Luctor Et Emergo

Terwijl de top van de ABN AMRO bank zichzelf afvraagt waar ze de, door zichzelf toegekende, loonsverhoging van een ton euro aan uit zal gaan geven, komt onze top van de vereniging bij elkaar voor wederom een partij schaak. Het eerste en het tweede team speelde thuis op een typische lente (zater)dag in maart. Gelukkig was uw razende reporter ter plaatse om verslag te doen van al dit schaakgeweld.
Laat ik beginnen met het eerste team: Waalwijk 1 was helemaal uit (u raadt het al) Waalwijk gekomen om onze raadsheren schaakles te geven. Op bord 1 had Hans van der Linden al eerder een remise gespeeld tegen Sander van Dijk. Voor details van deze partij moet u bij Hans zijn.
Toekomstig kampioen van groep 1 in de interne competitie Sander Boogaard mocht het op bord 3 opnemen tegen Remco Sprangers. Sander antwoordde met c5 op het e4 van Remco en de Siciliaan was een feit. Sander had niet zijn beste partij en dat was grotendeels aan zijn tegenstander te wijten. Remco speelde een mooie partij en Sander moest uiteindelijk het hoofd buigen: 0.5-1.5
Naast Sander speelde Frank Verkooijen tegen Feike Liefrink op bord 4. Frank met wit (moet ik het u nog zeggen?) speelde het Torre op zijn welbekende manier. Hij knuffelt je dood en voordat je het weet, geef je hem een hand en zit je weer beneden aan de bar. Maar niet met Feike Liefrink! Feike dwong Frank tot een remise: 1-2.
Frans Smits op bord 5 tegen Hans Sinnige in een Franse opening. Frans kwam aardig uit de opening maar het middenspel was voor zijn tegenstander. Daardoor kwam Frans uiteindelijk een kwaliteit achter en duurde het niet lang totdat Hans van Frans een hand kreeg: 1-3.
Kan het tij worden gekeerd? Wordt het gat gedicht of is er ook bij deze top staatssteun nodig?
We komen aan bij bord 6: Leo Rietveld tegen Barry Plukkel. Wat mij betreft de mooiste partij van de middag. In de 10e zet van Leo ontvlamt de partij en deze wilde brand is niet meer te houden. Er was zoveel dreiging vanuit Leo’s stelling dat hij er een kleur van kreeg. Hij leek een kind in een snoepwinkel, hij kon niet kiezen welk snoepje hij eerst zou nemen. Leo speelde zijn partij vakkundig uit en het gat was nog maar 1 punt: 2-3.
Daan van Dongen tegen Wim van Wanrooy op bord 7 had veel weg van een bokswedstrijd. Bij boksen is het namelijk niet zo van belang hoe hard je kan slaan maar hoeveel je kan incasseren. Daan had een prachtige zwarte bierkaai waar wit tegen stond te vechten. Wit beukte en beukte maar kwam niet door de verdediging van Daan. Toen de rook was opgetrokken van de aanvallen van wit, kon Daan uit zijn schulp komen en rolde zijn tegenstander op: 3-3!
Op bord 8: onze rots in de branding Niek Oostvogels met wit tegen Leon van Gelder. Niek kreeg op zijn e4 d5 te zien. Niek kwam al gauw in een toreneindspel terecht nadat in de 12e zet de dames van het bord kwamen. Dit had Leon beter niet kunnen doen. Niek speelde een ijzersterk eindspel en speelde het zeer netjes uit: 4-3.
Dan Han Westenberg op bord 1. Han speelde het Damegambiet tegen Wilbert Schreurs en dit leverde niet op wat Han ervan had gewild. Zoals wel vaker met mannen van dit kaliber wordt het pas op het eind van de partij beslist en dat bleek ook zo te zijn. Wilbert kon gebruik maken van een opgesloten paard van Han en zo was een gelijkspel een feit: 4-4. Een loonsverhoging van een ton zit er nog niet in voor het eerste!

 
Dan komen we aan bij het tweede team; zij namen het op DSC uit Dongen. Op bord 1 speelt Tycho tegen een Bird opening van Frans van der Burght. Hoewel Tycho de theorie goed kende, kon men dat niet zeggen van zijn tegenstander. Hoewel dit niet alles zegt, was het wel een teken aan de wand. Tycho rokeerde lang nadat Frans kort had gerokeerd en zo kregen we actie in de tent. Tycho liet op zijn bekende manier zijn pionnen opstomen en drukte zijn tegenstander weg. Een aanval op Frans’ rokadestelling was niet meer af te wenden en voor 16.00 uur gaf Frans op: 1-0.
Johan Goorden speelde op bord 2 tegen Stefan van de Brand een Engelse partij. Johan had een mooie aanval op de c lijn en kon zijn pion door laten stomen. Als u Johan spreekt vraag hem dan om de 22e zet: Lc6!! Hoewel Johan op 2 pionnen en een stuk voorsprong kwam, gaf zijn tegenstander niet op. Johan moest de partij uitschuiven. Nou mensen, je kan Johan om een boodschap sturen! 2-0.
Op bord 3 mocht Jorrit met zwart kennis maken met een Siciliaan Breyer variatie. Mensen, ik kan u vertellen: als u dit tegen krijgt, heeft u een zware middag met zwart. Jorrit had een zware middag maar zoals u ook weet: dit brengt het beste in de man naar boven. Jorrit had een Zeeuw kunnen zijn.
Vanuit zijn “de stukken terug in het doosje” stelling, vecht Jorrit zich naar een overwinning. Knap gedaan! 3-0
André van der Laar schaakte zijn bekende Engelse opening tegen Paul Smulders. André tuurde naar een zwak punt in de verdediging van zwart en vond deze ook. Hij bracht een pracht van een aanval op gang op de f lijn en zwart stond erbij en keek ernaar. André tekende persoonlijk de 4-0 op het bord. Dan debutant Jan Vriends op bord 5 die niet zijn sterkste middag had. Zijn Siciliaan ging volledig de mist in en Jan ging terug naar huis om zijn verkoudheid verder uit te zieken: 4-1.
Op bord 6 hadden we wederom een invaller: Frank Rockx. Peter van Ruth was zijn tegenstander en kwam een pionnetje voor in de Nimzo Indische verdediging. Frank begon een muur te bouwen en toen de tegenstander in een zeer ingewikkeld aanstaand eindspel remise aanbood, kwam Frank even checken wat de stand was. Frank bracht de overwinning in de pocket: 4.5-1.5.
Mitchell Mathijssen speelde weer een typische Mitchell partij: alleen hij begreep wat van zijn Siciliaan. Het kwam al snel aan op een toreneindspel en daarin bleek zijn tegenstander Maarten Daamen een ware Sinterklaas te zijn. Hij gaf 2 pionnen weg en dat was teveel van het goede. Jammer voor Maarten maar fijn voor Mitchell! 5.5-1.5.
Dan last but not least: op bord 8 kwam Jos van Ginneken in actie tegen schaaktalent Xander Mahieu. Xander kon een stevige vuist maken tegen de Italiaanse opening van Jos. Jos daarentegen maakte gebruik van zijn voorsprong in ontwikkeling en tempo en stuurde zijn torens succesvol naar het front. Uiteindelijk bleek het genoeg te zijn voor Jos en kwam de 6,5-1,5 eindstand op het bord te staan. Proficiat Raadsheren!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “Luctor Et Emergo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *