Categorie archief: Schaken

Bekercompetitie Raadsheer ontbrandt al na twee ronden.

Een mooiere competitie als de strijd om de beker kun je bij De Raadsheer nauwelijks bedenken. Bij de wekelijkse clubcompetitie worden natuurlijk de belangrijkste prijzen verdeeld (promotie) maar bij de beker gaat het om de eer en de gladiolen. En dat is voor het innerlijke gevoel toch ook veel waard. Het is niet echt een bekercompetitie zoals bijvoorbeeld bij het voetballen waar de verliezers er meteen uitliggen maar het is een speelschema van 7 ronden volgens het Zwitsers spelsysteem. Elke maand wordt er een ronde gespeeld. De winnaars spelen de volgende ronde tegen elkaar. En de verliezers ook. Na twee ronden heeft zich een kopgroep van acht man lichtjes afgescheiden van het grote peloton. Die hebben allebei hun partijen gewonnen. Een kopgroep met een verrassende samenstelling. Dat Leo Rietveld, Hans van der Linden, Richard Pijl en Willem de Kort 2 uit 2 gescoord hebben, kon verwacht worden maar dat Victor Boekestein, Dennis Roelands, William Gommers en Bram van den Ouwelant dat ook gedaan hebben, is opvallend. De beker duurt nog lang maar je kunt de punten maar in de knip hebben.

Lees verder ...
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Dit weekend uniek en sterk bezet internationaal computerschaak- en damtoernooi in Zundert.

Komend weekend (19 en 20 november) vindt in Zundert een unieke combinatie plaats van zowel een computerschaaktoernooi als een computerdamtoernooi. Het evenement wordt onder de auspiciën van de CSVN (Computerschaak Vereniging Nederland) gehouden op de speellocatie van schaakvereniging De Raadsheer: Café/zaal Het Wapen van Zundert, Katerstraat 12. Raadsheerlid Richard Pijl is lid van de CSVN en heeft dit computertoernooi naar Zundert weten te halen.

Lees verder ...
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

De Raadsheer geeft schaakworkshops op de basisscholen.

De jeugdafdeling van de Zundertse schaakclub De Raadsheer is al dertig jaar zeer succesvol in het lesgeven aan kinderen van zes tot achttien jaar. Is het bloemencorso eenmaal achter de rug dan starten op zondagmorgen in de zaal van Het Wapen van Zundert in de Katerstraat de schaaklessen. De lesgevers zijn hier officieel voor bevoegd en kunnen indien nodig met een lesschema “op maat” de kinderen individueel begeleiden. Het ene kind pakt het wat sneller op dan het andere maar dat is op deze manier van lesgeven dus helemaal geen bezwaar. Ze krijgen de aandacht die ze nodig hebben. Ook kunnen kinderen hierdoor gedurende het hele seizoen probleemloos instappen.

Het is altijd erg leuk om te zien dat de kinderen zo leergierig en enthousiast zijn. En ook nieuwsgierig zijn hoe ze de grondbeginselen van de schaaksport onder de knie kunnen krijgen. Veel kinderen hebben het schaken nooit meer losgelaten en spelen inmiddels in de seniorencompetitie van de club of bij andere verenigingen in het land. Er wordt van alles en nog wat voor de jeugd georganiseerd maar één van de leukste activiteiten zijn misschien wel de schaakworkshops die De Raadsheer in het najaar op de basisscholen in de Gemeente Zundert geeft. Vorige week vrijdag was de aftrap op de Sint-Bavoschool in Rijsbergen. In de ochtenduren werden in twee blokken van 1,5 uur aan de twee groepen 6 uitgelegd welke basisprincipes je moet weten voordat je kunt gaan schaken. Hoe voer je een zet uit met de loper, de toren of de dame (de koningin)? En waarom is de koning het belangrijkste schaakstuk? En hoe zit dat nou precies met die moeilijke paardzet? Met ondersteunende en spannende spelletjes werd de kinderen wegwijs gemaakt in wat eerst op een doolhof leek maar achteraf veel makkelijker te begrijpen was dan vooraf gedacht werd. “Schaken is niet moeilijk”, is de slogan die de drempel moet verlagen. Kinderen pakken de materie makkelijk op, elke keer blijkt dat maar weer eens in de praktijk. Na de middagpauze kwam groep 3 aan de beurt, de allerkleinsten. Hoe jonger je leert schaken, hoe beter. Vanaf zes jaar is bij De Raadsheer de minimum leeftijd. Als ze dan interesse tonen in het schaken dan vliegen ze vooruit, hoor. Dan hoef je iets maar één keer uit te leggen en ze vergeten het nooit meer. Deze eerste sessie werd een groot succes.

Op 4 en 8 november gaan we terug naar de Sint-Bavo. Juf Nancy coördineert de nevenactiviteiten en zij is samen met de kinderen zo enthousiast dat we de andere groepen ook schaakles mogen komen geven. Op 18 november geven we workshops op de Sint Jozefschool in Wernhout en hopelijk hebben zich tegen die tijd ook nog en paar scholen uit Zundert aangemeld. Want dit mogen we nooit en te nimmer vergeten: “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”. Informatie over het jeugdschaak is op te vragen bij niek.oostvogels@sv-deraadsheer.nl of info@sv-deraadsheer.nl. Lees verder ...

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Grensstreekschaaktoernooi terug op de kalender. Grootmeester Dgebuadze wint.

Het ziet er naar uit dat het Grensstreekschaaktoernooi (GSST) bij De Raadsheer een succesvolle comeback gaat maken. In de jaren negentig verwierf dit toernooi grote bekendheid in binnen- en buitenland. Het prijzenschema trok toen veel en vooral sterke schakers aan maar toen de hoofdsponsor zich terug moest trekken verdween dit fantastische schaakevent van de kalender. Maar de mooie herinneringen bleven hangen en vlak voordat corona in 2020 uitbrak werd het GSST na 25 jaar, weliswaar nog niet in zo’n groteske vorm als vroeger, weer door De Raadsheer georganiseerd.

En verlost (??) van het virus was het vorige week zaterdag dan eindelijk weer zover. Bij Het Wapen van Zundert in de Katerstraat meldden zich 43 schakers. Twaalf daarvan hadden een ranking van boven de 1800 elopunten achter hun naam staan en werden ingedeeld in de hoofdgroep. De overige eenendertig vormden de B-groep. Voor beide groepen was een leuk geldbedrag als prijs beschikbaar. Ze kwamen overal vandaan maar de Belgische Internationaal Meester (IM) Pieter Claesen (elo 2280) en de in België woonachtige Georgische grootmeester (GM) Alexandre Dgebuadze (elo 2469) waren de op papier sterkste deelnemers. Er stonden 7 speelronden op het programma, Zwitsers spelsysteem, en de bedenktijd was 15 minuten p.p.p.p. (per persoon per partij) en 5 seconden per zet er bij. Het werd een heerlijke competitie, een heerlijke schaakdag. Met gespannen zenuwen en ontspannen pauzes er tussendoor. Met strijd achter de borden en vriendschap tussen de partijen door. En vooral een dag van sportieve meevallers en tegenvallers. De sfeer was voortreffelijk, de schaaksport zelf was vandaag eigenlijk de grote winnaar.

De opvallende prestaties van twee “Raadsheren” mogen in dit schaakgeweld niet onvermeld blijven. Marijn ten Velde werd in de B-groep derde met 5 punten uit zeven wedstrijden en Frank Verkooijen behaalde in de elitegroep met vier uit zeven een knappe vierde plaats. Eindstand elitegroep: 1. A. Dgebuadze 6,5 punten uit zeven wedstrijden. 2 P. Claesen en A. van der Leij 5 pnt. 4 F. Verkooijen 4 pnt. 5 P. Eerens 3,5 pnt. B-groep: 1 W. Frouws 6 uit 7. 2 M. Ermes 5,5. 3 M. ten Velde en L. van Wageningen en F. Rockx 5 pnt. Lees verder ...

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail