Een breiwerk van grillige grenzen en zware dobbers

Raadsheer 2  –  Csv 2

 

Capelle aan den Ijssel ,is een goede plaatsnaam voor het jaarlijkse Nederlandse dictee merk ik. Vooraf al wat contact met hun teamleider gehad, die net als ik graag een stukje schrijft. Op het moment dat hij mij in de mailwisseling Kortsnoi noemt , ben ik op mijn hoede en weet ik dat hij de link die ik stuurde ook werkelijk gelezen heeft. Als hij nog meer gelezen heeft zou het zo maar kunnen zijn dat hij zijn teamopstelling totaal omgooit…………..

 

Gemiddeld 100+ Elo sterker, op weg naar Zundert , verbaasden de Capellenaren zich dat ze warempel België binnenreden. Dat ze er vanwege de grillige grens ook weer snel uit zouden rijden dat wisten ze waarschijnlijk niet.

Misschien hebben we vanwege dit topografische gekkigheidje al een klein plusje als we thuis spelen. Ons plan was gezien de sterkteverschillen wederom scoren op 5 tm 8 en een halfje verdienen op 1 tm 4.

Onze speelzaal was voorzien van het eigen barretje, het café was geen optie vandaag, vanwege een Bingo middag waar we niets van zouden merken. Buiten de lange rij wachtende koffiedrinkers en de spannende nummertjestrekkingen hebben we er op de muziek en het rumoer na, bijna niets van meegemaakt. Team 1 + 2 + 3 thuis met een bingo beloofde weer een hoop gezelligheid.

Vol verwachting klopt ons hart, een lange tijd valt er weinig over te zeggen. Op alle borden woedt een verhitte strijd. De eerste grote meevaller, een niet gecalculeerd vol punt op bord 4, en wel door Andre vd Laar onze (in de krant bekroonde) remiseschuiver. Van die naam wil je af en zie daar het resultaat. (Bedankt Rene) .  1 – 0

Het beest wat in Jos de afgelopen tijd op schaakgebied verschenen is liet ook vanmiddag weer van zich horen. Na een lang opgebouwde spanning en vervolgens een lange afruil kwam Jos met een Dame tegen Toren + loper uit de rookwolken te voorschijn. Kwestie van secuur schuiven. De torenwinst liet hij liggen om met een matdreiging een mooi eind te maken aan dit spektakel. 2- 0

Tussen de bedrijven door zag ik Maikel analyseren aan een andere tafel. Er werd me verteld dat hij gewonnen had. Wederom zorgen de van Ginnekens vandaag voor het welbehaaglijke gevoel. Mocht mijn relatie ooit stuk lopen, wat ik niet hoop natuurlijk, dan doe ik meteen Maikel een aanzoek. 3 – 0

De Dominator aan bord 8 had ik al verschillende keren beoordeeld in mijn loopje om de borden.  Wederom typisch zijn gedegen spel. Geen risico’s nemen, tempo’s winnen, velden lijnen en diagonalen bezetten en langzaam de bankschroef aandraaien. Het puntje wat hij voorzichtig bijschreef om mij niet te storen gaf me een hartverwarmend gevoel en kwam eigenlijk niet onverwachts.  4 – 0

Rene haalde de spanning weg door remise aan te gaan dmv zetherhaling. Met 4 punten in de pocket kunnen we dit als de winnende pot beschouwen op dat precaire moment. Bravo. 4,5 – 0.5

Luuk op bord 1 had een zware dobber aan Jan. Maar Jan ten Brinke eveneens op bord 1 had nog een zwaardere dobber aan Luuk. Raar woord eigenlijk zware dobber. De loodjes en een eventueel voerkorfje aan je vislijn zijn veel zwaarder.Heb ik het nog niet over het gewicht van de vis, of als je haakje vast zit aan een tak. Of als je een boete krijgt omdat je vist zonder vergunning dan heb je figuurlijk een zwaardere dobber. De lichaamstaal van Luuk stelde mij gerust. Zichtbaar in zijn element wist hij 2 centrum pionnen door te pushen in een stelling vol gevaren. Hoe het geëindigd is heb ik niet gezien, dat ie gewonnen heeft wel. 5.5 – 0.5

Ik zat op bord 2 en wat een luxe om te mogen schaken met een voorsprong van 5,5. Ik had mn opponent aardig in de tang, een noodsprong met het paard terug naar B8 en een dameoffer  bleken later in stockfish serieuze varianten te zijn. Met Dame Toren en + pion tegen 2 torens en 2 lopers was het best lastig winstvarianten te vinden. Mijn tegenstander bood remise aan, met 4 punten had ik het net als Rene aangenomen, maar met 5.5 punt weigerde ik het aanbod. Sorry zei ik, ik speel door. Je hoeft geen sorry te zeggen hoor zei Rob en blunderde a tempo zijn loper weg.  Toen zei ik maar geen sorry.  6.5 – 0.5

Inge was zoals gewoonlijk als laatste aan het ploeteren met haar breiwerk aan schaakstukjes. Punniken met lichte stukken vonden medeschakers de juiste term. Alleen de breinaalden van Inge zijn vlijmscherp, menig tegenstander vergist zich daarin. Met een vol stuk achter en een dreigende doorbraak van een vrijpion weet ze dan toch weer zeer gewiekst met toren en paard een remise af te dwingen.  Wat ben je toch ook een kanjer. 

7 -1

We hebben een goede prestatie geleverd tegen de koploper met als gevolg dat wij nu boven aan staan. De andere teams hebben ook gewonnen dus onze voorzitter zal weer erg blij zijn en ons waarschijnlijk rijkelijk gaan becomplimenteren.

RSG vormt nog een bedreiging maar heeft gemiddeld een lagere rating dan Csv2.  Aldus Andre vd Laar onze Einstein a la Cruijff :  we hoeven alleen nog maar alles te winnen, en zo simpel is het.

 

Kortsnoi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “Een breiwerk van grillige grenzen en zware dobbers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *