Matchfixing reikt nu zelfs tot in “Eredivisie” S.V. de Raadsheer.

Van onze verslaggever – Vanochtend is aan het licht gekomen dat de invloed van matchfixing verder reikt dan eerder is gedacht. Naast verschillende voetbalwedstrijden in (inter)nationale wedstrijden is nu ook bekend geworden dat ten minste één partij uit “Groep 1” (de hoogste divisie, red.) van SV De Raadsheer ver van tevoren is besproken. Dit kwam aan het licht na bekentenissen van de hoofdrolspelers en één handlanger in een exclusief interview met sv-deraadsheer.nl

De uitslag van de partij tussen de inmiddels als verdachten aangemerkte Tycho van D. en Jorrit H. zou al sinds 1872 vast liggen. Dat verklaart onder meer handlanger Mitchell M. Hij zou als handlanger betrokken zijn bij de financiële kant van de zaak.
M. vertelt: “Ik heb er een een mooie cent aan over kunnen houden. Toen ik op het wedkantoor kwam zeggen dat ik wilde gokken op een witte koning op e3 op zet 5 en een remise als einduitslag werd ik wel even raar aangekeken. Dat zijn spannende momenten, ja, maar gelukkig roep ik wel vaker rare dingen. We gaan de winst in ieder geval met ons drieën delen en er eens lekker op drinken”.

Het idee kwam van de spelers zelf. Hoofdverdachte Tycho van D. verklaart dat hij en medeverdachte Jorrit H. “geen reden meer hadden om nog ergens voor te spelen” en zodoende besloten een bekende partij na te spelen met een vaststaand resultaat: “Eigenlijk is het verbazingwekkend dat niemand ons door kreeg. Deze partij is zo oud als de weg naar Rome en staat bovendien met verschillende analyses op Youtube, het geeft voor mij maar weer aan hoe eenvouding fraude in de sport is.”

2015-05-28 22.10.05 2015-05-28 22.10.10
Hoofdverdachten Tycho van D. (links) en Jorrit H. (rechts)

De bewuste partij is een kopie van de reeds in 1872 gespeelde “onsterfelijke remise” tussen twee Oostenrijkse schakers Carl Hamppe (geschatte ELO 2400+) en Phillip Meitner. Onder dit bericht staan links van enkele analyses van deze schitterende remise, waarin zwart verschillende stukken offert en door secuur spel van wit toch genoegen moet nemen met remise. “We wisten tijdens de partij natuurlijk al lang wat er gespeeld moest worden dus om de tijd te vullen hebben we zijvarianten bekeken. Het is jammer dat de beide spelers inmiddels zijn overleden want deze partij is werkelijk briljant en ik had ze er graag naar gevraagd.” aldus Jorrit H. die verder liet weten dat niet enkel geld het motief was. De heren kregen gaandeweg de avond steeds meer plezier in het toneelstuk dat zij aan het opvoeren waren: “We hebben er samen op de gang soms hartelijk om gelachen. Dat we hier een zak geld mee konden verdienen was natuurlijk mooi, maar de verbaasde blikken en doodserieuze analyse achteraf was de moeite sowieso al meer dan waard.Ik zal ook het moment nooit vergeten waarop Frank Verkooijen (clubkampioen en officieus beste speler van de club, red.) mij vroeg of ik serieus wilde beweren dat ik vanavond goede zetten aan het spelen was. Ik heb hem recht aangekeken en het bij een simpel “ja, toch wel” gelaten, wetende dat Fritz mij uiteindelijk gelijk zou kunnen geven. Natuurlijk zijn er her en der varianten mogelijk en zijn sommigen lastig te berekenen. Het briljante van deze partij zit hem er echter in dat de gespeelde zetten logisch zijn en praktisch heel goed speelbaar en bovendien na ruim 140 jaar nog fier overeind staan. We hebben deze partij vooraf in Fritz bekeken en werkelijk alles klopt. Onze actie is daarom tegelijk een eerbetoon aan twee vergeten, maar hele goede schakers.”

De gevolgen van deze actie blijven voorlopig onduidelijk. Er is een juridisch onderzoek gestart naar de gebeurtenissen rondom de partij en ook intern is de nodige discussie ontstaan. Competitieleider John van Dijk van SV De Raadsheer laat weten dat dit nader besproken zal worden: “We zien de laatste jaren wel vaker dat er richting het eind van het seizoen salonremises worden gespeeld. Er lopen op dit moment al verschillende onderzoeken naar partijen uit het verleden van de gebroeders Roks, het is volgens mij sinds 1966 geleden dat daar nog eens een winnaar uit kwam. Dat zijn eigenlijk standaard verdachte partijen.”
Wat de uitkomst van de discussie zal worden, kan van Dijk niet zeggen: “Wat het lastig maakt is dat een van de betrokkenen in het bestuur zit en bovendien een grote mond heeft. Hij zal dit wel als een leuk geintje zien en tja, zie er dan maar eens verstand in te praten”.

Wij van sv-deraadsheer.nl zullen in ieder geval kort op het nieuws blijven zitten en mocht er informatie komen dan vindt u dit natuurlijk in de eerste plaats hier.

links naar de bewuste schaakpartij:

speel hem hier na

Of kijk hieronder een analyse:

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

6 gedachten over “Matchfixing reikt nu zelfs tot in “Eredivisie” S.V. de Raadsheer.

  1. By the way, misschien wel leuk om de partij zoals gespeeld er ook bij te zetten. Als je hem in Fritz zet stuur dan maar door dan zet ik hem er wel bij.

    1. Was de bedoeling van de bovenste link. Die werkt nu, veel plezier!

  2. Ik stel voor dat een Krijgsraad samengesteld met onafhankelijke personen beslissen wat de gevgen zijn van deze match fixing. Ondanks dat was het een geweldig schouwspel.

  3. Wat mij betreft wordt de geplande prijsuitreiking voorlopig uitgesteld tot nader bepaalde datum.
    Ik wil er zeker van zijn dat mijn eindstand niet beïnvloedt is door deze duistere praktijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *