Niek Oostvogels in de race om kampioenschap bij De Raadsheer

Jaar na jaar was hij, Bredanaar Hans van der Linden, onaantastbaar in de schaakcompetitie van De Raadsheer. Het ene kampioenschap volgde op het andere en vooral Niek Oostvogels uit Wernhout was als “eeuwige tweede” daar het slachtoffer van. Maar het tij gaat langzaamaan wat keren. Van der Linden laat dit seizoen af en toe een steekje vallen en Oostvogels gaat met het jaar sterker spelen. En ja, dan worden de gaatjes beetje bij beetje gedicht. In de strijd om het kampioenschap staat Niek nu zelfs nipt boven Hans. Hij heeft in de tussenstand een scoringspercentage van 81,8% en Hans moet het met 80,8% precies met een procentje minder zien te stellen. En als je dan bedenkt dat ook Luuk van Dongen eraan zit te komen dan wordt het er voor Van der Linden niet makkelijker op om deze sandwichachtige dubbele aanval te pareren. Luuk staat met een score van 73,1% op dit moment derde. Onderaan in groep 1 zitten Jos van Ginneken, Adrie van Opdorp en Rene Roks in een felle degradatiestrijd verwikkeld. Ze staan op een score tussen 33 en 34%. Twee van hen degraderen in mei rechtstreeks naar groep 2. Er zijn geen herkansingen meer, er is geen nacompetitie, het is meteen d’r op of d’r onder.                                

In groep 2 speelde de top 3 niet. Pascal Roos, Jorrit Havermans en Jan van den Berg waren in Het Wapen van Zundert in geen velden of wegen te bekennen! Baaldag, snipperdag? Carnavalskater? Iets met Corona? We weten het gewoon niet. Andre van de Laar maalde er niet om. Hij vond het wel goed zo. Hij won van Marc Schraets en klom naar de 4e plaats in het klassement. Andre heeft nu een score van 87.5% en ziet zijn kansen groeien. Teenager Jan de Kort heeft tegen de verwachting in toch wel wat gewenningsverschijnselen in groep 2. Hij heeft het moeilijk en kan geen partij gewonnen krijgen. Nu won Jacques Kokshoorn van hem. Een lekkere overwinning zou Jan weer in het zadel  kunnen helpen. Maar ja, is dat niet bij elke sport zo.                                                 

In groep 3 staat Lars van Opstal met 3 uit 3 (100%) fier bovenaan maar het is Mark Smolders die de aandacht trekt. Smolders is een echte laatbloeier. Een veertiger, zoiets zal het zijn. Hij gaf zich in september op voor de competitie en er ging een nieuwe schaakwereld voor hem open. Dat het hem goed bevalt, is duidelijk. De donderdagavond is nu schaakavond bij hem geworden. Niks luieren, niks tv kijken, schaken potjandorie! En Smolders pikte de draad  snel op. Hij won vorige week donderdag zelfs van Lia van Hooijdonk en dan ben je toch goed bezig als je van zo’n gedreven schaakster wint. Met een score van 87,5% klimt hij naar de 2e plaats. Niet zenuwachtig worden, Mark, maar als je die 2e plaats vast houdt, zit je volgend seizoen gewoon in groep 2, hoor!  

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *