Daan van Dongen wint bekercompetitie

“Pas in mei worden de prijzen vergeven”, is een vaak gehoorde uitspraak in veel sportcompetities maar Daan van Dongen was er vorige week donderdag op 25 april vroeg bij toen hij de bekercompetitie van schaakvereniging De Raadsheer won. Deze competitie met het “Zwitsers” speelschema begon in oktober en telde 7 speelronden, elke maand eentje. Er deden een tiental niet-leden mee en dat is nu juist het mooie van het Zwitsers, iedereen is inpasbaar en komt aan zijn of haar trekken. Onder de favorieten om deze “bij-competitie” te winnen, zaten grote namen als Hans van der Linden (topfavoriet), Leo Rietveld, Niek Oostvogels, Daan van Dongen en, zonder dat hij er zelf eigenlijk erg in had, voorzitter Jorrit Havermans. Maar dat is hem vergeven. Hij en zijn vrouw Karola zijn hoogzwanger, voor de 1e keer, en dan heb je wel wat anders aan je hoofd dan een potje schaken!

Outsiders waren onder de maar liefst 41! deelnemers o.a. Erik Roks, Tycho van Dijk, Johan Goorden en , waarom niet, Richard Pijl en Mitchell Matthijssen. Pijl begon de eerste ronde zelfs met een verdienstelijke remise tegen Van der Linden. Maar ook veel andere toppers (tobbers) begonnen de eerste ronden met een remise zodat na drie ronden opvallend genoeg Leo Rietveld, Erik Roks en Hans van der Linden met 2,5 punt de toon zetten.

Roks viel vervolgens na zijn nederlagen tegen Van der Linden en Van Dongen terug en Niek Oostvogels kon na vier remises in de eerste vier ronden een podiumplek ook wel op zijn buik schrijven. Niek won wel zijn laatste drie partijen maar het mocht niet meer baten. Rietveld bleef het goed doen maar moest in de 5e ronde zijn meerdere erkennen tegen zijn directe concurrent Van der Linden. Na zes ronden bleven er twee over die voor goud konden gaan: Van der Linden met 5,5 punt en Van Dongen met 5 punten. De computer koppelde ze notabene in de zevende en laatste ronde ook nog aan elkaar zodat ze in een rechtstreeks duel moesten uitmaken wie de beker op zijn palmares mocht bijschreven. Hoe mooi wil je het hebben! Daan moest winnen, Hans had aan een remise genoeg. Het onberekenbare en verrassende spel van Daan ligt Hans toch al niet zo en dat bleek ook nu weer. Met de zwarte stukken nog wel won Van Dongen. En helemaal verdiend, zijn vertrouwen in een goede afloop spatte heel de partij van het bord af. Daan neemt de titel over van Leo Rietveld. Proficiat, kampioen! Leo werd derde in deze mooie competitie, Jorrit Havermans vierde en Niek Oostvogels vijfde. Alle drie met vijf punten uit zeven wedstrijden. Erik Roks en Corrie Daamen werden resp. zesde en zevende met 4,5 punt. Corrie is de eerste vrouw in de eindstand en houdt vele goede schakers achter zich. Ze mag terug kijken op een geweldige bekercompetitie.

Proficiat Corrie. Op de 22e plaats, in de middenmoot, vinden we de tweede schaakster: Lia van Hooijdonk. Ze scoorde met 3,5 uit 7 een mooie 50%. “Ik was hoognodig weer aan winnen toe”, zei niet de fictieve indiaan Winnetou maar Lia zelf na haar overwinning op Witte Bever Herman Krijnen.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Een gedachte over “Daan van Dongen wint bekercompetitie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *