in een beladen sfeer. Ik hoorde de hersens kraken, en tijdens de rondjes die ik liep zag ik de verbetenheid van iedere speler. Ik voelde dat het vandaag goed ging komen. 2 remise verzoeken werden niet direct geaccepteerd en zonder morren gingen we verder om het maximale binnen te slepen.

 

Zo ging het ongeveer, maar niet in chronologische volgorde:

Adrie verschalkte zijn tegenstander, die bezweek onder de druk in een stelling waar ongeveer alles aangevallen werd . 1-0  Erik liet de winst glippen , hij overzag de zet e4 die direct tot winst leidde. Eigenlijk best knap als je zo’n stelling creëert tegen een tegenstander met een rating van 2157. 1-1 Hans werd verrast door een imposante mat in 6 combinatie. 1-2  Ik zelf won door een foutje in de opening een aantal pionnen, en wist dat voordeel onder best wat druk in stand te houden. 2-2  Frank speelde een goede partij en belandde in een stelling waar niet veel meer in zat. 2,5-2,5.  Het remise verzoek en het remise aanbod bij Andre kwam niet zo fijn uit. Dapper ging hij verder, verschalkte een pion maar het gevolg was eeuwig schaak. 3-3  De tegenstander van Jos kon op 2 manieren schaak geven, de manier waar hij voor koos kostte hem zijn dame een vloek en de partij. 4-3

Tja daar sta je dan als teamcaptain, ik had Inge in de wandelgangen  al een dikke box gegeven voor haar kwaliteitswinst, maar een echte winst is het nog niet. Haar tegenstander bood remise aan en werd niet geaccepteerd. Heel secuur zette ze haar tegenstander langzaam tegen de muur. Met 2 torens een Dame en een venijnige pion bracht ze het winnende punt binnen. 5-3 !!!!!!!!!!!! Joeoeoeoeoeoeoeoehoeoeoeoeoeoeoe!!!!!!!

 

Wat is er mooier als de laatste match van de competitie en de laatste match in je vertrouwde honk, te winnen?  (uhh, alles winnen?, jajajaja dat weet ik, maar toch)

Als verassing richting Roskam was er georganiseerd om na afloop gezamenlijk met zo veel mogelijk externe spelers een happie te eten. Deze verassing was, zoals dat gaat in een dorp al bekend bij het ontstaan van het idee. Toch was het een verassing hoe gezellig het was. Het eten was perfect geregeld, een speech van de voorzitter en een speech van Jac maakten het compleet.  Al met al, een memorabele dag als afsluiting van de externe competitie met name in de Roskam.

 

Kortsnoi, alias de kale sloopkogel (wie dat nou weer verzonnen heeft……..)

IMG-20170506-WA0008

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Raadsheer 2—-Dsc 1

 1. Verslag van DSC

  LAATSTE WEDSTRIJD IN HOTEL DE ROSKAM

  De Roskam is voor vele (West) Brabantse schakers een begrip. Het is al vele jaren het home van De Raadsheer. Maar, De Roskam gaat binnenkort sluiten. Daardoor was de wedstrijd De Raadsheer 2 – DSC 1 de laatste wedstrijd van De Raadsheer in hun vertrouwde home. Natuurlijk werd aan ons gevraagd of we zo vriendelijk wilden zijn mee te werken aan een – voor De Raadsheer – mooie afsluiting. En natuurlijk waren we dat niet van plan. Maar, een plan en de uitvoering ervan komen niet altijd tot hetzelfde resultaat.

  Na enige tijd werd al duidelijk dat we met een forse klus bezig waren. Op enkele borden hadden we wel een betere stelling, maar we hadden ook een paar borden die er niet zo best voor stonden. Een 4-4 leek weliswaar haalbaar, maar of er meer in zat was op zijn minst onduidelijk.

  We begonnen in ieder geval sterk. Mark had deze keer duidelijk aanvallende plannen. Met een paar goed opgestelde lopers nam hij de koningsstelling van zijn tegenstander onder vuur. Deze dacht de problemen te kunnen oplossen door met zijn pionnen vóór zijn koning naar voren te gaan. Maar hij speelde daarbij Mark in de kaart. Door een paar slimme damezetten kon Mark uiteindelijk zijn dame op e4 zetten, voor de loper op d3, met een dubbele dreiging: mat of zwaar materiaalwinst. Zijn tegenstander had geen zin in één van beide en gaf op: 0-1. Helaas werd het kort daarop weer 1-1. Johan speelde een goede partij en kwam een stuk tegen pion vóór. Maar overzag later, in een afruilcombinatie, een schaak als tussenzet, wat hem een toren kostte. Toch bleef Johan goede kansen behouden op remise. Hij leek met zijn dame lastig te kunnen worden, maar koos daarbij voor de verkeerde optie. Hij pakte de f-pion met schaak, maar overzag dat deze pion werd gedekt door de loper op a8. Oeps, weg dame, weg partij: 1-1. Maarten verkeerde weer eens in Russische sferen. Zijn opponent koos daarbij niet voor de beste variant. Dat gaf Maarten zeker kansen, maar toch was het best lastig het goede plan te vinden. Uiteindelijk bleek de opmars van de pionnen op de koningsvleugel tezamen met een druk en aanval via het centrum, de oplossing. Toen zijn tegenstander, met nog maar een paar minuten op de klok, materieel op achterstand gezet dreigde te worden, hield hij het voor gezien: 1-2. Ad opende goed en had zeker het initiatief. Zijn tegenstander verdedigde echter secuur, waardoor Ad geen kansen kreeg beslissend voordeel te behalen. Dat deze partij in remise eindigde, verbaasde dan ook niemand: 1½-2½.

  Ivo werd in de opening verrast door een loper of c4 en een dame op b3 met een stevige aanval of f7. Hoe verder? De oplossing die Ivo koos kostte hem 2 pionnen. Dus al snel zat Ivo voor een moeilijke, welhaast onmogelijke, opgaaf. Later verloor hij nog een derde pion, waardoor zijn tegenstander op de damevleugel 3 verbonden vrijpionnen had. Met actief tegenspel maakte Ivo het zijn tegenstander knap lastig, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat een pion door zou breken: 2½-2½. Ook Jan begon aanvallend. Zonder te rokeren ging hij met zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren. Maar, zijn tegenstander liet zich niet van de wijs brengen. Toen de aanval niet doorsloeg, rokeerde Jan lang en was het de beurt aan De Raadsheer speler aan te vallen. Daarbij won hij een pion en zadelde Jan op met problemen. Door nog een pion te offeren, kreeg Jan de gelegenheid met zijn dame de koningsstelling van zijn opponent binnen te dringen en eeuwig schaak af te dwingen: 3-3. Dick ging weer op de Engelse toer en bouwde aan een stevige stelling, met druk op de damevleugel en in het centrum. Zijn tegenstander legde zich toe op terughoudend verdedigen en deed dat verdienstelijk. Toen Dick zijn f-pion wilde laten opmarcheren, verzette hij een toren van de d naar de f-lijn. Hij vergat echter dat die toren een belangrijke verdedigende functie had: het voorkomen van een paardvork op d3. Na de kwaliteitswinst leken de stukken van De Raadsheer speler plotsklaps over superkrachten te beschikken. De mooie stelling van Dick zakte als het bekende kaartenhuis volledig ineen. Wat Dick ook probeerde, er was geen kruid meer tegen opgewassen. Bizar en leuk voor De Raadsheer: 4-3. Stefan kwam al vrij snel op achterstand. Met een kwaliteit en een pion minder moest hij proberen de veilige haven te bereiken. Hij hield lang stand en had zelfs serieuze dreiging tegen de koning van zijn tegenstander. Maar deze hield het hoofd koel en wikkelde langzaam maar zeker af naar winst: 5-3.

  En zo bleken we dus toch bereid te zijn mee te werken aan een mooie afsluiting van een voor De Raadsheer lange periode in De Roskam. Ondanks deze onverwachte nederlaag kan ons eerste team toch terugkijken op een mooi seizoen.

  DC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *