Raadsheer 2 – Baronie 4

Met het ruime aanbod spelers, verkregen door te spelen met 3 teams, lijkt het een jaar van luxe te worden met een goed gevulde reservebank. Ondanks verwoede pogingen van sommige teamleden om het team incompleet te krijgen, lukte het lekker toch om met 8 man te verschijnen. Jan Vriends en William Gommers verschenen in zware gevechtsmodus op het strijdtoneel.

Wij als gedegradeerd team van de 1e naar de 2e klasse moesten het opnemen tegen Baronie 4, gepromoveerd van de 3e naar de 2e klasse. Leuk detail is dat (om het makkelijk te maken) ons gepromoveerd 3e team naar de 2e klasse tegen Baronie 3 moet, ook in de 2e klasse.

Onze nieuwe locatie kreeg de vuurdoop, 3 teams samen in de mooie zaal , keurig geplaatst door Niek die de 3 strijdende groepen horizontaal verdeeld had met 24 tafels. Of waren het 12 dubbele? Whatever, het zag er gelikt uit, psychologisch heb je al een punt te pakken bij zo’n ontvangst.

Nou wat er een beetje gebeurde op schaakgebied die dag, daarbij beperk ik me tot het 2e team, beperk ik me tot weinig details omdat ik met mn manke poot niet vrolijk rond kon rennen en houd ik de volgorde van het aflopen der partijen aan.

William Gommers speelde tegen Rob de Ruyter. Ik had William vooraf ingefluisterd niet op de eerste remise voorstellen in te gaan.  Rob wikkelde snel af naar een eindspel stelling en bood vervolgens een aantal keer remise aan. William weigerde getrouw, plaatste zijn koning keurig in de oppositie en Rob gaf op.  1- 0

Andre vd Laar was mijn buurman, mijn manke poot excuus gaat dus niet op voor het niet weten wat er gebeurde. Op het moment dat Andre straal gewonnen stond probeerde ik via zijn boekje eea terug te herleiden. Ook dat kreeg ik niet voor elkaar. Weer een lekker vol punt binnen, klasse. 2 – 0

Rene ging op z’n Rene’s van start. Dit houdt in dat de koning het in de opening al heel zwaar te verduren krijgt. Even later zag ik de koning op f8 staan, en met een glimlach ging ik verder aan mijn partij. Plots zie ik Rene schoorvoetend de zaal verlaten, mijn schrik werd bevestigd . Er moet iets verschrikkelijks gebeurd zijn. 2 – 1

Jan van den Berg, mijn andere buurman, fileerde zijn tegenstander met chirurgische precisie. Diverse keren dacht ik , doe nou dat of doe nou dat. Jan vond iedere keer een zet die het nog iets pijnlijker maakte.  3 – 1

Luuk van Dongen, onze interne grootmeester, zat op bord 8. Dit gaf mij een heel fijn gevoel. Bij de eerste koffieronde kwam ik hem tegen en vroeg hem waarom hij nog niet klaar was? Zijn lach was niet zelfverzekerd en zijn lichaamshouding verraadde een bepaalde spanning . Snel hinkte ik naar zijn bord om te kijken wat er loos was. Ik heb in heel mijn schaakcarrière nog nooit zoveel penningen tegelijk op 1 bord gezien. Ik vroeg mij af of zijn tegenstander nog wel iets kon schuiven, of dat het gewoon pat was met een vol bord.  Luuk maakte dit natuurlijk keurig af.  4 – 1

Ikzelf speelde tegen Henk Verstappen, wie kent hem niet. Een gelijk opgaande scherpe partij. Na wat geweigerde remisevoorstellen, besloot ik met 4 punten in de pocket zelf remise aan te bieden. Ik dacht dat wordt niet aangenomen nu. Het eindspel was gelijkwaardig maar zijn rating 200 hoger. Toch nam hij het aan en was de overwinning veilig.  4.5 – 1.5

Jan Vriends op bord 1.  (Ieder van ons is voor het hele jaar vast ingeroosterd. Mocht er iemand uitvallen dan wordt die plaats ingevuld door de reserve zonder te gaan schuiven met het team.)  Jan speelde een zware pot op het eerste bord. Het feit dat er al 6 mensen klaar zijn zegt genoeg. In een verloren stelling gaf onze vechtersbaas nog steeds niet op totdat we 4.5 punt hadden. Hierna gaf Jan zijn tegenstander sportief de hand, klasse!  4.5 – 2.5

Inge op bord 5 had zoals gebruikelijk weer veel tijd gestoken in haar partij. Gelukkig resulteert dat dan meestal in een comfortabele stelling voor haar, ook nu.  Ik fluisterde zacht zodat iedereen kon horen dat we 4.5 punt hadden. Haar precieze zetjes veranderden hierna in brute moordende zetten. 5.5 – 2.5

Zo de kop is er af en met 5.5 bordpunt, een mooie speelzaal en een lekker team varen we op ramkoers.

Willem de Kort

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “Raadsheer 2 – Baronie 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *