Raadsheer 2 vs ‘t Paardje

Niet geheel verdiend spelen we dit jaar weer in de eerste klasse. De uitbreiding van het aantal teams dit jaar voorkwam onze degradatie. Doelstelling promoveren zou met dit geschenkje niet reëel zijn, handhaven echter wel, vandaar dat we dit seizoen alles uit de kast gaan trekken om het de tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken.

De eerste stap in het stappenplan is een goede voorbereiding en ik als verse teamleider deed daar mijn uiterste best op. Met de speeldata van vorig jaar probeerde ik de tegenstanders te voorspellen. Ik gaf ieder lid wat info over deze speler en een recente partij. Ik geef toe het was soms wat rommelig en misschien overdone, zie het als een leerproces. 4 voorspellingen en voorbereidingen bleken te kloppen wat resulteerde in anderhalf punt, uhhh. Verder had ik ook het dringend verzoek om ieder remise voorstel of aanbod via mij te laten gaan. Het Paardje staat qua sterkte gelijk aan ons in de onderste regionen, meteen punten pakken de eerste match was dus noodzaak.

Erik R en Jan vd B gingen op vakantie en Inge had een vet feest, er waren voldoende mensen om in te vallen omdat Raadsheer 3 vrij was. Jan Vriends tipte mij hierover, als dank mocht hij zelf meedoen. Jos zou het zijn zoon Maikel vragen en die kwam helemaal uit Nijmegen om ons bij te staan, wat een kanjer. Een andere kanjer was A van Opdorp die er een feest voor had afgezegd en ook nog eens aan zijn rechteroog blind was. In de auto adviseerde ik hem daarom om zich vooral op de damevleugel te richten.

In Made buiten de speelzaal verwelkomde ik de teamgenoten zoals het een goed teamleider betaamd. Hans Bogaert kwam op de fiets en zei dat hij vaak foutjes maakte vanwege vermoeidheid. Je begrijpt dat dit voor Hans nog een staartje krijgt. Andre vd Laar had de worstenbroodjes van zijn vrouw meegenomen, deze confisqueerde ik als prijs voor de eerste winnaar. Jos had krentenbollen bij en diep van binnen begon ik me af te vragen of iedereen wel wist wat de bedoeling was. Even later kwam Maikel aanzoeven in zijn eigen scheurmobiel. Ik wou hem bijna zoenen maar zag dat hij niet geschoren was.

Tijdens het welkomstwoord van Bert van Seters, mijn tegenstander van vorig jaar, werd gezegd dat een van de leden zijn telefoon op stand-by had en op trilstand vanwege privé omstandigheden. Geen probleem natuurlijk. Afijn om een kort verhaal lang te maken gingen we van start.

Hans Bogaert nam het op tegen Marc Govers, en ik kan nu gerust zeggen dat ik dat ietwat pessimistisch inschatte. Maar met het team gerangschikt op rating verdiende Hans deze plaats. Al vrij vroeg kwam Hans mij vragen of ik een remise ok vond. Met zijn fietsavontuur en vermoeidheidsproblemen in het achterhoofd vond ik (zeker tegen deze speler) het een aangenaam idee. Ik zei dus ook als jij denkt dat er echt niets meer in de stelling zit vind ik het goed. Hoppa een welkom halfje was binnen. 0.5 -0.5

Even later zie ik in denkpose vanuit mijn ooghoeken Adrie op bord 1 vriendelijk de hand van C van Noorloos schudden. %^$#%$#%$# denk ik bij mezelf is het nou %$#%$ nog niet duidelijk dat er zomaar geen remises geaccepteerd mogen worden!!!! Lichtelijk geïrriteerd mep ik de Dame van mijn tegenstander net iets te hard voor mijn gevoel. Toen Adrie zag dat ik ontwaakte uit mijn Zen=Yoga=foetus houding kam hij naar me toe en verontschuldigde hij zich dat hij verloren had….. Kon haast niet anders. Cees had met een pion minder in een Scandinavische opening een lange rokade gemaakt. En viel met dame toren een koning op e1 aan die nog een paard met een loper rechts naast hem in de stal had staan. 0.5-1.5

Helemaal blij eigenlijk dat Adrie niet zomaar remise speelt zonder mij te verwittigen zink ik terug in mijn stelling om in mijn onderbewustzijn ergens achter in mijn kleine hersens een deurtje te openen om daar een schaakboek te vinden met geniale zetten. Prompt word ik verstoord door rammelende stukken luide analyses en de boodschap Willem ik heb remise. Frank Rockx…… Goed laat ook maar, weer een half puntje en daarmee is het 1-2.

Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrt Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrt Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrt dat lijkt een telefoon! Het is een telefoon, welke oelewapper? Oh nee daar heeft de wedstrijdleider het over gehad tijdens het welkomstwoord.

Maikel speelt op Bord 8 tegen Bert. Gezien mijn ervaring met hem vorig jaar vond ik dat de pot aardig lang duurde. Bert Seters had er van geleerd en ging er vol in. De truckjes die er in zaten doorzag hij en er werd netjes afgewikkeld naar een gelijkwaardig eindspel. Dit was 1 vol punt wat ik ingecalculeerd had vandaar dat mijn antwoord op Maikels vraag voor remise negatief was. Ik dacht van binnen aan Johan cruijff die had vast zoiets gezegd “als de stelling echt remise is dan hoef je dat aanbod niet te accepteren want dat wordt het dan toch wel” of iets in die geest. Ik gaf Maikel natuurlijk iets meer kans in een remisestelling en hij ging ervoor. Een verkeerde koningszet wist Maikel direct af te straffen en het punt was binnen. 2-2.

Ikzelf speelde tegen Johan Lips een mooie partij. Fervente rokers spelen en analyseren buiten het bord onder het genot van die ongezonde peuk ook gewoon door. Was een gezellige en aparte partij. Op een gegeven moment zei ik buiten in het zonnetje samen aan een biertje tegen hem dat ik mijn toren had geofferd voor zijn paard. Bedenkelijk keurde hij mijn zet af. Terug aan het bord vond ik de rest van zijn spel bedenkelijk en won 3-2

Jan Vriends speelde als invaller een meesterlijke partij. Zijn overmacht aan pionnen deden zijn tegenstander zwichten en weer een dik punt erbij. Jan had al eerder winst kunnen claimen daar de prrrrrrrrrt prrrrrrrrrrt van de telefoon van zijn tegenstander was, dit was niet de man die daar vrijstelling voor had. Jammer dat ik dit niet wist, mooi dat het toch zo afloopt 4-2 , klasse Jan

Jos heeft in zijn stelling een toren en 2 paarden, Rene Gosens heeft 2 torens en 2 pionnen meer. Zeer zeker remise kansen en misschien zelfs winst. Ga er maar aanstaan, 2 paarden die rond je koning denderen ondersteunt door een toren. Jos verneemt dat we 4 punten hebben en biedt remise aan in een stelling met lichte winstkansen. Ook hem wil ik zoenen. Rene neemt het natuurlijk niet aan en speelt dapper door. Een ongelukkige zet van Jos kost hem een paard en de partij. Jammer maar helaas, goed gespeeld en netjes geprobeerd het halfje binnen te trekken. 4-3

Andre zal het moeten doen, met een pion minder staat hij behoorlijk onder druk. Echter waarschijnlijk ook door zijn tijdsvoordeel weet Andre een pion terug te winnen en is de stelling gelijk. De spanning wordt opgevoerd als Rene Stadhouders zijn 40ste zet doet met 2 seconden op de klok. In het rustmoment wat daarop volgt zet ik bij Andre een nieuw flesje bier weg omdat hij al 4 keer een druppeltje in zijn glas zat te schudden. Rene kijkt me aan en mompelt wat. Toen zag ik het licht. Ik moet deze man vriendelijk benaderen, amicaal zijn en vragen of hij ook iets wil drinken. In de situatie die dan ontstaat, ouwe jongens krentenbrood zal hij wel een remise accepteren. Het werd een Tonic voor hem. Mijn charme offensief had geen effect zijn vrijpion wel.
4-4

Een prachtige nazomerzon beschijnt het terras van HCR De Roskam als de schakers van SV De Raadsheer Team 1 en 2 elkaar begroeten. 4-4 is de stand die zij samen moeten verwerken. Niet verloren, niet gewonnen, was het knap of onder de maat? Allen weten we dat een Loek van Wely ons blind van het bord afveegt en we in die optiek een stel prutsers zijn. Desalniettemin stroomt de adrenaline door het lijf als je tegenstanders op een gelijk niveau zijn, dat is het mooie van schaken.

Kortsnoi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

7 gedachten over “Raadsheer 2 vs ‘t Paardje

  1. Mooi verslag Willem. En die handhaving moet gaan lukken. Met die inspirerende leiding gaan wij allemaal nog boven onszelf uitstijgen.

  2. Leuk verslag Willem, maar toch nog te weinig voorbereiding. Kreeg partijen van twee mogelijke tegenstanders, die allebei met e4 openen en mijn uiteindelijke tegenstander opent met d4. Wellicht was dat de oorzaak van het pionverlies, dat ik al vrij snel leed. Volgende keer pakken we 2 punten!!!

    1. Ok Andre, volgende keer zal ik ook jouw tegenstander even bellen wat ie doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *