Een Mars na de Maaltijd

Gisteravond heeft Raadsheer A de eerste ronde van de avondcompetitie gespeeld. Daarbij was ditmaal zelf schrijvende pers aanwezig! Lees hieronder het verslag dat Goos Keijl van de avond heeft gemaakt:

Ik schets U een donkere vrijdagavond. De Molenstraat ligt er nat en somber bij, een paar mensen snellen zich langs plassen om nog wat laatste boodschappen te doen voor het weekend. De klokken van de kerk slaan half 8 en het enige wat je kunt horen is het immer vrolijke stemgeluid van Mo (hij heeft weer een nieuwe ontslagbrief opgesteld). Ik ben onderweg naar de Roskam waar De Raadsheer zijn eerste ronde in de hoofdklasse van de Avondcompetitie gaat spelen. Een mooie competitie die zich niet doet vergelijken met een oefenavond van een countrylinedanceclub. Nee, lieve lezers, dit is schaken op het scherpst van de snede. Met het spreekwoordelijke mes op de keel wordt gestreden om die fel begeerde punten. En om maar gelijk goed te beginnen kwamen de heren van Het Roze Kasteel uit Lepelstraat op bezoek.

Onze raadsheren van vanavond zijn, van bord 1 naar bord 4: John van Dijk, “don” Leo Rietveld, Niek Oostvogels en Tycho van Dijk. Wat ik U al zei: dit zijn geen lichtgewichten. Stuk voor stuk rotsvaste groep 1 spelers. De speelduur bedraagt 1,5 uur met een kwartier uitspelen na 40 zetten. Dat is dus gegarandeerd actie!
Laat ik beginnen bij bord 4. Tycho moest het met wit opnemen tegen Erwin Kalle, een 17 jarig schaaktalent en niet te onderschatten tegenstander. Met een Franse opening en een vleugelgambiet creëert Tycho een krachtig pionnencentrum na 8 zetten met geen enkel stuk ontwikkeld. Hiermee grijpt hij zwart gelijk bij zijn keel en duwt hem in de hoek. Zwart wil wat ruimte maken in het centrum maar Tycho is door de wol geverfd en laat dit niet toe. Met een spectaculair dubbel stuk offer, dwingt Tycho zijn tegenstander na 24 zetten op te geven. 1-0 voor de Raadsheer.
Niek heeft het met zwart op bord 3 wat moeilijker tegen John Havermans (nee, geen omvangrijke bouwondernemer uit Zundert). In een Engelse opening loopt Niek vanaf het begin achter de feiten aan. Na het wisselen van de pionnen op d5 schuift Niek zijn c pion naar c4. Of dit een verstandige keuze is, weet ik niet maar de druk op d5 wordt opgevoerd door John. John bouwt zijn overwicht uit en vlak voor de bouwvak levert John op. Na 25 beurten ziet Niek geen uitweg meer en de stand is 1-1 geworden.

Ik neem U mee naar bord 1 waar John van Dijk met zwart in een Siciliaans gevecht is verwikkeld. Na zijn a6 Najdorf variatie speelt hij b5. De Paulsen variatie is een feit en zo ziet ook zijn tegenstander Arjon Severijnen. Wit ontwikkelt zich snel en voordat John kan genieten van het romantische kaarslicht dat zijn bord bij moet schijnen, zit hij al diep in gedachten en probeert alle variaties te berekenen om onder de druk van wit uit te spelen en een punt te scoren. John speelt voornamelijk tegen de klok want na 23 zetten staat er nog maar 5:30 op de klok met slechts 2 stukken en een pion geslagen. John offert een stuk om wat ruimte te krijgen maar dit mag hem niet helpen. Met een laatste krachtsinspanning en alle vertrouwen in een magisch paard, brengt hij nog een laatste keer zijn troepen naar voor maar wit trapt er niet in. John moet zijn meerdere erkennen deze keer en er tekent zich een 1-2 achterstand voor onze Raadsheren.
Het komt dus allemaal aan op bord 2, waar “Don” Leo Rietveld een Konings Indisch van Freek Schouten te zien krijgt tegen zijn 1. d4 2.Pf6. Leo met wit stuurt zijn troepen naar het front en het vrolijke pionnenduo op d4 en e5 brengt zijn tegenstander kopzorgen. Terwijl deze partij vordert, pakt Leo een Mars uit zijn jaszak. “Voor het midden,- en eindspel” aldus de schaakgigant van de Raadsheer. Kijk, zo pakt u toch weer wat van die geheime schaaktrucjes mee. Mag ik u als tip meegeven dit niet bij elke wedstrijd te doen tijdens het klokschaaktoernooi aanstaande donderdag?
Maar terug naar de wedstrijd. Leo komt in een razend spannend eindspel terecht. Beiden hebben nog een dame, een toren en 6 pionnen. Zwart heeft een meerderheid op de damesvleugel maar kan er niet mee weg vanwege een dreigende c pion van Leo. Deze c pion heeft de dubbele steun van 2 b pionnen, hetgeen het eindspel des te interessanter maakt! Bij 32 zetten staat er nog 4 minuten op de klok van Leo. Zwart schuift met zijn dame op en neer, mikt stiekem op een ruil van dames en hoopt, tegen beter weten in, op een fout van Leo. Zet nummer 33: Leo makes him an offer he can’t refuse. “Remise?“ klinkt het over het bord. Zwart negeert en speelt verder. De tijd tikt weg. Leo ziet geen andere uitweg dan de dame te ruilen en plaatst zijn sterkste stuk dan ook tactisch op c2, hetgeen hem bij terugslaan met de toren een tactisch voordeel biedt. Zijn tegenstander vergaat van de spanning en kan vrijwel alles onder tafel niet meer stil houden. Het tikken van de voet, klappen van de knieën of wippen van het onderbeen verraadt zijn gemoedstoestand en zou tevens menig danser jaloers maken. Een toren schuift, een koning wordt in stelling gebracht. Zet nummer 45 en er staat 9,11 op de klok. Een voorteken? Het loopt tegen 23.00 uur en de tijd begint te dringen. De zwarte toren loert op een gaatje terwijl Leo zijn toren achter de pionnen van zwart op de damesvleugel beweegt! Zwart schrikt en maakt misschien een kleine fout maar helaas is er geen tijd meer om dit te kunnen benutten. Beide spelers komen remise overeen en zo eindigt deze hele leuke schaakavond in een 1,5-2,5 verlies voor onze raadsheren. Bent u ook nieuwsgierig geworden naar al deze spectaculaire schaakwedstrijden? Kom dan naar de volgende thuiswedstrijd van onze raadsheren! Op vrijdag 14 november spelen ze weer thuis en ze stellen uw aanwezigheid zeker op prijs. Tot dan!

Leo's Mars

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Een Mars na de Maaltijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *