Een lekkere schaakmiddag met het derde team

Wie weet hoe lang het nog gaat duren in deze roerige tijd voordat we weer met 3 teams thuis in onze mooie zaal mogen spelen. Niet denken aan een sombere toekomst maar lekker een pot schaken was mijn motto deze dag. Ik mocht invallen in het derde omdat Tycho Elst verhinderd was. Samen met mn zoon in hetzelfde team extern spelen was een aparte fijne ervaring. Ik schrijf hier buiten ons teamverslag ook wat fragmenten die ik deze middag gezien heb bij de verschillende teams. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat ik hier buiten zit, maar lekker binnen.

Omdat ik graag met wit speel en Rick wat bang is zat Lars op 1, ik op 2, Rick op 3 en Jan op 4. Mijn buurman Lars speelde ietwat snel een dijk van een partij. Met de mogelijkheid een stuk te winnen verkoos hij echter eerst zijn aangevallen pion te verdedigen. Dat lukte op zich goed alleen kwam hij daardoor zelf een stuk achter en alles donderde in elkaar. De sterkste speler van Hmc zat op bord 2, ik kon natuurlijk niet afgaan als invite in dit team. Ik hield mijn tegenstander onder een constante druk. Hierdoor belandde zijn koning op d8. Na een verkeerde paardzet gaf hij op  1-1. Rick had een zeer jonge tegenstander en had het er niet makkelijk mee. Op het eind zette hij zijn koning op een verkeerd veld, dit was direct verliezend. 1-2  Jan stond zwaar onder druk. Links een aanval op zijn koning en rechts een toren die in stond. Dankzij de vakkundige lessen van Niek wist Jan een pion door te drukken en om te zetten in een Dame. 2-2

Inge had een Ingense partij en drong messcherp met dame en paard de donker gepigmenteerde stelling binnen. Hoofdschuddend gaf haar tegenstander op.

Mitchell had vandaag het makkelijkste punt, zijn tegenstander was er niet.

Jeroen deed een aantal voor mij onverklaarbare zetten tegen Gert Vogelaar. Ik begon echt aan mijn gemiddelde kennis van het spel te twijfelen. Totdat mijn oog op die vooruitgestoomde donkere pion op h3 viel. Hoe komt die dan daar? Dit verklaarde het een en ander. Met zijn 2 actieve torens midden op het bord werd het grabbelen en graaien. Mooie pot. Ik sprak later nog met Gert. Hij zei, jij deed vroeger een uitspraak en die is me altijd bijgebleven. Ik zeg dat is mooi en wat zei ik dan precies? Je zei: iedere keer kom ik sterk uit de opening maar daarna ontbeert me een strak plan. Ik moest lachen en zei, Gert vroeger irriteerde ik me dat je altijd gewoon voor mn neus ging staan bij het bekijken van partijen en dat doe je nu nog.

Richard Pijl had een alles of niets aanval rond de koning van zijn tegenstander. Met tig pionnen minder moest dit echter wel doorslaan. Dat deed het dus niet.

Ons lopende theorieboek Luuk speelde de Benoni. Zijn theorie ging weer ver. Hij zei als ik uiteindelijk de kans krijg om e4 door te drukken dan is het ok. En dit was ook zo.

Pitbull Domen kwam in een eindspel met een + pion. Omzetten in winst was niet echt makkelijk. Aan zijn zithouding zag ik die gaat er voor 200 % voor. Heel secuur op een bord met gemene valletjes zette hij het om in winst. Een belangrijk punt op dat moment.

Jos had een chinese muur gebouwd van pionnen over de volle breedte van het bord. Bij de enige doorgang in de muur kwamen twee koningen elkaar tegen. Een kwestie van zetdwang , driehoekjes schuiven en een pionoffer werden hem fataal.

Adrie van Opdorp had de zware taak om bij een stand van 3.5 – 3.5 het beslissende punt te pakken. Hij had 2 sterke verbonden centrumpionnen al op de 3e lijn. (en hij speelde niet met wit). Zijn tegenstander zette alles in op eeuwig schaak met zijn dame rond Adries schaars geklede koning. Adrie koos het goede pad, en toen er geen schaakjes meer in zaten was het bekeken. 4.5 – 3.5

De rest van de partijen heb ik niet goed genoeg gevolgd om daar iets zinnigs over te schrijven. Raadsheer 1 wint met 5-3 , Raadsheer 2 wint met 4.5 – 3.5 en Raadsheer 3 verliest niet met 2 – 2. Daar kunnen alle Zundertenaren weer trots op zijn.

Kortsnoi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *