Back to the Future !

Op zaterdag 21 maart jl. was het weer zover. Er stond weer een externe schaakwedstrijd op het programma en dit keer mochten we naar Goirle afreizen waar EGS 2 de tegenstander was van het 4e van De Raadsheer. Onze missie was om zoveel mogelijk punten binnen te halen en het liefst een minimaal een remise eruit te slepen zodat het 3e team van De Raadsheer door deze bijdrage zich al tot kampioen mocht bekronen van de Klasse 3A.

Om 11.45 uur stonden de hongerige mannen al gereed voor de gesloten deur van de Rabobank in Zundert waar ik ze oppikte voor de reis naar Goirle. Onderweg werd er nog veel nagesproken over de partijen die de donderdag ervoor gespeeld waren voor de interne competitie en na zo’n 35 minuten later parkeerde ik de auto in Goirle op zo’n 200 meter afstand van Café ‘t Hof van Holland wat de thuisbasis is van Schaakvereniging EGS uit Goirle. Het was overigens de dagen ervoor nog even onzeker of onze partij wel doorgang kon hebben daar de 90 jarige eigenaresse van het Café  gevallen was en nog in het ziekenhuis lag. Gelukkig waren de berichten omtrent haar toestand verbeterd en wilde haar zoon de deuren openen.

2015-03-21 12.28.56Ruim op tijd stapten we binnen bij het Café ‘t Hof van Holland waarbij we ons even terug in de tijd waande. Het Café dat geopend is sinds het 1906 heeft hedendaags nog steeds de uitstraling van een café uit het begin van de 20e eeuw. Persoonlijk vind ik deze ambiance perfect passen bij een middagje schaken en we voelden ons dan al snel thuis. De tafeltjes waren al netjes voorbereid met de schaakborden, schaakstukken en natuurlijk de schaakklok. Oei wat zag ik daar staan? Een echte houten schaakklok die ik zelf wel vaker op een foto had gezien, maar in mijn zeer prille schaakperiode nog nimmer had aangeraakt. Hoe in godsnaam zou zo’n ding werken? Dat was lang geleden dat ik naar wijzertjes moest kijken om te zien hoeveel tijd er nog over was.

2015-03-21 12.27.54Tijdens ons bakkie koffie kwam langzaam aan de rest van het team binnendruppelen op één persoon na. De klok sloeg al 13 uur terwijl William nog niet gearriveerd was. Na verwoede pogingen om hem te bereiken op zijn Voicemail was het hopen dat hij toch nog binnen zou komen zetten. Iedere keer als de deur openging van het café draaiden de hoofdjes van ons team naar de deur. Helaas nog geen William. Toen we de teamopstelling bekend moesten maken besloot ik maar een tactische wissel toe te passen door William op bord 1 te plaatsen. Mocht hij niet komen dan zouden we dat bord als verloren beschouwen. Direct erna belde William dat hij onderweg was, maar moeite had om het café te vinden. gelukkig wilde zijn tegenstander nog wel even wachten en niet veel later na aanvang van alle partijen schoof William achter zijn bord.

2015-03-21 12.28.24De wedstrijd kon beginnen. Uit mijn hoofd was Arno van den Hoogen (659) op bord 8 tegen Rob van Esch (1234) als eerste gereed met zijn partij. Zijn tegenstander wist wat valletjes te benutten en daardoor al snel op materiaalwinst te komen waardoor Arno vrijwel de rest partij achter de feiten aan bleef lopen. Het krachtverschil was duidelijk te groot terwijl Arno toch enorm zijn best deed om het beste eruit te halen. Hiermee was het eerste verliespunt binnen helaas.

Op bord 7 trad Hannie Hermans (822) tegen Ton Krugers (1273) die volgens mij, met veel respect voor hem, de jonge jaren van het café nog heeft meegemaakt. En dan zie je dat men zelfs op latere leeftijd nog goed weet om te gaan met het schaakspel. Gaandeweg werd heel tactisch de dame van Hannie ontnomen. Hannie ging hierna de strijd nog volledig aan en bood maximale tegenstand met haar torens, maar moest uiteindelijk bezwijken aan het overgewicht in stukken en verloor daarmee de partij.

Op bord 2 speelde Mithuss Tharmalingam (1197) een zeer goede partij tegen Lex Brekelmans (1605). Mithuss kreeg het voor elkaar om gedurende partij Kwaliteit voordeel te verkrijgen wat hem, na het afruilen van diverse stukken, uiteindelijk voor het overwicht zorgde en daarmee het eerste winstpunt van de dag kon binnenhalen. Een prima zege van Mithuss tegen op papier een veel sterkere tegenstander. Na twee verloren borden was hiermee de spanning weer terug in de partij met een stand van 2-1.

We slaan een paar bordjes over en gaan naar bord 5 waar Ron Been (1323) met zijn voorkeurskleur wit de strijd aanging tegen de teamleider van EGS 2 Henk van Griethuijsen (1709). Ron was oorspronkelijk ingedeeld op bord 2, maar gaf in de auto aan voorkeur te hebben om deze dag met wit te spelen. Door de verschuiving van William naar bord 1, kon Ron dan plaatsnemen op het 5e bord. Niet verwacht hier op papier de sterkste speler van EGS 2 te treffen. En hoewel Ron zijn uiterste best deed en een prima pot speelde, was ook hier het krachtverschil net iets te groot. Zijn tegenstander kon al snel op pionwinst komen wat hem in het eindspel voordeel gaf om de partij naar zich toe te trekken.

Met het verlies van Ron werd het verschil van EGS 2 weer wat groter met een stand van 3-1. Ik liep nog even langs alle borden en zag dat we op dat moment er toch nog niet zo heel slecht voor stonden. De nog lopende partijen van William, Mark, Herman en ikzelf baden alle nog voldoende mogelijkheden om een winstpuntje binnen te halen. Een klein stuntje was dus nog steeds mogelijk. Toen ik even later weer terug bij het bord van William ging kijken en hij schuddend met zijn hoofd mij even aankeek wist ik dat een remise het maximaal haalbare zou zijn.

William Gommers (1264) was net iets later dan de rest begonnen aan de partij en speelde op bord 1 tegen Maarten de Wit (1565). Hoewel William goed partij kon bieden werd het verschil van 300 elo punten gaandeweg de partij steeds duidelijker waarna William op bord 1 zijn meerdere moest erkennen en de partij verloor. Met een stand van 4-1 was een remise zoals gezegd het maximaal haalbare. De teamleider van EGS 2 informeerde zijn nog spelende teamleden dat als zij wilde een remise mochten aanbieden. Hiermee zou EGS 2 de winst van wedstrijd binnen kunnen halen. Voor ons was het dus nog even knokken en zien of we het maximaal haalbare er nog uit konden halen. Genoegen nemen met een remise was op dat moment niet voldoende voor het team.

Op bord 3 was Mark Schraets (1002) lange tijd goed op weg tegen zijn opponent Jasper Cools (1359). Zijn pionwinst in het begin van de partij werd later in de partij omgezet tot kwaliteit nadeel waardoor zijn tegenstander de overhand kon overnemen en met de winst er vandoor ging. Hiermee was het gedaan voor EGS 2 die de winst veiligstelde en op een stand van 5-1 kwam.

Op bord 6 schaakte Herman Krijnen (1255) op zijn zogenaamde Hermans stijl tegen de jonge Bram van de Vrande (1190). Herman kwam gedurende partij op kwaliteit voordeel wat echter ten koste ging voor aardig wat pionnen. Hierdoor was het overwicht niet al te groot en werd het naarmate de partij vorderde en er meer stukken werden afgeruild steeds lastiger om er een winststelling uit te krijgen.  Zijn opponent wist stevig weerstand te bieden waarna er uiteindelijk geen schot meer in de zaak zat en ze beide een remise als slotstand accepteerde. Het verschil werd hiermee weer iets verkleind naar 5.5-1.5.

Tot slot was ikzelf, Pascal Roos (geen rating) nog steeds bezig op bord 4 tegen Pieter Couwenberg (1604). Voor mij was deze partij al vanaf het begin een nieuwe ervaring daar mijn tegenstander met een apart bord speelde omdat hij slechtziend is. Ik moest daarbij op mijn bord zowel mijn eigen stukken verplaatsen als de stukken van mijn tegenstander en mijn zetten aan hem doorgeven zodat hij die kon zetten op zijn bord en kon inspreken op zijn recordertje. Ik moet zeggen dat dit in het begin wat onwennig speelt, maar gaandeweg de partij maakte dat eigenlijk niets meer uit. Ik speelde met zwart de partij ging lange tijd vooruit zonder dat er maar één stuk van het bord afkwam. Het lukte mijn tegenstander om zijn E-pion steeds verder vooruit te schuiven waardoor die voor lange tijd dreigde te promoveren. Nadat ik de dreiging ongedaan kon maken en er ook nog met materiaalwinst vandoor ging besloot mijn tegenstander op te geven.

Met de laatste winst partij kwam de eindstand op 5.5-2.5 wat op zich een mooie uitslag is tegen een tegenstander met een gemiddelde rating van 1442 tegen een rating van 1075 aan onze zijde.

Op zaterdag 11 april staat voor ons het team van De Pion 6 thuis op de agenda waar we gaan strijden om onze eerste echte winstpartij van dit seizoen. Mocht dit lukken dan ligt voor ons een mooie 4e plaats in het verschiet.

Groet,
Pascal

150323 - EGS 2 - De Raadsheer 4

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een gedachte over “Back to the Future !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *