Helaas geen klachten van de buren in Leiden

Philidor Leiden 3 – De Raadsheer 3: 6.5 – 1.5

Met een onuitgegeven en helaas ook onvolledig team trok Het Derde richting Leiden. Op het programma a hell of a job tegen titelpretendent Philidor Leiden 3. Met Lars, Jan en Tygo was de jeugd goed vertegenwoordigd.

Philidor Leiden, geboortejaar 1919, waarvan het derde team een gemiddelde rating heeft van ruim 1600. Het derde van de Raadsheer, met 7 dus, had er niettemin zin in. Allen mooi op tijd, grappend dat nu bord 1 leeg zou blijven, wij maar met 1 – 7 konden winnen.

De eventuele klachten van de buren over ons feestgedruis na de overwinning zouden wij er graag voor over hebben. Maar ondanks de teamspirit en gedrevenheid, zou het stil blijven bij de voordeur.

Op bord 2 had Adrie in mijn ogen een rustige partij, in evenwicht, met aan beide zijden verdubbelde torens. Zijn tegenstrever had geopend met 1. e4 en 2. Pa3. Met nochtans een rating van bijna 1800 en nog bijna alle stukken op het bord, bood die tegenstrever al snel remise aan, wat Adrie met plezier in ontvangst nam. Top voor en van Adrie!

Ikzelf op bord 3 speelde een variant van het damegambiet, dat wel vlotjes verliep. Zwart probeerde dames af te ruilen, hetgeen ik voorkwam. Alles draaide uiteindelijk (met elk nog T+T+D en L tegen P) om de controle over de velden d1-e1-d8-e8. Een open stelling vol met gevaren, en bovendien kwamen wij alle twee nogal in tijdnood, met elk nog +/- 10min op de klok voor nog 15 zetten tot de 40. Aangezien mijn tegenstrever lang gerokeerd had, de koning op c8, kwam uiteindelijk veld d7 mij perfect uit om met schaak, mat in drie te forceren. Dat kreeg zwart ook in de gaten en hij gaf op. Een eerste vol punt voor ons!

Herman op bord 4 had tegen een schaker met ongeveer 600 elo punten meer, al zijn stukken mooi rondom zijn koning opgesteld, om elke aanval af te slaan. Echter, het waren de vijandelijke pionnen die Hermans stelling resoluut gingen aanvallen, helaas met succes.

Lars op het volgende bord had het ook niet onder de markt. Buiten dat ie (te) snel speelde, heb ik eigenlijk gemist wat er aan de hand was, maar feit was dat ie al snel de cafetaria in kon.

Jan de Kort op bord 6 speelde goed mee in het begin van zijn partij, ook al tegen een sterkere tegenstrever. Al zag ik twee dreigende paarden wel heel erg Jans stelling binnen galopperen. Of dat ook de doodsteek werd, weet ik niet, maar toch een verdienstelijke partij van Jan.

Tygo speelde een sterke partij, kwam zelfs een stuk voor, ook al tegen een 1500’er, maar moest, ik heb het helemaal kunnen volgens, toch de duimen leggen in een eindspel waarin het vrijpionnen regende. Jammer van dat éne foutje op het eind, maar toch knappe partij!

Martijn, nieuwkomer uit noodzaak, deed ook een verdienstelijke poging, al ging de opening allesbehalve vlotjes, waardoor ie al snel in de problemen kwam, en verloor.

Kortom, Philidor 3 bleek een maatje te groot, zoals verwacht. Toch leuk dat iedereen zich gesmeten heeft, en het niet helemaal een afstraffing werd zonder puntenpakkers Pascal en Rico. Een mooie ervaring voor de jeugd, die zo klaargestoomd wordt om binnenkort potten te gaan breken.

Better next time, en tenminste de buren waren heel tevreden over ons.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *