Sponsor gezocht

Raadsheer 2 <——> Pion 3

 

Soepele Raadsheer 2  leden bieden ook de gelegenheid aan mensen om mee te spelen zelfs als die eigenlijk niet ingedeeld staan. Zo werd het verzoek van Richard Pijl en Hans Bogaert ingewilligd en werd er in het team met de indeling gerommeld om deze heren plaats te laten nemen. Jan vd Berg stond vrijwillig zijn plaats af en Inge had ook nog andere dingen te doen op de bewuste Zaterdag. Tevreden over dit resultaat bracht ik het goede nieuws aan deze 2 sterke kansparels. Echter, Hans kon eigenlijk niet en Richard zat in Italie…… Reserve Maikel had er al helemaal op gerekend niet mee te spelen, en zo werd de luxe van veel reservespelers omgedraaid in een dreigend te kort aan spelers. Afijn Jan kon dus wel aan de bak en ik als non playing captain naar playing captain. Inge checkte nog een uur voor aanvang of het team compleet was, klasse.

Pion 3, aan kop in onze poule en gemiddeld 50 punten meer ELO, moest geslachtofferd worden om nog een serieuze kans te maken op winst en promotie. In de KNSB spelend is de doelstelling immers;  betaald krijgen voor je favoriete spelletje door een dikke sponsor. We hadden er allemaal zin in, de vibe was goed en zoals een hond voelt dat het gaat onweren, voelde ik dat winst in de lucht hing. Mijn geestelijke gesteldheid was wat minder door een week nachtdiensten. Ik vulde op het deelnemers formulier van de tegenstanders hun namen in achter hun eigen namen. Ze moesten dus allemaal tegen zichzelf spelen. Op de vraag of ik wat wou drinken, kwam ik niet op de naam Bitter Lemmon en zei doe maar iets met citroen dat weten ze daar wel. Dat beloofde nog wat.

Jos op bord 7 zette zijn bekende stelling op het bord en viel langs twee kanten binnen. De naam ga ik hier vanwege bekende redenen niet noemen. Het moet gezegd, ik krijg steeds meer waardering voor dit type spel. In een betere positie weigerde Jos een remisevoorstel in overleg. Een klein foutje daarna kostte hem toch de partij, erg jammer. Aan de openingskeuze heeft het zeer zeker niet gelegen. 0-1

Andre op bord 4 kwam in een remiseachtig toren eindspel terecht met allebei een licht stuk er bij.  Hier viel niets meer te halen en remise werd dus ook besloten. 0.5 – 1.5

Rene Roks deed waar hij goed in is. Aanvallend spelen. Met zwart (!) wist hij de druk zo op te voeren dat uiteindelijk een krachtzet met zijn paard de tegenstander deed wankelen. Een dik verdiend punt voor Rene waar hij wel aan toe was, en het team in ieder geval ook op dit moment. 1.5 – 1.5

Adrie Domen speelde op bord 8 een hele degelijke partij. Ik zag dat hij er echt voor ging zitten. Secuur en zonder risico’s ontwikkelde hij zijn stukken, nam een mooie lijn in bezit, ontnam de mooie velden van zijn opponent en na de Dame afruil wist hij in een positioneel betere eindstelling de klus te klaren. Deze pot verdient de prijs van kracht en eenvoud. 2.5 – 1.5

Ik zelf zat op bord 2 tegenover een taaie tegenstander. Al vrij snel raakte ik uit mijn theorie en koos voor een mooie aanvals diagonaal met Dame + loper gericht op f7. Wetende dat dit geen materiaal op zou leveren mits hij Dame e7 zou spelen. Laat dat nou precies zijn wat ik wou. De tempi die hij hierdoor nodig had fatsoenlijk te kunnen ontwikkelen kon ik gebruiken om mijn dame naar een fatsoenlijk veld te verhuizen. Er volgde een spannende mooie pot waarbij het voornamelijk ging om de mooie velden in het centrum. Met mijn sterk paard op d5 koos mijn tegenstander voor zetherhaling. Ik kon hier in meegaan maar was niet gerust met de bijbehorende teamuitslag. Om nou mijn paard weg te halen van het veld waar het om draaide voelde ik ook niets voor. Met kromme tenen ging ik in de zetherhaling mee. 3 – 2

Jan vd Berg stond een stuk achter. Het is dat hij het zei, ik vond hem heel goed staan….Hij deed verwoede pogingen de aanval op zijn koning af te wenden. Een extra zet was eigenlijk nodig, maar die krijg je meestal niet. Dapper ging hij ten onder. 3 – 3

Jan Vriends kwam als uit het niets met een brede glimlach naar me toe. Het zal toch niet waar zijn, dacht ik. Hij bracht het verlossende 4e punt. De partij kan ik eigenlijk weinig over zeggen, de winst kwam als verrassing. Wat een feest om teamcaptain te zijn. 4 – 3

Luuk op bord 1 had een zware strijd. Een oprukkende tegenstander met een kwaliteit meer en pionnen die zich graag tot Dame wouden transgenderen. Luuk zijn voordeel was vooral de tijd. Even dacht ik dat de vlag zou gaan vallen maar toen kwam er weer 30 seconden bij. Wie dat verzonnen heeft moeten ze ophangen. Ondanks de materiële achterstand had Luuk wel wat aanval. Hij kon het remise houden met eeuwig schaak maar leek te gaan voor de winst. Subtiel schoof ik het wedstrijdformulier tegen zijn glas waar ik al een dikke 4 had opgeschreven. Ik wou het uitschreeuwen, ik wou hem naar buiten trekken om lucht te happen, maar wist niet of dit wel mocht. Uiteindelijk koos Luuk voor eeuwig schaak en de buit was binnen. In de analyse bleek dat hij zelfs had kunnen winnen, maar probeer dat maar eens te vinden onder die druk. Zie het stellingdiagram op de Raadsheer app.   4.5 – 3.5

 

Achteraf nog even fijn nagebierd. Als ik het gesprek aan tafel op het eind in 1 zin moet samenvatten: Mocht er ooit met een biochemische processor een biefstuk 3d uitgeprint worden op mars in de vorm van een gekloonde teamcaptain, mag deze dan een partij interrumperen, volgens de oude wetten in het simspel  waarin wij nu leven?

 

Kortsnoi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

5 gedachten over “Sponsor gezocht

    1. Het was voor mij een verrassing omdat jouw partij niet echt in mijn hoofd zat.
      Thnx voor de link.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *