Paardje vs Raadsheer 2

 

Dit moest het worden, het laagste team met minimaal remise uitzwaaien zou voor ons handhaven in de eerste klasse betekenen. De voortekenen waren er, dat het toch niet zo makkelijk zou gaan worden. Pechpunt nummer 1, onze team-tractor Jan moest het eerste veilig stellen,en speelde dus niet mee. Onzekerheid nummer 2, ze zouden op de hoge borden met de sterkste spelers spelen, werd beweerd door boze tongen. Mijn sombere intuïtieve voorgevoel werd uiteindelijk bekrachtigd bij de ingang van het gebouw. Wat stond daar op de deur:

beknelling

Toen wist ik het zeker, dit kon geen toeval meer zijn.

Ik zelf speelde op bord 8. Mijn tegenstander had niet de kennis van het Scandinavisch en kwam daardoor al vrij snel in de verdrukking. De 13e zet wist ik zijn Dame te verschalken en het eerste punt was binnen.

Andre vd Laar op bord 6 trok het tweede punt binnen. Met een stiekem loperzetje ontnam hij op afstand een vluchtveld voor de Koning. De gulzige tegenstander moest het pionnensnoepje met mat achter de paaltjes bekopen.

Mitch op bord 1 tegen Kees van Noorloos  (1938 vs 1539)  liet een pionvorkje op 2 lichte stukken toe. Met een somber gezicht keek ik naar Mitch die bij een ander bord stond. Zijn mondhoeken opwaarts lieten mij de stelling opnieuw beoordelen. Hierna keek ik hem lachend aan en zijn lach werd er een met ontblote tanden. Jammer dat Kees er niet op in ging en zo werd de sterkte van zijn component een feit. De mooie open aanvalslijn aan de uiterste rechterzijde werd een vervelende open verdedigingslijn. Zo vervelend dat het 1-2 werd.

Hans Bogaert op bord 5  kwam in een scherpe aanvallende partij een stuk voor. Rene Stadhouders wist na een listig loperzetje Hans te laten kiezen welke toren de doos in moest. Een stuk voor veranderde in een kwaliteit voor.  Ergens liet Hans het liggen in mijn bescheiden optiek,  Rene deed een uitval met zijn Dame en dreigde zowel met Dame als toren, mat op de onderste rij op 2 verschillende velden. De stukwinst die omgezet werd in kwaliteitswinst werd nu omgezet in een kwaliteitswinst voor het Paardje. Hans met toren + paard tegen twee torens kreeg het ondanks een aantal geniepige zetten niet voor elkaar. 2-2  Er ontstond een beklemmend gevoel.

Jan vd Berg op bord 3 tegen Marc Govers had qua stelling zijn voordeel met een opgerukte vrijpion op de c-lijn.  Jan Dame loper en Marc Dame paard en een gelijk aantal pionnen. In de remiseachtige stelling leek het er op of Marc met tijdsvoordeel eens rustig afwachtte wat er op de andere borden stond te gebeuren. Na een remise aanbod van Jan kwam de Dame samen met haar paard de stelling binnen. Na de afruil van de lichte stukken waren de pionnen van Jan niet te verdedigen tegen de Dame. 3-2

Erik Roks had een Morra gambiet op bord 2  tegen William van den Bosch. Ik had het gevoel dat Erik qua ontwikkeling wat achter bleef maar het bleek theorie. Een zeer scherpe partij met wit de koning lang en zwart de koning kort waarbij alles draaide om een centrumpion werd uiteindelijk verloren door ons. 4-2

Ik zit buiten op de stoep en mn vloeitjes zijn op…. Ik kijk naar de sticker op de deur ” pas op voor beknelling”. Raar woord eigenlijk beknelling, net of er een schrijffout in zit. Ik zie Hans met zijn bolide Made verlaten op een James Bond achtige  manier. De 0-2 voorsprong bij aanvang is omgezet naar 4-2. Het gaat nog net niet regenen. Waar is Jan Vriends, gaat het door me heen. In al mijn gemijmer buiten op dat stoepie ontwaard mij opeens het licht, net als of Jan mij vanuit de hemel toespreekt. WILLEM GA NAAR BINNEN MIJN ZOON, REMISE LIGT BINNEN HANDBEREIK EN GIJ ZIJT DEGENE DIT TE KUNNEN BEWERKSTELLIGEN, IN MIJN AFWEZIGHEID. GA!

Potverdorie hij heeft gelijk, Jos daar zie ik wel kansen in en Adrie van Opdorp wint altijd zonder dat ik dat zie.

Terug naar binnen zie ik de partij van Jos op bord 7. Jos heeft wit en in het eerste quadrant (ik denk dat je dat zo noemt, de 16 velden links onder) staan eigenlijk de meeste stukken.  Wit 2 lopers een paard een dame een toren en 2 pionnen. Zwart de Dame een toren een loper 2 pionnen, kortom een allegaartje van stukken die elkaar allemaal aanvallen of dat snel willen gaan doen. Op de Koningsvleugel is het logischerwijs wat rustiger. Nu zou ik Jos op zn kale kop willen kussen omdat hij daar het winstplan ziet.

Alles staat daar links zo vast, dat hij vrolijk een pion op de koningsvleugel in niemandsland opspeelt. Bravo. Dat gaat goed.

Op naar bord 4 waar onze Adrie tegen Rene Gosens speelt. De stelling is inmiddels uitgekauwd, allebei wat pionnen en een koning, maar niet verloren. In principe is dit de partij waar het om draait om te kunnen handhaven in deze grootmeesterklasse als Zundertse boeren.  Ik meet mezelf aan plaatsvervangend teamleider te zijn, en geef een hemelse boodschap subtiel door aan de strijdende heren. Uhhh Adrie het is 4-2 voor hen!

Rene ontving deze boodschap en bood prompt remise aan. Adrie accepteerde het en de 4,5 was een feit. De stelling was inderdaad remiseachtig maarrrrrr misschien de klok die wat kan doen, of een hartstilstand of een telefoon die overgaat of forceren en hopen op een foutje of of of. Op dit moment wist ik het, het ontbreken van een teamleider kost je de kop. Niet dat Adrie de partij dan had kunnen winnen, maar remises aanbieden cq accepteren zonder overleg daar kun je punten mee verliezen.  4,5-2,5

De tegenstander van Jos die zwaar aan het spartelen was en eigenlijk nieuwsgierig was naar de uitslag van de vorige partij, gaf direct op na het horen van de 4,5 punt. Complimenten Jos voor de koelbloedige verdediging.  Eindstand  4,5-3,5

Groot Ravenstijn heeft deze dag verloren, het animo in deze klasse in deze streek van Holland is zo groot dat er misschien met een team meer gespeeld gaat worden volgend jaar. Mocht dat zo zijn degradeert alleen Ravenstijn en blijven wij de luis in de pels.  Die luis wordt dan een teek. En die teek wordt dan een hersenetende amoebe, die schijnen ook te bestaan.

Terug in ons honk de Roskam, was het weer lekker gezellie.  Van alle teams waren er leden om het verlies of de winst te vergeten of te vieren. Ik hoorde een mooie Cruijff
uitspraak,  als je de slechtste zet kunt vinden, kun je ook de beste vinden.

Kortsnoi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een gedachte over “Paardje vs Raadsheer 2

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *