De Raadsheer 3 wint van BSV 4

De Raadsheer 3 <======> BSV 4

Gesterkt door een overvloed aan theorie, opgedaan uit de analyses Carlsen-Anand, ging ik op weg naar de Roskam. De avond ervoor 8 partijen met zwart gewonnen achtte ik mezelf voldoende sterk en besloot ik de geestelijke status van onze bord 1 speler eens te beproeven. Op de parkeerplaats gooide ik met een handige stuurmanoeuvre de bumper van mijn auto even richting Hans. Met een onverwachte flexibiliteit ontweek hij het gevaar en schonk mij totaal geen aandacht. Nou dat zat wel goed.
Jan Vriends onze teamtractor had de zaken weer goed geregeld. Op het laatste moment had hij 2 afzeggingen nog in weten te vullen. Hierdoor kwamen we al snel met 1-0 voor te staan, mede dankzij de uitstekende prestatie van William Gommers die geen tegenstander had.
Op het eerste bord speelde Hans tegen een tegenstander die als hij een zet deed, dat met een hele snelle handbeweging deed. Ik vond dat vrij indrukwekkend. De stelling die hij daarmee op het bord toverde was echter wat minder. Even had hij een sterk loperpaar, maar toen die weg gedirigeerd werden was het enkel nog maar een loperpaar. Via de open H lijn waar ook zijn koning vertoefde, kwam Hans met Dame, Paard en Loper op de koffie. Einde oefening dus.
Jan op bord 2 had een taaie partij tegen een sterke tegenstander. De partij ging lang gelijk op. Allebei de paarden gepend, 2 torens op de 2e lijn, het mocht allemaal niet deren, onze Jan had een pion meer toen de rookwolken optrokken. Deze pion meer, gaf in het eindspel ook het verdiende punt, bravo!!!
De tegenstander van Adrie op bord 3 ging vol in de aanval. Het leek gevaarlijker dan het was. Adrie wist alles goed te pareren en zag gelukkig dat de dreigingen niet zo zeer dreigingen waren. Met een gul gebaar kreeg Adrie de toren cadeau en daarmee ook de partij.
René met wit, dan weet je hoe het gaat. Met scherp spel wist hij de tegenstander in het nauw te drijven. De draken variant in het Siciliaans met een lange rokade voor wit, je moet het maar durven met die open c-lijn. Alles pakte goed uit. In mijn optiek stond René beter voordat hij een stuk weggaf. Erg jammer en een beetje onverdiend verloren.
Bord 5, oh dat ben ik zelf. Mijn Scandinavische verdediging bezorgde mijn tegenstander wat kopzorgen. Het voordeeltje wat ik had in de opening werd een voordeel. Dit voordeel werd een stukwinst. Deze stukwinst werd een Dame promotie en dit werd na lang tegenspel, nou ja spel, de winst.
Rico op bord 6 speelt lang een gelijk opgaande partij. De pion voorsprong die hij op een voor mij onbekende manier voor elkaar gefrutselt heeft weet hij vast te houden. Dankzij het bezit van een mooie open e-lijn, een aanval op f7 en een lastig houtje op ik dacht h6 bezwijkt de tegenstander. Goed gedaan Rico.
Pascal offerde op bord 7 zijn paard voor een kwaliteit. Ik schrijf maar gewoon wat er op mijn kladpapiertje staat. Nu weet ik inmiddels dat het gewoon een keigoeie winnende zet was. Even later sluit hij handig de Dame op tussen zijn pionnen. Mooie partij, goed gespeeld enzo.
Bord 8, ja die hebben we niet vandaag, vandaar wat over de partij van Don Leo. Leo speelde tegen een klein menneke dat eigenlijk wel heel erg goed bleek te zijn. Leo zette zijn partij met wit op zn Leos op. Voor de niet kenners betekent dit, na de opening minder pionnen, minimaal 1 stuk minder, de koning gerokeerd zonder pionnen ervoor. De tegenstander staat dan met de koning midden op het bord met allemaal stukken er omheen die alle aanvallen af moeten slaan. Zo was het nu ook weer. Zijn tegenstander stond met de koning in het midden met daaromheen een mooi vierkant gebouwtje van verdedigende stukken. Dit gebouwtje werd zowel van links als van rechts en ook door het midden belaagt door ogenschijnlijk vaak krankzinnige zetten. Zijn tegenstander wist echter iedere keer de juiste zetten te vinden en sloeg de gehele aanval af. Na een remiseaanbod van de tegenstander bood Leo remise aan in het teambelang, goed gedaan Don.

Het was daarna weer lekker gezellig. Ook weer wat geleerd vandaag. Een nieuw recept. Gekookte brillen. Iemand was immers zijn brillenkoker aan het zoeken……………………….

Willem Kortsnoi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “De Raadsheer 3 wint van BSV 4

  1. Wat een mazzelkont, die kerel van bsv. Ik had hem al helemaal in de tang, we waren net begonnen, de cavelerie was onoverwinnelijk, ik had zijn e-pion al in de knip en hoefde alleen nog maar een(1) of twee klappen uit te delen toen ik voor de zoveelste keer dit seizoen een vol stuk gratis in de aanbieding deed. Wat een drama, zeg, k.. mee verse peren. Ik kon wel door de grond zakken. Wat mankeert er toch aan mij? Schaakblind van hier tot Tokio. Vrouwen of drank kunnen het niet zijn, van die dingen stikt het er van. Zelfs kampioen geworden met mijn tropische vogeltjes, dat zit ook wel snor. Maar wat dan? Wie heeft er een therapeutische oplossing?

  2. Mooi verslag weer Willem, toppie. Was ook erg leuk om mee te doen met Team 3. Volgende wedstrijd wordt het knallen tegen Team 4 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *