En Garde

De Raadsheer 1 handhaaft zich weer! Bij aankomst in de Roskam kwam Niek met een gitzwart doemscenario waarin er mogelijk 4 Brabantse teams uit de landelijke competitie zouden degraderen naar de promotieklasse en waar er 4 bijkomen, degraderen er ook 4. Laat het geval nu net zo zijn dat aan het eind van de middag op de plaats 4e van onder een team stond met louter sympathieke gasten die zich al 2 rondes daarvoor veilig waanden. U mag 1x raden welk team dat was.
Gelukkig deden de teams in de 3e klasse het beter dan bovengenoemd team en als gevolg daarvan zijn onze koppen ook volgend jaar nog in de promotieklasse te bewonderen.

Op het menu stond de Gardé uit het zo goed als Limburgse Maarheeze. Gelukkig speelden we thuis. In het sympathiek-klassement waren beide clubs al een paar rondes zeker van promotie, het gat naar de 3e plaats was groot. Het woord Frans gaat vandaag vaak vallen en in het Frans betekent “en garde” “op uw hoede”. Helaas bedacht ik me dat pas in aanloop naar dit stukje, maar ik had dit advies beter van tevoren nog even aan het team doorgegeven. Awel, dit is het 197e woord en aan het woord “schaken” ben ik nog niet toegekomen, dus laat ik er zo onderhand maar eens aan beginnen.

We waren al vroeg in de bovenzaal aangekomen, het was 13:10, en omdat er maar 8 borden stonden opgesteld, had iedereen zijn plek zo gevonden. We begonnen dus al op tijd. En veel partijen waren ook weer snel afgelopen, rond een uur of 4 begon het wel hard te gaan.

Als eerste was de beurt aan Jorrit. Voor het seizoen hadden we hem een royale vergoeding van mentale schade aangeboden om als Kop van Jut te fungeren op bord 2. Maar koppig als hij is, besloot de toekomstig voorzitter hieraan niet mee te doen. Hij accepteerde dan wel de vergoeding maar hield vervolgens de meeste partijen remise. Zo ook zaterdag. Met wit kreeg hij een Franse opening op het bord en toen ik halverwege op het bord keek, ging het redelijk. Ik vroeg: “hoe gaat het?” waarop Jorrit antwoordde: “Slecht. Maar dat kan ik aan jou niet uitleggen want dan staat het morgen weer op de website.” We begonnen keihard te lachen. Toch ging het niet zo heel slecht, want even later was de eerste remise een feit.

Dan over naar bord 5. Hier stond op en zat achter het bord een Frans. In welke volgorde hier de persoon en de opening bedoeld wordt, laat ik aan uw fantasie over. Frans is al een jaar of 45 bekend met Frans en hij kon er dus goed mee overweg. Hoewel hij veel minder tijd nodig had dan zijn tegenstander, kon hij geen echte zwaktes vinden in de witte stelling en werd besloten tot remise. Zo sluit Frans een slecht seizoen af met toch nog een remise.

Ondertussen was Frank na twee partijen afwezigheid weer aanbeland op zijn vertrouwde bord 1. Ik kwam hem iets na de opening tegen in de bar en vroeg hem of ik het goed had gezien. Meneer Verkooyen had zowaar een pion geofferd en was nog zwart ook, ik kon mijn ogen dus niet geloven. En dat werd door Frank bevestigd met een glimlach en een mysterieus: Dan motte nog maar eens gaan kijken. Een korte beklimming later zag ik inderdaad dat de materiaalverhouding was veranderd. Er stond een witte toren en een zwarte loper naast het bord. Nu is het al moeilijk om van Frank te winnen met een kwaliteit voor, met een kwaliteit achter is het schier onmogelijk en dat bleek ook voor de tegenstander. Een mooie terugkeer van de scheidend preses.

Op bord 8 was Mitchell de invaller voor Tycho, waarmee we in gemiddelde leeftijd niet zo gek veel veranderden. Mitch kwam uit de opening met een pion achter en een beginnende aanval. Helaas sloeg de aanval niet door en kon de Gardé na verloop van tijd een puntje bijschrijven. Ik heb Mitchell naderhand aan een man of 4 horen uitleggen dat Lxh7 op een gegeven moment toch echt niet kon. Jammer, maar het duurt waarschijnlijk niet lang meer tot de Achtmaaler wel voor het eerste team zijn lopers op h7 naar binnen gooit.

Nadat ik bij bovengenoemd bord van Frank was gaan kijken en terugkwam aan mijn eigen bord met een Bitter Lemon en een Cola Light, zag ik dat ik niet 2, maar 1 pion had geofferd. Met een raar soort logica en een beetje fantasie, zou je dus kunnen zeggen dat ik een pion voor stond. Maar daarover later meer.

Daan heeft zijn (volgens mij) eerste partij van het seizoen verloren. Hij kwam in de opening een pion achter en kreeg daar geen aanval voor terug. Er moet dus ergens iets flink zijn misgegaan voor de Nijmegenaar die het tij helaas niet meer kon keren. Naderhand in de trein hoorde ik dat dit de 3e keer achter elkaar is dat hij de laatste partij van het seizoen verliest. Volgend jaar kun je dus lekker thuisblijven, Daan!

Over Niek kan ik niet zeggen dat hij een sterk seizoen heeft gedraaid, omdat dat zou betekenen dat hij boven verwachting heeft gepresteerd. Ik kan wel zeggen dat Niek stiekem best wel goed is geworden in de laatste jaren en het is dus zeker niet onterecht dat hij op bord 3 zat. En daar heeft hij gewoon goede resultaten gehaald. Alleen zaterdag even niet. Hij kwam tegen 2000+ in een lastig eindspel met een pionnetje minder terecht. Na lang trekken en sleuren was het eindspel toch niet binnen de remisemarge te houden.

Helemaal aan het einde was John eindelijk klaar en had hij zijn punt over de eindstreep weten te trekken. Hij kwam tegen de altijd sterke Henk Dissel (een andere dan de zanger Henk Dissel, onder andere bekend van zijn hit “Een Bom”, zoekt u die even op) weliswaar iets beter te staan, maar echt gewonnen was het nog zeker niet. Of in ieder geval niet de laatste keer dat ik ging kijken. In het laatste uur is er gelukkig genoeg gebeurd om een puntje op te leveren.

Dan nu: een experimentje. Ik speelde een mooie partij en wil deze graag met jullie delen. Toch vind ik in een verslag het wedstrijdverslag vaak het minst leuke onderdeel en daarom gaan we het iets anders doen. Ik maak geen gebruik van Fritz of Rybka, maar van een computer die Jeroens Bovenkamer heet. En die heeft nog wel eens een technische storing.

Doe je gordel om en zet je lachband aan, want dit wordt genieten.
*Tip van flip: ik denk dat het leukst is wanneer je er wel echt even een half uur voor gaat zitten, de meeste varianten moet je wel kunnen volgen. De andere zijn waarschijnlijk niet goed. *

1. E4 E6;
2. D4 D5; Ahaa, een Franse partij. Mooi, ik ken hiervan de belangrijkste variant heel goed. Kom maar op!
3. Pc3 Pf6; Shit, hij speelt een andere variant. Nouja, maakt niet uit, ik ken de ideeën wel ongeveer. Zijn idee is om via d4 e5 te verzwakken en die pion te veroveren. Maar als ik die op het bord kan houden, kan ik wel de jacht openen op zijn koning.
4. E5 Pfd7; Juist, nu moet ik ontwikkelen en wel op zo’n manier dat dadelijk e5 van mij blijft. Na Pf3 komt c5 en dan wordt mijn e-pion zwak. Dan maar f4 spelen, en dan verrekte goed opletten dat de diagonaal a7/g1 geen problemen gaat opleveren
5. F4 C5; Naar verwachting, gewoon doorontwikkelen
6. Pf3 Pc6; Hmm hier heb ik 2 mogelijkheden: Le3 om d4 te dekken, maar dan wordt hij eigenlijk gedwongen om de spanning op te heffen en komt mogelijk op de diagonaal. Alternatief? Ld3, gewoon die pion geven, die kan hij nooit houden. Na Pe2 kan ik bijvoorbeeld naar g3 en dan staan mijn stukken klaar om zijn rokade aan te pakken. Top plan.
7. Ld3;

1

7. … Cxd4; Die knol kan naar b5, maar dan komt a6. Pd6+ daarna wordt gewoon afgeruild en dan kan ik mijn pion niet meer houden. Simpele zet blijft over.
8. Pe2 Lc5; Die pion staat mooi geblokkeerd, dus de diagonaal kan niet veel kwaad. Rokeren? Of misschien is a3 wel beter, dreigt b4 en misschien kan ik daarna Lb2 ontwikkelen. Haalt er ook het vervelende Pb4 uit.
9. A3 A5; Was natuurlijk te verwachten, maar is niet erg. Nu is veld b5 voor altijd van mij. Misschien kan daar op termijn een paard naartoe? Zijn dame kan niet meer schaak geven op a5, dus dit is goed voor mij. Ik moet alleen oppassen dat hij niet met Db6 zijn pion verdedigt en hem te lang op het bord houdt. Laat ik die pion maar eens terug gaan pakken. Dan moet die loper weg en die kan ik mooi gebruiken om zijn knol uit te schakelen.
10. Lb5 0-0; Pion pakken, paard in het centrum en ik kan beginnen om naar f5 te kijken. Dat is de geijkte manier om op zijn koning te gaan beuken.
11. Pexd4;

2

We analyseren niet met computer, dus niemand zal ooit weten dat Pdxe5, fxe5, Pxd4, Pxd4 Dh5+ de partij beëindigt voordat hij goed en wel begonnen is.

11. … Db6; Nu moet ik wel uit gaan kijken. Als ik niet uitkijk, verlies ik m’n loper. Hij bezit ook nog eens de diagonaal en wanneer ik mijn loper wegzet, kijkt hij naar b2. Het spel is op de wagen. M’n loper verdedigen of weg zetten verliest een stuk, afruilen die handel.
12. Lxc6 Bxc6; Hmm nu heeft hij natuurlijk wel La6 en dan kan ik niet meer rokeren. Is het niet gevaarlijk om in de penning te gaan staan? Nee, valt wel mee, hij kan m’n paard niet aanvallen en ik kan hem altijd nog verdedigen met c3.
13. 0-0 La6; Was te verwachten. Toren opzij, kan die mooi e5 dekken zodat ik f4 kan gaan spelen.
14. Te1 Le7; Le7? Le7. Prima, lekker terug de vergetelheid in met die loper. Kan ik m’n stelling verbeteren. Wat zal ik eens doen? Le3 kan niet, want dan ramt hij op b2. Kh1 is de meest logische zet, maar dan speelt hij f6 en dan gaat mijn sterke centrum er langzaam aan. Ik moet iets actievers hebben. Eigenlijk blijft er maar één zet over.

3

15. F5 Exf5; Mooi, nu zal die voorlopig geen f6 spelen. Eerst even m’n koning uit de penning en dan gaan we knallen! Wat voor drinken zal ik eens gaan halen?
16. Kh1 G6; Lekker, cola light. Hey, ik stond toch 2 pionnen achter? Nouja alleen maar beter. Hmm in 1 zet is m’n loper 3x zo sterk geworden. Mooi. Hoe zal ik hem eens gaan slopen? Lh6? Tfe8 en daar is hij alleen maar blij mee. E6 ziet er wel heel verleidelijk uit. Dan komen m’n stukken binnen, verover ik op termijn c6 en mijn paarden heersen.
17. E6 Pf6; Hij slaat niet. Blijkbaar is het hem nog niet heet genoeg onder de voeten. Laat ik het maar eens wat moeilijker maken.
18. Pe5 Fxe6; Hij slaat. Dan zal ik ook eens iets slaan. Moet natuurlijk met mijn e-paard, dan komt de e-lijn open voor mijn toren.

4

19. Pexc6 Lc5; Haha, de marathonloper. Hij moet wel, anders gaat z’n loper eraf. Txe6 en dan zal ik nog maar eens een rondje lopen. Ik moet straks immers weer zo’n droogkomisch stukje typen.
20. Txe6 Pe4; Hmm da’s wel een sterk paard. En hij dreigt naar f7 te gaan. Een paar jaar geleden, toen ik nog jong en knap was, had ik ook eens zo’n soort paard tegen. Leo zei toen: “Je weet wat Frank met zo’n paard zou doen”. Toen ik weer aan zet was, jaste ik a tempo die knol door de Zweedse gehaktballetjes. Overigens verloor ik die partij nog wel. Einde anekdote. Is Pe7 hier goed? *Reken, reken* Nee, verliest materiaal. Hoe kan ik dan Pf7 verdedigen? Le3, maar dan komt Dxb2. Df3? Staat m’n paard wel in.. Maar dan heb ik wel Pc6-e7+ en dan slaat m’n toren zijn dame. Dan doet ‘ie Pg5 i.p.v. Lxd5, klotemerrie. Dan heb ik weer wel Dxd5 en na Pxe6 Dxe6 en dan wordt het wel knallen op zijn koning. Of een pion achter en een onhandige stelling, of een kwaliteit achter en knallen op zijn koning?

5

21. Df3 Dc7; Geen Pg5? Dan issie vast bang. Dc7 is z’n enige alternatief, anders komt Pe7+. Hey, wat zie ik nu? B4, dan moet die loper weg, moet hij of de dekking van f7 opgeven of zijn koningsvleugel in de steek laten. Wat een prachtzet. Dat wordt huilend naar huis voor Albert-Jan. Alleen is het nu nog niet het goede moment, eerst eens even m’n loper naar zijn koning gooien.
22. Lf4 Dg7; Run, Forrest, Run! Hé ik zie een megatruc opdoemen: loper naar e5 en paard naar e7 brengt zijn koning wel in de problemen.
23. Le5 Df7; Hey nu is het meteen mat of dameverlies. Maar dan moet wel die loper weg. Holy shit, wat dacht ik net ook weer: b4! Wat een koningzet. Als hij eerst pionnen afruilt, komt zijn witte loper in te staan. En anders kan ik via b5 en b6 m’n pion naar de overkant brengen. B4! B4!!

6

24. B4 (??) Axb4; Juist, open die a lijn maar. Waar is dat doosje? Ga ik er vast de stukken in doen.
25. Axb4 Le2!!; Kloenk. Bots. Wat. De. Fuck?! Hij valt mijn dame aan en mijn toren met mat op a1. Sjeuzes, dat bedenk je toch niet 2 zetten vantevoren? Godver, Dc3 kan ook niet want die wordt geslagen. Fuck, dit is de winnende zet. Wat een lul. Wel een mooie zet trouwens. Hmm als ik Txa8 doe en hij speelt Lxe2 maak ik nog wel goeie kans.
26. Txa8 Txa8; Ja tuurlijk ziet hij dat ook. Wat een verschrikking. Wat kan ik doen? Ach weet je wat, De3, Ta8, Dg1, Pf2#. Zo wil ik mijn externe seizoen nog wel beëindigen.
27. De3 Dxe6; Hij ziet de mat niet eens. Kneus. *Ja gefeliciteerd*

7

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een gedachte over “En Garde

  1. Ik kwam op zet 20 langs om te kijken naar het glorieuze team. (Kortsnoi engine on modus ) . Geef schaak mee die knol en vreet die dame! Hij wacht te lang, oh oh hij ziet het niet. Bleep bleep alarm fase in de eigen gelederen, bleep schakel over naar zwaardere engine. Dus ik kon en passant niet meer uitbrengen als, uhh leuk potje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *