Adrie Domen is een beest.

Afgelopen zaterdag mocht ik mee met het derde team. Teamleider Jan kwam mensen tekort en bij Raadsheer 1 was er gelukkig eentje over. Eén en één is dan twee, en zo was ik zaterdag iets na 12.00 uur in de blitse nieuwe wagen van captain Jan onderweg naar Bergen op Zoom. Jan en Kees voorin, Adrie Domen, Luuk en ikzelf “knus” op de achterbank.

Helemaal vlekkeloos verliep de reis niet… De ingebouwde routeplanner van Jan’s auto was zo spiksplinternieuw dat hij rotondes aanwijst die nog niet gelegd zijn en zo zaten we op een gegeven moment in een havengebied dat sterk weg had van Rotterdam. Toen er op één van de boten ook nog “Dordrecht” als thuishaven stond schrok ik me helemaal een hoedje. Gelukkig bleek het toch om de Bergse haven te gaan en kwamen we na enig omrijden toch aan bij RSG ‘t Rijks. De nieuwe locatie van BSV is een scholengemeenschap waar de drie teams prima binnen kunnen en ruim genoeg analyseruimte is in de vorm van de klaslokalen. Het ontbreken van een alcoholbar werd door voorzitter Ton Hertogs prima opgelost door een zeer gedetailleerde route aan te geven richting het dichtstbijzijnde café.

Op voorhand waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen en gezien de ratingverschillen op alle borden was dat wellicht ook wel terecht, maar aan het spel was dit niet te zien.. Al vrij snel kwam namelijk Kees van Erk met zijn vertrouwde pret-oogjes voorbij. Zijn lach was meer dan verdiend want hij sneed als een warm mes door de boter bij Wesley Hopmans(1207) en de 1-0 was een feit. Dat is een fijne opsteker en een goed begin op weg naar handhaving.

Naomi Han, Luuk van Dongen en Mark Schraets zijn nieuwkomers bij het derde nadat zij hun sporen de afgelopen jaren bij Raadsheer 4 hebben verdiend. Naomi bleek weinig last van plankenkoorts te hebben want zij scoorde gelijk een zeer knappe remise tegen Danny Lindhout (1557). Ikzelf volgde kort daarop met eveneens een remise tegen Enrique Vilarnau (1675) waarmee de stand op 2-1 in het voordeel van de Raadsheer kwam. Luuk worstelde in een goede stelling met Jan Haverhoek(1519) en behaalde met zijn overwinning een prachtig resultaat voor zichzelf en het team.. 3-1 voor en nog niemand verloren! Nu al een ongekend succes!

Het geloof dat de winst er in zat vandaag kwam pas echt toen de derde nieuwkomer, Mark Schraets, zijn partij  ook nog had omgezet in remise tegen Pieter-Jan Demmers(1519). Mark kwam evenals afgelopen donderdag in een eindspel terecht en had duidelijk iets recht te zetten. Knap gedaan en nu was het aan de rest van de borden om nog ergens een puntje te vinden.. Als de drie musketiers zaten Jan Vriends, Adrie Domen en Rico Gomis het hun tegenstanders zo moeilijk mogelijk te maken. Ik liep achter onze Raadsheren de stellingen te keuren,  toen het ineens gebeurde…

Dames en heren, velen van ons spelen al jaren tegen een beest. Ik weet niet hoe het met u zit, maar als ik aan Adrie Domens’ speelstijl denk, denk ik vooral aan rustig, gedegen spel. Ditmaal was het in eerste instantie eigenlijk niet zo heel veel anders… Adrie bouwde zijn partij goed op en zette zijn stukken kundig tegenover de loopgraafstelling van Robert Kunst (1618). Echter, toen Robert dacht nog even zijn paard om te kunnen spelen brak Het Beest uit de Berk uit zijn kooi en  ging als een getergde leeuw tekeer in de stelling van zijn prooi. Adrie deed een dergelijke mythische monsterzet dat engelen er nog jaren over zullen zingen. Ik zou een dwaas zijn om het in al te veel detail te beschrijven, maar ik verzeker u… Het bloed sloeg tegen de muren van RSG ‘t Rijks, vrouwen en kinderen holden naar buiten en er kwam rook uit de neus en oren van Adrie de Verschrikkelijke. Na de zoveelste krachtzet van Adrie (ditmaal een dameoffer) gaf zijn tegenstander dan toch echt op en was de overwinning binnen!

Er heerste een feestvreugde onder de Raadsheren, de punten waren binnen en nog altijd had niemand verloren!! Onze blikken dwaalden verder naar Rico… Onze arme Rico. Hij stond er niet al te best voor en zat ook nog eens in ernstige tijdnood. Tot overmaat van ramp vergat hij dat laatste, waardoor plots de partij voorbij was. Hoe dan ook jammer van de partij, en zeker zonde voor Rico.  Het zou een zonde zijn als dit smedje het slotakkoord van de middag was en gelukkig was dat ook niet zo. De beurt was namelijk nog aan de laatste musketier om de middag wat extra glans te geven.

Jan deed dit op onnavolgbare wijze.. binnen een tijdsbestek van een zet of 15 bood hij 3 maal remise aan en telkens weigerde tegenstander Piet Bruys(1602), zelfs bij het laatste aanbod waar Jan het volgens mij uit vriendelijkheid en mededogen nog een keer aanbood en de winst voor de Raadsheren al zo goed als binnen was. Jan kwam steeds beter te staan met twee oersterke torens die onontkoombaar de zevende rij zouden bezetten. Het laatste paard van Piet leek een triest lot beschoren… Toen het kalf (lees: zijn paard) reeds verdronken was probeerde hij het nog door zelf eens remise aan te bieden, maar daar trapte D’ArtagnJan natuurlijk niet in. Het paard werd vervolgens op kundige wijze alsnog gered, maar helaas voor Piet wel ten koste van mat in 1.

Een waardig slotakkoord van de captain op een spectaculaire middag in Bergen op Zoom. Nu ik nog eens op de site van de NBSB zit terug te kijken valt me nog iets op… door de 5,5 – 2,5 overwinning staat Raadsheer 3 fier bovenaan!

Wij staan bovenaan

Tot slot daarom nog onderstaand filmpje… ik stel voor dat Jan, Rico, Adrie, Mark, Luuk, René, Maikel, Naomi en Kees dit aanstaande donderdag nog even ten gehore brengen, gewoon om dat heerlijke gevoel mee te nemen naar de volgende rondes.

Raadsheer 3, bedankt voor een gezelige middag!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “Adrie Domen is een beest.

  1. Hij heeft het al een tijd geroepen, als teamleider af, kan ik me meer op het spel concentreren.
    Ik verwacht nog veel meer spektakel van de Domenator , de pitbull van Raadsheer 3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *